Dijkstra komt vrijwel zeker nooit in Sliedrecht wonen

SLIEDRECHT – Aankomend wethouder drs. Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) krijgt van het college van B & W een jaar de tijd om zich vanuit Hilversum in Sliedrecht te vestigen. Dat blijkt uit de stukken voor de installatievergadering. De kans dat hij daadwerkelijk in het Baggerdorp komt wonen, is nihil. Bijzonder is evenwel dat de grootste partij in Sliedrecht geen wethouder uit de buurt kon vinden.

Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) wordt in een extra raadsvergadering op dinsdag 30 augustus 2016 geïnstalleerd. (Foto SGP-ChristenUnie)

Op papier is gesteld: “Dijkstra ontheffing te verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor de duur van een jaar met ingang van 31 augustus 2016.”

Niet transparant
Hij gaat meer uren werken in vergelijking met zijn voorganger Den Braanker. Dijkstra krijgt een dienstverband aangeboden voor 0,8 fte. De loonkosten stijgen op jaarbasis van € 54.000,– naar € 72.000,–. Daarnaast heeft Dijkstra recht op een onkostenvergoeding als geregeld in het rechtspositiebesluit wethouders, o.a. reiskosten woon-werkverkeer. “Voornoemde meerkosten leiden in 2016 niet tot overschrijding van de begroting (totale loonkosten college). Voor de periode vanaf 2017 kan dit in de (concept)begroting worden meegenomen”, schrijft fractievoorzitter Nico de Jager (SGP-ChristenUnie) aan de gemeenteraad in een raadsvoorstel. Niet duidelijk is waarom de personalia vervolgens vertrouwelijk is. Dat is niet transparant. Veel gegevens zette Dijkstra overigens zelf in zijn LinkedIn.

Raadsbesluit
Na een jaar ontheffing van de woonplaats, kan de raad jaarlijks de ontheffing verlenen. Dat zal vast gebeuren, omdat Dijkstra geen zin heeft om te vertrekken uit zijn huidige woonplaats Hilversum (dus reiskostenvergoeding gaat krijgen-red.) en er bovendien in maart 2018 gemeenteraadsverkiezingen zijn, waarna het niet zeker is of de SGP-ChristenUnie in het college terugkeert. Dat betekent dat de raad zich in principe nog 1 keer over een eventuele verlenging moet buigen. De ontheffing van het woonplaatsvereiste is vanaf het tweede jaar jaarlijks in bijzondere gevallen mogelijk en dient gemotiveerd te worden. Dat zal Dijkstra vast doen.

Strijd met de geest
Met deze regels is de wetgever tegemoet gekomen aan de situatie dat een tussentijdse vacature tegen het einde van de raadsperiode ook tot gevolg zou hebben dat een wethouder van buiten de gemeente moet verhuizen in de wetenschap dat hij bij de eerstkomende raadsverkiezingen niet opnieuw voor benoeming in aanmerking komt of wil komen. Dit is dus het geval bij Dijkstra, die de plaats inneemt van de onverwacht vertrokken Theo den Braanker (toen 0,6 fte). “Het is in strijd met de geest van het betreffende wetsartikel en de bedoeling van de ontheffingsmogelijkheid dat de ontheffing een structureel karakter krijgt”, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 

5 gedachten over “Dijkstra komt vrijwel zeker nooit in Sliedrecht wonen”

  1. Dijkstra was in vorige functie ook niet woonachtig in die gemeente. Erg bekrompen om te denken dat wanneer je hier slaapt je beter zou weten wat er leeft dan wanneer je bed in Hilversum staat. Misschien idee om hem slaapkamer aan te bieden zodat hij ook kan slapen bij de mensen die dit zo belangrijk vinden. Stukken lezen, werkbezoeken doen, kortom erop uit gaan is iets wat hij juist graag wil gaan doen.

  2. Deze wethouder zal nooit een band opbouwen met de bewoners, dus ook niet kunnen weten wat er onder de bevolking speelt. Goed bezig gemeente! Maar ik sta nergens meer van te kijken van wat er allemaal gebeurt in Sliedrecht de laatste jaren.

  3. Belachelijk weer! Eén voor het geld!
    Onze burgemeester is ook in Sliedrecht komen wonen.

  4. Is het niet belangrijker dat wethouders feeling hebben met ons dorp en ‘dus’ hier moeten wonen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld