Dit najaar meer duidelijk over onderzoeken DuPont

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het Functioneel Parket (FP) van het Openbaar Ministerie (OM) verwacht over enkele maanden duidelijkheid over het onderzoek bij chemiebedrijf Chemours Nederland B.V. aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Ook worden in november de resultaten bekend van het onderzoek door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Het justitieel onderzoek bij Chemours Nederland B.V. (voorheen DuPont) begon na berichtgeving door onderzoeksjournalisten van Follow the Money, vervolgens door het programma Eenvandaag en de lokale nieuws- en sportwebsite Sliedrecht24. (Foto uit reportage AVROTROS EenVandaag)

Dat zegt justitie maandag 11 juli 2016 na berichtgeving door het Algemeen Dagblad. De krant meldde dat het FP van het OM een ‘onderzoek was gestart’, maar het onderzoek loopt al enkele maanden. Het bedrijf ligt aan de overzijde van de rivier bij Sliedrecht. 

Bestuurders
Volgens Valentine Hoen van het Functioneel Parket richt zich het onderzoek de komende tijd op het gebruik van de stof PFOA (C8), dat tot 2012 in de DuPont-fabriek werd gebruikt bij de productie van teflon én op DMAc, een oplosmiddel dat waarmee vrouwen werkten in de toenmalige Lycrafabriek. Betrokkenen klagen over gezondheidsproblemen en kanker. Vrouwen uit de Lycrafabriek verloren o.a. een kind. Volgens hen door het werken met de stof. Niet uitgesloten is dat ook bestuurders worden gehoord. “Daar kan ik natuurlijk niets over zeggen, maar het zou kunnen dat ook die in het onderzoek worden betrokken”, zegt Hoen en verwijst naar de uitkomsten dit najaar. 

Arbeidsinspectie
In november worden ook de onderzoeksresultaten bekend van de inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie. Die doen los van justitie onderzoek en gekeken wordt naar het functioneren destijds van de Arbeidsinspectie. “Ik vind het belangrijk om de feiten op een rij te krijgen. Ik denk daarbij in het bijzonder aan de feiten omtrent het gebruik van de stof DMAC bij de Lycra fabriek, de destijds gehanteerde werkprocessen en de daarbij behorende risicobeheersingmaatregelen (in het kader van blootstelling van werknemers) die het bedrijf hanteerde”, schreef minister Asscher begin juni 2016 aan de Tweede Kamer.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld