Column: Zoek het maar uit!

Met ergernis lees ik de gemeentepagina die uitsluitend aan de papieren krant wordt toegestuurd, want daar is een contract mee. Dat is meer de zekerheid van plaatsing, maar stuur als gemeente de pagina’s ook naar de andere media. Ook aan Sliedrecht24. Er is tenslotte maar één doel: het bereiken van de inwoners. Dat staat los van het sluiten van een contract voor plaatsing. Maar goed … we hebben daar vaker de gemeente uitleg over gegeven, dan dat ik bij mijn schoonmoeder ben langsgeweest. Ze snappen het niet of willen het niet begrijpen!

Logo gemeente Sliedrecht

Maar daar wilde ik het nu eens niet in deze column over hebben. Maar wel over artikelen op de gemeentepagina, waar de gemeente Sliedrecht elke week voor betaalt.

Kennelijk levert de gemeente zelf teksten aan en wordt rijp en rauw op de pagina’s geplaatst. En is er te weinig kopy, dan worden er ‘vullers’ gebruikt met regio- en rijksinformatie. Daar betaalt de gemeente Sliedrecht … nee, daar betalen wij inwoners … dan voor. Stop daarmee, gemeente! Kies voor Sliedrecht-informatie! Maak er ook geen regiopagina van! Weg met die Drechtstedeninformatie zeg ik als inwoner van SLIEDRECHT. Wij Sliedrechters willen geïnformeerd worden op deze GEMEENTEpagina’s. Het rijk heeft zijn eigen kanalen en de regio moet die ook maar kiezen!

Overigens een oubollig ding, de gemeentepagina. Maak gebruik van de media die in je dorp beschikbaar zijn. Trek die relatie aan, investeer op een andere manier en stop met die jaren ’80 pagina’s. Denk aan bestaande (online)kranten met copy! “Ja, maar wij moeten verplicht vergunningaanvragen e.d. plaatsen”, hoor ik de gemeente Sliedrecht zeggen. Ook daar kan je afspraken over maken of je plaatst alleen daarvoor een advertentie.

De ergernis gaat nog een stap verder. Stop met die ambtelijke taal! Schrijf buurman-buurman-taal en zeker bij de vergunningaanvraag bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen rond chemours woensdag 8 februari 2017…

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid maakt namens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bekend dat zij op 9 december 2016 in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht een aanvraag om een omgevingsvergunning heeft ontvangen van Chemours Netherlands B.V. Deze aanvraag heeft betrekking op het wijzigen van voorschrift D.2 van de aan de inrichting verleende vergunning d.d. 3 oktober 2013 met omschrijving “Aanvraag Chemours voor het aanpassen van voorschrift D2 voor E1 en FRD903″

Het aangeleverde, ambtelijke artikel zo klakkeloos overnemen en dan plaatsen op de gemeentepagina slaat nergens op! Sterker! Je zegt eigenlijk tegen de inwoner: ‘zoek het maar uit!’ Minachting en geen kennis hebben van wat er leeft in Sliedrecht. Welke ambtenaar durft dit zo aan te leveren? Wie durft dit zo te plaatsen? Is er geen afdeling communicatie die bewaakt en op de rem trapt? Het is bovendien niet de eerste keer! Denken jullie in het gemeentekantoor nu werkelijk dat inwoners dit lezen? Dit moet je uitleggen en noem de gevaarlijke stoffen. Of durven jullie niet te schrijven: “Bij de GenX technologie zijn de PFOA-verbindingen vervangen door de stoffen FRD-902 en FRD-903 en E1.” Smerige troep dus! FRD-903 en E1 worden via de fabrieksschoorsteen naar de lucht uitgestoten. Uit onderzoek van het RIVM bleek onlangs dat er nog onzekerheid bestaat over de eigenschappen van de stoffen FRD-903 en E1. Zo valt er voor E1 nog geen gezondheidskundige grenswaarde vast te stellen, de waarde waarbij mogelijke gezondheidseffecten te verwachten zijn.

Ik vind dat je dit als gemeente Sliedrecht niet kan maken! Over alles moet je nadenken (wat schrijf ik, voor wie, waarom juist nu, beste moment van plaatsen, wat moet mee, wat wil ik bereiken, doel…). Zorg dat er kennis van communicatie in huis is, want met de gemeentepagina wil je inwoners en bedrijven van Sliedrecht informeren. 

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

4 gedachten over “Column: Zoek het maar uit!”

  1. Beste Oost,

    Je leest de column. Op de opiniepagina mogen wij en jij een column plaatsen (is geen ingezonden brief).
    Daar mag EEN MENING staan!

    Wij hebben geen conflict met de gemeente of met wie dan ook.

    Onder pseudoniem schrijven doen wij in ieder geval niet.
    Wees open als je een mening hebt.
    Wij zijn in ieder geval niet van gebaande paden.

    In de column wijzen we de gemeente vooral in buurman-buurmantaal de inwoner te informeren.

    Redactie Sliedrecht24

  2. Peter,
    Nu doe je het weer…
    Waarom toch?? je bent zo lekker bezig de laatste tijd, Sliedrecht24 draait goed,en volgens mij steeds beter, niemand is geïnteresseerd in de standaard berichten zoals de gemeente ze plaatst.
    Juist Sliedrecht24 moet er een eigen draai aangeven, anders ga ik wel naar sliedrecht.nl snap je?

    Ik begrijp wel dat het een beetje een persoonlijke vete met Bram is na jullie facebook ‘fittie’ maar laat het toch rusten.
    Of schrijf het onder een pseudoniem, of zonder redactie24 eronder, ook goed

  3. Ik heb het tegenover Bram van Hemmen, Jip en Janneke taal genoemd, de woensdagavond in het Griendencollege. Ik merkte dat ‘deskundige’ vaak niet eens het normale Nederlandse woord ervoor wisten te vinden. Het werkt vaak wel om indruk te maken met je woorden schat! Maar of je daarmee je doel bereikt?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld