Column: Zonnepanelenpark Sliedrecht

Soms kom je artikelen tegen, die je hoe dan ook wilt lezen. Dat heb ik dan. De regionale omroep RTV Oost berichtte dinsdag 27 december 2016 over de aanleg van een zonnepark op een bedrijventerrein in Wierden. Bijna 25.000 inwoners en gelegen in de provincie Overijssel.

De gemeente Sliedrecht is ervaringsdeskundige. Het dak van het gemeentekantoor ligt vol met zonnepanelen. (Foto gemeente Sliedrecht)

Het rijk geeft voor de aanleg een subsidie van 4 miljoen euro. Met de subsidie kan de stichting duizend mensen zestien jaar lang voorzien van stroom, duurzame energie. Er komt een zonnepanelenveld van 4,7 hectare en als alles goed verloopt, dan kan het park in mei 2017 in gebruik worden genomen. 

Ik moest meteen aan Sliedrecht denken. Hebben wij nog een open veld op een bedrijventerrein? Ja, dat hebben we. Maar dat houdt Slavenburg geblokkeerd op bedrijventerrein Nijverwaard. Is ook niet gunstig gelegen, want de panelen moeten vrij in de zon liggen en het is bovendien te klein. 

We moeten verder kijken. Dan komen we toch uit in Sliedrecht-Noord. Juist, over de spoorlijnen. Daar zijn voor de komende jaren meer plannen, denk aan het Recreatief Knooppunt (een leuke naam is nog niet verzonnen. Niet erg, want de kogel is ook nog niet door de kerk. Dat gebeurt in 2017). Leg daar ook het Zonnepanelenpark Sliedrecht aan!

Zo te zien bij Wierden staat er een flinke subsidiepot klaar en er is vast wel een landbouwer die 5 tot 10 hectare landbouwgrond wil omdopen in het grootste zonnepanelenpark van Nederland. Het park moet dan de inwoners van de Sliedrecht van stroom kunnen voorzien (maar misschien ook wel buurgemeenten). Laat vooral de lokale leveranciers in het park hun bijdrage leveren. Goed voor de economie en de naamsbekendheid van de gemeente Sliedrecht (ervaringsdeskundige als het gaat om zonnepanelen bovendien). De gemeente Sliedrecht zou trekker van het project moeten zijn en wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) van Financiën en Economie als bekende in Den Haag de lobby moeten laten doen (als voortrekker). Ik zie kansen!

Denk dan ook na over de ondergrond. Die wordt in Wierden dubbel benut: tussen de panelen wordt paardengras verbouwd. Met dat idee won de stichting begin december een energy pitch. Benieuwd welke politieke partij dit plan oppakt en verder uitwerkt.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24 

3 gedachten over “Column: Zonnepanelenpark Sliedrecht”

  1. De Driehoek is ook een mooie locatie hiervoor… het terrein kost de Gemeente nu een hoop geld en niemand wil daar wonen of een bedrijf beginnen.

  2. Wat een onzin column zeg.
    Vol met aannames, en onjuistheden
    Schoenmaker (nieuwsmaker) blijf bij uw leest!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld