Cursus voor leescoördinator in bibliotheek AanZet

SLIEDRECHT – Word leescoördinator met de Bibliotheek AanZet! Eind september gaat de cursus voor pedagogisch medewerkers en andere professionals uit het basisonderwijs weer van start. Als leescoördinator ben jij de aanjager van leesbevordering binnen jouw school. De cursus is met name bedoeld voor docenten en andere professionals uit het primair onderwijs.

Deelnemers aan de cursus krijgen alle basiskennis om leesplezier te realiseren voor de doelgroep 5 tot 12-jarigen.

De cursus ‘Leescoördinator’ bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt gegeven door een gecertificeerde trainer. De cursusavonden zijn donderdag 27 september, 18 oktober en 8 en 29 november 2018 en duren van 17.00 – 20.00 uur (er wordt steeds gezorgd voor een lichte maaltijd).

Inhoudelijk
Aan de orde komt het onderhouden van een gevarieerde boekencollectie, het toepassen van afwisselende werkvormen, het schoolbreed deelnemen aan leescampagnes en het zorgen voor deskundigheidsbevordering van het team. Tijdens de cursus maak je kennis met verschillende soorten jeugdboeken en actuele titels. En je oefent afwisselende werkvormen. De eindopdracht – een leesplan inclusief alle activiteiten – loopt als een rode draad door de cursus. Na afloop ben je in staat om het leesbeleid vorm te geven en uit te voeren. Lezen stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Met plezier lezen is een noodzakelijke voorwaarde voor gemotiveerd lezen.

Realistisch voorleesplan
Als leescoördinator zorg je ervoor dat het lezen op jouw school structureel wordt gestimuleerd en wordt ingebed in het beleidsplan. Denk bij een goed leesklimaat o.a. aan: voldoende leestijd, een actuele en gevarieerde collectie, activiteiten en ook deskundigheidsbevordering van de collega’s. Het opleiden van een leescoördinator maakt ook deel uit van het programma de Bibliotheek op school. Een belangrijk onderdeel van de cursus is om een realistisch voorleesplan op te stellen, zodat de cursisten de lesstof meteen in de praktijk brengen. Hier meer informatie over deelname, kosten en studiebelasting van deze cursus.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld