De Vries: ‘Opvang Oekraïense vluchtelingen vraagt veel van ambtelijke capaciteit’

SLIEDRECHT – De opvang van de Oekraïense vluchtelingen vraagt volgens de gemeente Sliedrecht veel inzet vanuit hun ambtelijke organisatie. “We constateren dat de ambtelijke capaciteit daardoor nog steeds onder druk staat en dat dit knelt met de planning van andere beleidsonderwerpen. Dat kan ertoe leiden dat er in overleg met de portefeuillehouder wordt geherprioriteerd”, schrijft woensdag 8 juni 2022 burgemeester Jan de Vries (CDA) aan de leden van de gemeenteraad. 

Er zijn volgens De Vries inmiddels twee locatiemanagers aan het werk en een derde locatiemanager wordt geworven. “Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de gemeentelijke opvanglocatie. Daardoor ontstaat er langzaam maar zeker meer ruimte voor onze eigen medewerkers om terug te keren in hun reguliere werk”, aldus De Vries. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Er blijven beleidsinhoudelijke onderwerpen die volgens De Vries, zolang de opvang duurt, aandacht zullen vragen van het personeel van de gemeente Sliedrecht. De Vries bericht hierover de gemeenteraad. In het schrijven vertelt hij ook meer over de omvang en de duur van de opvang van de vluchtelingen uit het door oorlog getroffen land, de kosten van de opvang en het leefgeld. Maar ook over het onderwijs, de buitenspeelplaats en de extra activiteiten.

Aanvullend beschikbaar
Het kabinet heeft de gemeenten verzocht 25.000 extra opvangplaatsen te realiseren. De Vries: “De coördinatie daarvan is in handen van de Veiligheidsregio. In onze regio streven we vooralsnog naar 500 extra bedden, bovenop de 2.000 bedden die wij al bijna beschikbaar hebben. Het college van B&W onderzoekt welke locaties in Sliedrecht eventueel nog aanvullend beschikbaar gesteld kunnen worden.” Daarnaast gaat de rijksoverheid vooralsnog uit van het huren van gemeentelijke opvanglocaties voor één jaar. “Helaas maakt de voortdurende oorlog in Oekraïne dat nodig. De gemeente maakt daarover afspraken met alle betrokken partijen”, bericht De Vries. Overigens realiseren de Veiligheidsregio’s op verzoek van het kabinet in de komende maanden ook tijdelijke crisisnoodopvang voor asielzoekers, voor wie in Ter Apel onvoldoende plaats is. De Vries: “De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid tonen daarin hun onderlinge solidariteit en verantwoordelijkheid voor een menswaardige eerste opvang.”

Landelijke primeur
Na de wat opstart problemen zijn is De Vries blij dat ongeveer de helft van de bewoners in de centrale opvang leefgeld krijgt. De Vries: “Ongeveer twintig bewoners hebben inmiddels een betaalde baan. De Oekraïners in de gastgezinnen ontvangen bijna allemaal leefgeld. Onze medewerkers blijven zich actief inzetten om er voor te zorgen dat alle Oekraïners leefgeld ontvangen zolang zij in Sliedrecht zijn. Zoals eerder aangegeven is het aanvragen van leefgeld ingewikkeld, omdat veel Oekraïners niet over de -voor Nederlandse begrippen- juiste informatie beschikken om een bankrekening te kunnen openen.” Dankzij de samenwerking tussen de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) en de BUNQ bank is Sliedrecht de eerste gemeente waar voor Oekraïners, op basis van ambassade certificaten, bankrekeningen zijn geopend. “Ook in Sliedrecht hebben veel Oekraïners een verlopen identiteitsbewijs of een intern paspoort. Door de banken worden deze documenten niet geaccepteerd. De BUNQ bank is op dit moment de enige bank dit deze documenten in combinatie met een verklaring/certificaat van de ambassade wel accepteert. Hiervoor hebben ze een proefproces doorlopen in Sliedrecht. Wij hebben daarmee dankzij de BUNQ en de inzet van de projectmanager van de SDD een landelijke primeur. Daardoor kunnen de Oekraïners aan het werk en of leefgeld ontvangen en daarmee volwaardig en zelfstandig meedoen in de samenleving”, informeert De Vries de raad.

Onderwijs
Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen les op openbare basisschool De Wilgen en op de christelijke basisschool Johannes Calvijnschool. Dat vergt volgens De Vries veel extra inzet van beide scholen. “Wij hebben veel waardering voor de wijze waarop deze scholen het onderwijs voor deze kinderen blijven vormgeven. Om de scholen enigszins te kunnen ontlasten is er vanuit de gemeente een financiële bijdrage toegezegd om extra ondersteuning te kunnen bekostigen en daarmee ook het personeel te ontlasten”, schrijft De Vries. Een deel van de oudere kinderen volgt onderwijs op het ISK in Dordrecht. Zij worden momenteel met leerlingenvervoer van en naar school vervoerd. Na de zomervakantie stopt dit en gaan zij op eigen gelegenheid naar school. Met de fiets if met het openbaar vervoer. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld