Dorpsgenoten in radioprogramma BNNVARA

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het NPO Radio 1 programma Evenblij & Dijkstra Ter Plekke (BNNVARA) kwam zondagavond 30 april 2023 rechtstreeks uit brasserie ELCO in partycentrum De Lockhorst. In het programma waren verschillende inwoners van Sliedrecht te gast. 

Hier zit rechts Anja Dubbeldam-van Beest (PvdA-raadslid en bewoner van de wijk Baanhoek-West) aan tafel met links onderzoeker Jacob de Boer over vervuiling door chemiebedrijf chemours. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Veel inhoudelijke onderwerpen gingen over de baggerindustrie, Sliedrecht het dorp aan de Merwede en de vervuiling door chemiebedrijf Chemours. Te gast waren onder meer de Sliedrechters Anja Dubbeldam-van Beest, Anja van der Starre over de Merwedegijzelaars en aan het eind van de uitzending zat telefonisch burgemeester Jan de Vries (CDA). Hij werd ‘aan de tand’ gevoeld over actuele zaken en of hij trots is om burgemeester te zijn van het Baggerdorp. Emine Tokul vertelde over het voorleesuurtje in het Turks in bibliotheek AanZet. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Luchtvaartpionier
Ook kwam de archivaris van Aviodrome langs Wil Porrio. Hij kwam vertellen over de Sliedrechtse luchtvaartpionier Gerrit J. Geysendorffer. Hij verongelukte tijdens een vlucht met aan boord belangrijke gasten. 

Actrice
Het gaat ook over cijfers. Volgens de programmamakers is het jaarinkomen gemiddeld in Sliedrecht het laagst van de provincie Zuid-Holland. Toen ging het over straatnamen. Volgens de makers van het radioprogramma zijn er 60 straten in het dorp naar een man vernoemd en vijf naar een vrouw onder wie vier koninginnen. Dat moet veranderen vinden de makers van het programma. Neem nu de in Amsterdam geboren en in Sliedrecht overleden actrice Lily Bouwmeester. Ze deden de suggestie om de Lily Bouwmeesterstraat te onthullen. Burgemeester De Vries had nog nooit van haar gehoord. Hij kijkt graag naar de mogelijkheid bij de bouw van een nieuwe woonwijk. Datzelfde geldt volgens De Vries voor de luchtvaartpionier.

3 gedachten over “Dorpsgenoten in radioprogramma BNNVARA”

  1. Enkele suggesties voor straatnamen e.d. die wellicht in alle bescheidenheid ook door iemand uit het college kunnen worden gedaan: Ton Spek straat, Ton Spek laan, Ton Spek plantsoen, Ton Spek plaats, Ton Spek plein, Ton Spek erf, Ton Spek park. Bedoelt u dat mijnheer de Borst? Met een knipoog natuurlijk, want ook op dit punt zijn mijn verwachtingen gezien de huidige gang van zaken binnen het college niet te hoog gesteld.

  2. Kan het niet laten Peter maar nu schrijf je iets waarvan je zegt dit niet te willen…help!! #inwonersaanhetwoord

  3. Beste Jan de Vries Gemeente Sliedrecht
    als er tzt mogelijkheden zijn om straten te vernoemen naar personen (inclusief vrouwspersonen) betrek dan aub de Sliedrechtse samenleving daarbij. Dit soort onderwerpen zijn echt ideaal om de inwoners keuzes en inbreng te geven. Met toekomstig Sliedrecht-Noord zijn er kansen. Laat aub niet bepaalde personen uit de ambtenarij, politiek of college hier het laatste woord in hebben, maar de samenleving. Vast een schot voor de boeg…..laten we onze Sliedrechtse verzetsmensen uit #WO2 structureel eren met vernoeming. #verzetsgroepAlbrecht #Biesboschcrossers #advies #idee #kans

Plaats een reactie

*=Verplicht veld