Japans restaurant Oishi Fusion

De Borst keert niet meer terug in Sliedrechtse gemeenteraad

SLIEDRECHT – Peter de Borst stopt definitief als raadslid van PRO Sliedrecht. Dat maakt hij zaterdagavond 22 februari 2020 in een uitgebreide brief op zijn Facebookpagina bekend. Hij werd in de gemeenteraad als fractievoorzitter opgevolgd door Venis. De vrijgekomen plaats was ‘tijdelijk’ opgevuld door raadslid Glawish Safir Pour (PRO Sliedrecht). Die blijft nu zeer waarschijnlijk. De Borst schrijft niet op één lijn te zitten met een deel van de fractie en spreekt van een ‘groot persoonlijk dilemma’. “Het bestuur heeft dit bericht ook gekregen en verder zal mijn ontslagbrief naar de gemeenteraad gaan”, bericht hij zaterdagavond. 

De Borst had een burn-out en was bijna een jaar weg uit de gemeenteraad. De Borst: “Weggegaan als fractievoorzitter van een mijns inziens stabiele proactieve coalitiepartner, goed samenwerkend met mijn wethouder Hanny en mijn tijdelijk politieke ontslag gebruikend om weer overeind te komen, stappen voorwaarts te zetten en op te pakken wat ik noodgedwongen heb moeten laten liggen in deze periode.”

“Het bestuur en deel van de fractie belopen een pad die niet de mijne is. Een pad waarin mi niet de juiste zelfkritiek, zelfspiegeling en zelfrespect vanuit intrinsieke motivatie voorop staan. Met nadruk op intrinsiek. Anderen grotendeels de schuld geven, zelfs tegen logische argumenten in. Dan ontstaat dus een principieel verschil in zienswijze en handelingswijze tussen de fractie/bestuur en mijn persoon als raadslid”, schrijft De Borst.

Muur en spiegel
Hij heeft boven zijn brief gezet: ‘Verantwoording en uitleg besluit stoppen als raadslid’. “En… meest belangrijk, lessen geleerd van oorzaken die mij o.a. in deze burn-out brachten en om die lessen in de praktijk toe te gaan passen. Een burn-out is een flink dieptepunt, maar ook een bron van levenslessen over mezelf en mijn nabije omgeving. Zeer harde lessen, pijnlijk, maar nodig. Een muur kan hard zijn om tegenaan te lopen, maar een spiegel… kan net zo hard zijn als je er echt diep in durft te kijken”, stelt De Borst.

Geen prettig moment
Half februari, een kleine maand voordat De Borst terug zou komen (14 maart 2020 – red.) van zijn tijdelijke politieke ontslag klapte de coalitie uit elkaar. De Borst: “PRO Sliedrecht wordt eruit gegooid, mijn wethouder Hanny wordt op niet mis te verstane wijze op straat gezet en in de media gaat het flink over en weer met uitleg, beschuldigingen, kritiek, etc.. Dat is geen prettig moment om weer rustig aan politiek actief te worden, in te dribbelen en opnieuw politieke verantwoordelijkheden op te pakken.”

Veel vragen
Maar stil zitten langs de zijlijn zegt hij nu niet meer te kunnen. “Want hoe kon dit gebeuren? Wat is er gebeurd nadat ik weggevallen ben? Waarom? Als ik iets geleerd heb het afgelopen jaar dan is het kijken naar mezelf. Wat heb ik verkeerd gedaan? Hoe is het zover gekomen? Waar had ik anders moeten handelen? Waarom heb ik dit laten gebeuren? Ontdekken van je eigen zwakke, duistere, of negatieve kanten is moeilijk en zeer confronterend. Daar kun je voor blijven wegduiken of… er vol mee aan de slag gaan. Met betrekking tot mijn burn-out heb ik dat zeker gedaan, hoe pijnlijk ook”, aldus De Borst zaterdagavond, “Deze zelfreflectie moet ook PRO Sliedrecht doen mijns inziens. Ik kon niet meer stilstaan langs de zijlijn na zaterdag 15 februari en heb me volledig laten informeren, overleggen gehad, veel gesprekken gevoerd en vele telefoontjes gepleegd met fractieleden, weggestuurde wethouder, bestuur, vaste PRO Sliedrecht kiezers en leden van de partij.”

Zo niet verder
De Borst zegt zaterdagavond: “En ja, helaas ook in mijn valkuil getrapt om pittige scherpe app-berichten te sturen naar bepaalde mensen vanuit verdriet, pijn en boosheid. Maar… gaandeweg bemerkte ik dat ik anders spiegelde als groot deel van de fractie en bestuur. Ik herken wel een aantal kritiekpunten, zie wel de scheefgroei, bepaalde zaken komen echt niet als verrassing. Intern heb ik keihard gepleit voor de spiegel voor onszelf. Bestuur en fractie weten heel goed mijn mening, standpunten en ervaringen met betrekking tot hetgeen speelt. Zo kunnen we niet verder!”

Conclusie
De Borst heeft ook één en ander vastgesteld, schrijft hij zaterdagavond. “Maar ik moet nu de conclusie trekken dat de lessen die ik zie in de spiegel niet dezelfde zijn als een deel van de partij. Hand in eigen boezem steken is zeer moeilijk, net zoals het bekritiseren van jezelf. Maar ik kan niet anders dan 100% oprecht kijken in de spiegel, en de lessen trekken die er zijn. En naar aanleiding daarvan ook beslissingen durven te nemen die in belang zijn van ons dorp en niet in het belang zijn van een individu die zijn handen wast in onschuld. Zo komt ons dorp niet vooruit, laat staan zicht op een vernieuwde of toekomstige samenwerking om kloven te dichten ipv uit te vergroten. De schade ligt er helaas wel nu”, schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Niet op één lijn
“Het bestuur en deel van de fractie belopen een pad die niet de mijne is”, laat De Borst weten, “Een pad waarin mijns inziens niet de juiste zelfkritiek, zelfspiegeling en zelfrespect vanuit intrinsieke motivatie voorop staan. Met nadruk op intrinsiek. Anderen grotendeels de schuld geven, zelfs tegen logische argumenten in. Dan ontstaat dus een principieel verschil in zienswijze en handelingswijze tussen de fractie/bestuur en mijn persoon als raadslid. Ik ben een principieel persoon, dat is soms erg fijn, maar kan je dus ook in lastige situaties brengen. Een burgemeester heeft me ooit gezegd ‘Peter, probeer wat minder principieel te zijn, dan kun je politiek meer bereiken.’ Klopt helemaal, maar verloochenen van mijn basisprincipes, meegaan in oppervlakkige nonchalance, niet het beste voor je dorp over hebben mijns inziens, niet eerlijk zijn, persoonlijk belang boven fractie, coalitie en dorpsbelang stellen en ook de hand niet omdraaien om te liegen, dat gaat mij echt tegen alle principes in. Daar ben ik nooit voor in de politiek gegaan. In 2011 sloot ik me aan bij PRO Sliedrecht, omdat zij dorpsbelang voorop laten staan. Zelfs boven personen, hoe belangrijk die ook zijn of zich wanen te zijn. Maar helaas bemerk ik nu dat de zeer krachtige positie en stempel van één persoon meer waard is. En dat geeft dus een groot persoonlijk dilemma.”

Zetel
Hij schrijft twee keuzes te hebben. “Opstappen en mijn zetel aan de partij geven. Opstappen en mijn zetel meenemen en als individu doorgaan, en eventueel terugkeren als samenstelling fractie PRO Sliedrecht is verandert. Na lang twijfelen, piekeren, sparren met verstandige mensen en veel koppijn en tranen deze week heb ik besloten om als raadslid te stoppen. Is dat in belang van PRO Sliedrecht? Denk het niet eerlijk gezegd, zeker niet gezien de toekomst, maar ik bungel te lang de afgelopen week aan het draadje van bestuursoverleggen, wel of geen beslissingen nemen en hetgeen ik langs zie komen in naam van fractieleden en/of partij in medialand. De vlek wordt uitgesmeerd en daarmee dieper en viezer voor mij”, schrijft hij zaterdagavond op sociale media.

Onmogelijk
Hij vertelt dat zijn hart ‘bij ons dorp’ ligt. De Borst: “Maar mijn persoonlijk hart is belangrijker dan mijn politiek hart. Ik voel al dagen de scheur steeds groter worden, smeek al dagen voor daadkracht, maar heb nu geen andere keus meer. Er wordt teveel tijd gekocht mijns inziens. Ik voel dat ik met grote stappen, door het hele externe en interne gebeuren, teruggegooid wordt in mijn herstelfase van de burn-out. Ik begrijp dat mensen die geen beeld of ervaring bij een burn-out hebben daar niets mee kunnen, maar neem van mij aan… het is killing. Degene die in 2018 op mij als persoon gestemd hebben, leg ik graag onder vier ogen, waar nodig, nog extra uit hoe ik tot deze keus gekomen ben en waarom op dit moment doorgaan in de huidige fractie van PRO Sliedrecht onmogelijk is als ik mijn verantwoordelijkheid als gemeenteraadslid en als principieel mens serieus neemt.”

Ontslagbrief
De Borst denkt dat het leven na PRO Sliedrecht anders wordt. “Ik krijg nu meer tijd, dus een baksie koffie of borrel buitenshuis zal welkom zijn”, schrijft hij, “Ik dank jullie nogmaals voor jullie steun. Ik had graag meer met jullie stem willen doen, maar helaas… het lukt me niet meer onder huidige omstandigheden. Ik ga niet verder inhoudelijk in de media of interviews mee smeren in de huidige vlek. Personen die het aangaan weten hoe en wat, de fractie weet hoe en wat, de partij weet hoe en wat en nu weten mijn lezers ook hoe en wat. Het bestuur heeft dit bericht ook gekregen en verder zal mijn ontslagbrief naar de gemeenteraad gaan. Peter 2.0, een mens die wilt leren van zijn valpartijen en die zijn levenslessen wilt toepassen zal zeker niet verdwijnen binnen ons dorp. Maar ik zal na negen jaar niet meer politiek actief zijn binnen Sliedrecht. Was ik klaar, zoals Hanny dat ook al zo mooi treffend zei, nee zeker niet. Maar dit is niet meer mijn weg, mijn wijze, mijn beeld hoe ik verbinden wil en kan in ons dorp. Mijn keuze… mijn pad. Ik moet met mijn hoofd een keus maken, voordat mijn lichaam die keus maakt. Het ga jullie allen goed!”

3 gedachten over “De Borst keert niet meer terug in Sliedrechtse gemeenteraad”

  1. Sorry maar het is wel slap gelul. Jezelf vragen stellen is prima, maar doe het dan to the point. Daar heb je toch niet een lang verhaal voor nodig. Ok een burnout is niet prettig, maar zadel ons daarmee niet op als excuus om PRO Sliedrecht
    in een slecht daglicht te stellen. In ieder geval het beste met je. Ik hoop dat je snel weer de oude wordt.

  2. Ik denk dat u zich juist niet schuldig moet voelen. Als je verantwoordelijkheidsgevoel groot is dan heb je het in deze tijd gewoon niet gemakkelijk.
    De politiek klapt uit elkaar en de christenen krijgen de schuld in Sliedrecht!
    Ik kan zoiets totaal niet begrijpen! De politiek snoept steeds van 2 kanten omdat populair zijn, verheven boven de ander en macht voorkomen. En aan de andere kant negeren ze problemen en sluiten ze mensen buiten. In maatschappelijke problemen kunnen kerken juist een rol spelen. Ook verschillende politieke partijen zijn nu juist nodig om afstand tussen burgers te overbruggen. Als burger snap je niks van het bomenbeleid, niks van handhaving, niks van ruziënde partijen, niks van energiebeleid, niks van het huidige beleid. Ik denk dat u een wijs besluit neemt. Alleen je kunt niet ophouden om burger te zijn. Daar doet de overheid en gemeente nogal eens een beroep op. Maar zonder leiding gaat het echt niks worden.
    Voelt u zich vooral niet schuldig. Het is al mooi dat u het zich aantrekt. U loopt niet ondoordacht achteloos weg. Er ligt een grote taak in politiek Sliedrecht. Laten we hopen op beterschap.We zijn allemaal gewoon mens, ook politiek Sliedrecht bestaat gewoon uit mensen. De één is niks meer als de ander.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld