Dag voor Provinciale Statenverkiezingen ondertekening Woondeal

DEN HAAG / SLIEDRECHT – Zuid-Holland bouwt circa 250.000 woningen voor 2030. Dit zijn bijna net zoveel woningen als er nu al staan in de stad Den Haag. Van de nieuw te bouwen woningen zal twee derde betaalbaar zijn, waarvan de helft gebouwd wordt door de corporaties. Dat maakte de provincie Zuid-Holland dinsdagmiddag 14 maart 2023 bekend.

Zuid-Hollandse bestuurders en minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben de regionale realisatieagenda’s, ook wel woondeals genoemd, ondertekend. Onder wie ook de Sliedrechtse wethouder en regiobestuurder Ton Spek (CDA) van Wonen. 

Gedeputeerde Anne Koning (PvdA) van Wonen en Ruimtelijke Ordening was eerst tegen bouwen in delen van het Groene Hart en nu ineens kan er kennelijk meer. “Laten we zorgen dat die woningen daadwerkelijk worden gebouwd. We hebben op dit moment te maken met grote uitdagingen. Namelijk een tekort aan mensen en middelen in de bouw, ingewikkelde procedures, het stikstofprobleem en het energie- en klimaatvraagstuk. We hebben elkaar keihard nodig om een antwoord te vinden op deze vraagstukken”, bericht Koning nu. Een woordvoerder meldde wat later dat Koning tegen bouwen in het Groene Hart blijft.

Betaalbaar wonen
Volgens minister Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening levert de provincie Zuid-Holland een belangrijke bijdrage aan onze doelstelling om het woningtekort in Nederland op te lossen. “We zorgen er samen voor dat betaalbaar wonen bereikbaar wordt voor iedereen. Want van alle nieuwbouw is 2/3 bedoeld voor het betaalbare segment. Iedere gemeente neemt hierin de eigen verantwoordelijkheid. Al kan de tegenwind hier aan de kust stormachtige vormen aannemen, we trotseren haar. Gewoon harder trappen”, aldus De Jonge. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Gezamenlijke opgave 
In Zuid-Holland tekenen niet alleen overheden voor de bouwplannen, maar ook woningcorporaties. Daarnaast zijn er steunverklaringen van bouworganisaties, huurders, netbeheerders en drinkwaterbedrijven. Zuid-Holland bouwt zoveel mogelijk in bestaand stedelijk gebied, met name langs de spoorwegverbinding tussen Leiden en Dordrecht: de Oude Lijn. Daarmee wordt optimaal gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur en voorzieningen. Om aan de vraag te kunnen voldoen, bouwt Zuid-Holland ook op de aangewezen buiten stedelijke locaties. “Het is heel bijzonder dat we als drie bestuurslagen goede afspraken hebben kunnen maken over de woningbouwlocaties in onze regio. We bouwen binnen- en buitenstedelijk aan woonwijken voor iedereen”, zegt wethouder Ton Spek(CDA) van Wonen.

3 gedachten over “Dag voor Provinciale Statenverkiezingen ondertekening Woondeal”

 1. En voor wie worden er huizen gebouwd?
  Zeker eerst voor statushouders/asielzoekers?
  Zal mij echt niet verbazen.
  Eerst maar eigen inwoners, toch? Betalen huur, belasting, gas en licht.
  En vertel me wat gaat de statushouder betalen/asielzoeker?
  Niks zeker? Kost alleen maar veel geld. Heeft de gemmente zoveel geld? Snap het wel. Krijgen geld van de overheid voor plaatsen asielzoekers. Aan Sliedrechters verdienen ze niks. Zorg eerst maar goed voor de Sliedrechters. Ja, daarna zien we wel.

 2. Beste Cornelis, We zouden het fijn vinden als je je steeds ‘beschuldigende’ commentaar wilt omzetten een volgende keer naar een feitelijk, inhoudelijk commentaar. Mensen die hun nek uit steken – zoals Spek – kunnen iets meer hebben, maar steeds vaker zien wij als redactie dat het meer richting beledigend gaat. Daar zijn wij niet van en dus laat dat in de reactie achterwege stellen we voor. Verder kan je vaak inspreken bij de gemeenteraad van Sliedrecht. Maak daar gebruik van als je het ergens niet mee eens bent.

 3. Vier “betrouwbare CDA handen” op een buik. Denkt Ton Spek al dat hij op een stoel van Provinciale Staten zit? Zijn uitspraken geven de indruk. Of dat gunstig is voor de inwoners van Sliedrecht is zeer de vraag. Je kunt geen twee heren dienen tenslotte. Zou die achterkamertjespolitiek en stiekem misschien toch iets moois opleveren? De toekomst zal het ons leren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld