‘Debat’ met gelijkgestemden tijdens thema-avond woningmarkt

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT– In de Boazkerk aan de Rondo is vrijdagavond 15 september 2023 een themaavond gehouden over de woningmarkt. Het thema was ‘Doorbouwen in de Drechtsteden!’. De avond was georganiseerd door SGP-jongeren Merwestreek samen met de lokale commissies Alblasserdam-Papendrecht, Ambacht en Molenlanden. Zowel de lokale als de landelijke politiek kwamen hierbij aan bod. Het tweede gedeelte van de avond was aangekondigd als debat, maar de ‘discussie’ kon niet als zodanig worden betiteld.

Zo’n veertig – hoofdzakelijk jongere – bezoekers luisteren aandachtig naar het gesprek van de Tweede Kamerleden Bisschop en Grinwis. Gespreksleider Florian Pronk heeft de regie en geeft de bezoekers gelegenheid om te reageren en vragen te stellen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De avond werd geopend door Maurits Verhoeven, bestuurslid van SGP Sliedrecht. In het eerste gedeelte van de avond kwamen wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen en Jaco Brand (fractievoorzitter SGP Alblasserdam, tevens projectontwikkelaar) aan het woord. Zij spraken over de ontwikkelingen binnen de woningmarkt, de bouwplannen in de regio en de mogelijkheden hierbij voor jongeren.

‘Debat’
Net voor de pauze werd met behulp van Kahoot! een woningbouw- en SGP-gerelateerde multiple choice-quiz gehouden, waarbij wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) als winnaar uit de bus kwam. Hij blijkt dus ook op woningbouwgebied goed ingelezen te zijn. Na de pauze gingen Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) en Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) met elkaar ‘in debat’. De stellingen waren interessant, maar de reacties van beiden waren – op enkele nuanceverschillen na – vrijwel identiek.

Tekst gaat verder onder foto.

Stellingen
De beide Kamerleden kregen drie stellingen voorgelegd: ‘Verminderen stikstofuitstoot heeft voorrang op de bouw van woningen’, ‘Nederlanders hebben voorrang op statushouders bij krapte op de woningmarkt’ en ‘Oudere bewoners moeten verplicht ruimte maken voor de jongere generatie’. De aanwezigen in de zaal kregen de gelegenheid om mee te stemmen door middel van een groene of rode kaart. Bisschop en Grinwis waren beiden tegenstander van de stellingen. In het publiek was hier en daar een groene kaart te zien.

2 gedachten over “‘Debat’ met gelijkgestemden tijdens thema-avond woningmarkt”

  1. Helemaal eens met Simone. En terecht dat debat tussen aanhalingstekens staat. Als je dan zoiets organiseert, en dat is toe te juichen, zorg dan dat het echt ergens over gaat, in dit geval Sliedrecht. Laat Sliedrechters de stellingen aanvullen en doe het opnieuw met bij voorkeur verschillende partijen.

    Ik kijk uit naar de volgende debat avond en dan debat zonder aanhalingstekens. Want het idee is prima. Misschien tussen de verschillende Sliedrechtse partijen?

  2. Stelling 4 vinden jullie dat je in je eigen dorp voorrang moet krijgen op een huis, zodat je dichtbij familie kunt wonen of heeft elke Nederlander dezelfde rechten?

    Stelling 5 vind je vanuit je geloof dat hier al het groen voor mag wijken?

    Stelling 6 vind je dat een projectontwikkelaar die over ons dorp gaat in een stad mag wonen met 0 idee hoe het leven in een dorp is?

    Stelling 7 vind je dat er huizen gebouwd moeten worden in een verontrustend verontreinigd dorp? Chemours bedankt

Plaats een reactie

*=Verplicht veld