Dijksynagoge staat stil bij soekot en simchat thora

SLIEDRECHT – In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 ben je welkom bij de dijksynagoge aan Rivierdijk 51. Tussen 14.00 – 16.00 uur kan je langs komen. Stilgestaan wordt bij een tweetal Joodse feesten, het soekot (loofhuttenfeest) en het andere najaarsfeest simchat thora. 

Dit is de soeka (loofhut). Al jaren wordt deze in het najaar in de achtertuin van de dijksynagoge opgebouwd met open dak naar de hemel. Compleet ingericht met fruit en andere opbrengsten van het land zoals dit hoort bij het feest van soekot, ook wel het Loofhuttenfeest genoemd. (Archieffoto dijksynagoge)

In de Joodse traditie is soekot nog altijd een belangrijk feest, een oogstfeest waarbij genoten worden van de opbrengsten van het land. Een feest waarbij de luxe van warme huizen verlaten wordt. In de loofhut wordt de mens zich bewust van zijn of haar eigen kwetsbaarheid, afhankelijkheid van de eeuwige en de betrekkelijkheid van aardse rijkdom. In de soeka kan kennis genomen van de sfeer en betekenis van dit bijzondere feest. Vrijwilligers zijn aanwezig om uitleg te geven.

Najaarsfeest
Daarnaast wordt aandacht besteed aan simchat thora, eveneens een najaarsfeest. Dit is het feest van de vreugde der wet, een vrolijke viering waarin het traditie is dansend met thorarollen door de synagoge te gaan. Het wordt gevierd op de laatste dag van het zeven dagen durende loofhuttenfeest. Het is een moment van dankbaarheid aan de eeuwige voor de ontvangst van de thora, met alle opdrachten voor het dagelijks leven, speciale gebeurtenissen in het bestaan en de joodse feesten. Je kunt ook (voor een groep) een afspraak maken om de Dijksynagoge en Soeka met eigen gezelschap te bezoeken. Stuur daarvoor een e-mail naar: info@dijksynagoge.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld