Dijksma wil second opinion gebied rond Chemours

DEN HAAG / DORDRECHT / SLIEDRECHT – “Ik heb, in samenspraak met de provincie Zuid-Holland en de direct betrokken gemeenten, het RIVM gevraagd om een second opinion uit te voeren om de resultaten van het VU-onderzoek te duiden”, zegt demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu. De Vrije Universiteit (VU) heeft op vijf locaties in een straal van 50 meter tot drie kilometer rond Chemours monsters genomen van gras en bladeren en de gehalten PFOA en GenX-stoffen geanalyseerd.

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksman (PvdA) van Milieu. (Foto ministerie I&M)

De VU benadrukt zelf dat het vanwege deze kleinschalige opzet gaat om een indicatief onderzoek. Doel was om vast te stellen of GenX-stoffen (en PFOA) in de omgeving van Chemours kunnen worden gevonden. Omdat de stoffen in gras en bladeren van struiken zitten, kunnen ze volgens de VU ook verwacht worden in groenten of fruit in lokale tuintjes, maar dit moet volgens de VU nog wel worden vastgesteld. Het VU-onderzoek is nog niet gepubliceerd en prof. Jacob de Boer heeft tegen Sliedrecht24 gezegd dat dit deze maand buiten Nederland gebeurt.

Vervolgonderzoek
Dijksma heeft donderdag 3 augustus 2017 een groot aantal vragen van het Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) beantwoord. “Gelet op het verkennende karakter van de beperkte studie van de VU kan volgens het RIVM niet worden geconcludeerd in welke mate GenX-stoffen en PFOA in fruit en groente in de eigen tuin aanwezig zijn. De resultaten voor de bladeren en gras zijn namelijk niet direct te vertalen naar concentraties in of op eetbare gewassen en dus ook niet naar blootstelling van de gebruiker ervan. Het onderzoek geeft volgens het RIVM dus geen antwoord op de vraag of mensen risico’s lopen als ze fruit en groenten uit eigen tuin eten. Daarom zijn uitspraken over het verhalen van kosten door omwonenden op Chemours door schade als gevolg van zelf geteelde fruit en groenten voorbarig. Ik vind het belangrijk dat de betrokkenen over dezelfde informatie beschikken en de resultaten kunnen duiden. Daarom heb ik samen met de provincie Zuid-Holland op korte termijn een overleg georganiseerd met de betrokken gemeenten, de GGD Zuid-Holland Zuid, het RIVM, de VU en het Ministerie van IenM. In dit overleg zal worden besproken op welke wijze een vervolgonderzoek, onder regie van het RIVM, zal worden vormgegeven om de resterende onduidelijkheid weg te nemen”, aldus Dijksma. 

Vergunde emissie PFOA
Het RIVM laat volgens Dijksma weten dat het op basis van het indicatieve onderzoek van de VU niet mogelijk is om een relatie te leggen met de bloedwaardes van omwonenden. Dijksma: “Er is namelijk geen informatie over aanwezigheid van PFOA op of in groente en fruit en ook niet over de eventuele invloed hiervan op verhoogde PFOAbloedwaarden. Een bedrijf is primair zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn producten en technieken. De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (in opdracht van de provincie Zuid-Holland) heeft in de omgevingsvergunning beperkingen opgelegd aan de uitstoot naar lucht en water. Daarbij horen ook voorschriften ten aanzien van het vaststellen van de emissies van schadelijke chemicaliën. Vanaf 1 juli 2017 is door een wijziging in de wet (WABO) het toezicht in opdracht van de provincie vergegaan naar de DCMR Milieudienst Rijnmond. De provincie sluit uit dat Chemours in het productieproces nog PFOA toepast en daarmee dat vanuit het productieproces PFOA vrijkomt. Voordat Chemours omschakelde naar het GenX-proces zijn de fabrieken geheel gereinigd. De fabrieken zijn bovendien zodanig veranderd, dat productie met PFOA niet meer mogelijk is. Wel is sprake van een zeer beperkte vergunde emissie naar water van PFOA uit de bodemsanering op het terrein van Chemours.”

Uitvoeren motie
In hoeverre wordt, conform de motie Van Eijs/Kröger over het proactief aanbieden van een bloedonderzoek, proactief een bloedonderzoek aangeboden aan omwonenden?  “Ik zal de motie uitvoeren en werk in overleg met de gemeenten momenteel aan de invulling van het proactief aanbieden van bloedonderzoek aan omwonenden in het gebied dat onder invloed stond van de emissies van het toenmalige DuPont. De gemeenten (Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht) hebben aangegeven mee te willen werken aan de uitvoering hiervan. Lokaal zijn er gelijksoortige regelingen geweest, die bij de verdere uitwerking leidend zullen zijn. De communicatie naar de bevolking over de tijdstippen waarop bloedonderzoek mogelijk is, zal via de gemeenten verlopen. De bloedonderzoeken zijn een aanvulling op het eerdere op PFOA gerichte onderzoek en betreffen dus, in lijn met de motie, alleen PFOA. Bij PFOA is in het verleden een lange periode geweest van blootstelling van omwonenden, die tot verhoogde bloedwaarden kan hebben geleid. Dit is bij GenX niet aan de orde”, aldus Dijksma. Bij haar zijn geen andere gevallen bekend van emissies van PFOA en/of GenX in Nederland. Dijksma: “De BRZO omgevingsdiensten hebben inzicht in de uitstoot van fabrieken via de vergunningverlening en het toezicht. De bedrijven waar het om gaat zijn bovendien verplicht om eens per vijf jaar te rapporteren over hun emissies van zeer zorgwekkende stoffen.”

7 gedachten over “Dijksma wil second opinion gebied rond Chemours”

  1. Kees, je mag verwachten dat beide instituten gedegen onderzoek doen. Hun werk betietelen als flutonderzoek en suggereren dat ze steekpenningen aannemen, vind ik een behoorlijke belediging die ze niet verdienen.

  2. Het RIVM is precies de instantie die flutonderzoeken uitvoert. Waarschijnlijk onder aansturing van de organisaties die ze dienen te onderzoeken! Onafhankelijk?? Forget it!! Respect voor de “dwarsheid” bij de onderzoekers bij de VU en wens ze veel kracht en wijsheid bij het tegen de stroom in zwemmen…

  3. De staatssecretaris zegt het natuurlijk niet maar eigenlijk bedoelt ze hetzelfde.
    Het RIVM is de instantie die deze onderzoeken hoort te doen.

  4. Jan, het heeft over “één of ander flutonderzoekje”. De VU verricht degelijk onderzoek en het is wat al te makkelijk en goedkoop om dat (waarschijnlijk niet gehinderd door enige kennis) af te doen als flutonderzoek. Om de gemoederen te sussen zal het RIVM weer een onderzoek doen. Maar de onderste steen komt toch niet boven. Het milieu wordt ondertussen nog steeds verziekt.

  5. Terecht dat dit wordt gedaan!
    Het RIVM moet dit onderzoeken, niet de VU met één of ander flutonderzoekje.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld