Japans restaurant Oishi Fusion

COV Soli Deo Gloria brengt ‘Die Schöpfung’ tijdens jubileumconcert

SLIEDRECHT – Over veertien dagen, zaterdag 12 oktober 2019, viert de Christelijke Oratorium Vereniging Soli Deo Gloria het 100-jarig bestaan met een jubileumconcert in de Grote Kerk, Kerkbuurt 131. Onder leiding van dirigent Danny Nooteboom wordt dan het stuk Die Schöpfung van Joseph Haydn (1732 – 1809) uitgevoerd door solisten, koor en het orkest New Symfonics. Het concert is het hoogtepunt van de jubileumactiviteiten en begint om 19.30 uur (deur open vanaf 19.00 uur). 

Die Schöpfung is voor COV Soli Deo Gloria een stevig thema, maar met een opbeurende toon. Het begint in een geheimzinnige sfeer met daarna een spectaculair deel over het ontstaan van het licht en de aarde.  Waarna het hele scheppingsverhaal in zes dagen volgt. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Als solisten werken mee Elise van Es (sopraan), Pieter Hendriks (bas/bariton), Jeroen de Vaal (tenor)  en  André de Jager (klavecimbel). 

Variatie
Ondanks het ‘zware thema’ zorgen de vele wisselingen voor een opbeurende, bijna lichte sfeer. Die Schöpfung is betrekkelijk kort (honderd minuten) en daarbinnen zijn veel afwisselingen en snelle overgangen te horen. Afwisseling tussen drie zangsolisten en het koor, maar ook delen waarbij solisten en koor met elkaar worden verweven. Ook is er veel variatie binnen de begeleiding door het orkest waarbij veel blaasinstrumenten als trompetten en hoorns te horen zijn. 

Vaderfiguur
Haydn is voor een groot deel van zijn leven in dienst geweest van een vorst in Oostenrijk. Hij schreef meer dan honderd symfonieën en veel strijkkwartetten. Door vele componisten en muzikanten werd hij als een vaderfiguur gezien. Toen zijn broodheer, vorst Nicolaas, stierf moest Haydn opnieuw beginnen en ging hij naar Londen. Daar kreeg hij een tekstboek in handen dat gebaseerd was op het Bijbelse scheppingsverhaal. Hij werkte dat uit tot Die Schöpfung, dat in 1798 klaar was en direct al met zeer groot enthousiasme werd ontvangen.

Kaarten
Tijdens het concert is er een pauze. Kaarten kosten € 25,– p.p. en zijn ook vooraf te bestellen bij de leden en of hier online.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld