Column: Winkelopenstelling

(© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Dinsdagavond praat de gemeenteraad over de wijziging van de Verordening Winkeltijden Sliedrecht 1999. De oorspronkelijke verordening is dus nog uit de vorige eeuw en steeds aangepast. 

Aan de orde is de openstelling op zondag voor ondernemers gevestigd boven de snelweg A15. Met ingang van zondag 6 november 2022 kunnen zij elke zondag hun zaak openen als de gemeenteraad daarover dinsdag 18 oktober 2022 in meerderheid besluit.

Het blijft een gekke breuklijn, die A15. Als ik aan iemand buiten Sliedrecht vertel dat je boven de snelweg A15 open mag en daaronder op zondag niet, dan krijg ik een vragende blik. Het is ook best gek. Het geeft letterlijk de verdeeldheid aan in Sliedrecht. 

Als de gemeente werkelijk iets op heeft met de ondernemers in het dorp laat het dan aan de bedrijven zelf over. Ik ben ervan overtuigd dat het zichzelf reguleert en de gemeente niet schuin oog wordt aangekeken voor deze toch wel bijzondere openingstijdenregel. 

Niet elke ondernemer heeft de behoefte om op zondag open te zijn. Maar er zijn genoeg ondernemers, die een papa-dag hebben op een doordeweekse dag, omdat de partner werkt en juist de zondag misschien willen gebruiken voor openstelling. Of heel blij zijn met de extra openstelling en daar gebruik van willen maken.

Nogmaals…, waarom wordt het niet overgelaten aan de Sliedrechtse ondernemer. Bij wijze van spreken, bespreek je dit vooraf met zakelijk Sliedrecht en doe je als je er als gemeente een hard hoofd in hebt een proefperiode van maken. Waarom moet Sliedrecht achterlopen bij de rest van Nederland? 

Ik ken Sliedrechters die op zondag hun inkopen doen en daarvoor naar Rotterdam, of wat dichterbij, Papendrecht gaan. Omdat Sliedrecht, de gemeente Sliedrecht, inkopen niet mogelijk maakt. Ondertussen wel de ogen dichtknijpt over wat er boven de snelweg A15 gebeurt. Wat een achterbaksheid! Vertrouw je ondernemer! 

En echt, die gaat echt niet voor de lol open op zondag. Het heeft te maken met de ligging van de zaak, zijn klanten, beschikbaar personeel… afijn, gemeentebestuurders loop eens mee met een ondernemer als je niet weet hoe ze denken of wat ze wensen. 

Persoonlijk vind ik het bemoeien met iemand die onderneemt vreemd. Faciliteer en geeft een ondernemer zeven dagen in de week de vrijheid om te doen en laten wat hij of zij wil. Mijn gevoel is dat het goed komt en als iets ‘extreem’ wordt, dan kan worden ingegrepen. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

16 gedachten over “Column: Winkelopenstelling”

 1. Gewoon keuze bij winkels laten.
  De schoenenwinkel zal dicht blijven.
  Voor de ah en de intratuin is elke zondag open elke keer rendabel.

 2. De tanende economie, gevolg van de grote crisis die er nu aankomt, draait de landelijke en plaatselijke koopavond en koopzondag de NEK om. Je kunt erop wachten… Einde discussie!

 3. Je krijgt van ons het laatste woord, maar door arbeidsverdeeldheid (werk-en rusturen) over zeven dagen te verspreiden, hangt het van de persoon af hoe die zich voelt. Wij werken zelf zeven dagen, zonder vakanties, al bijna acht jaar en we voelen ons als redactie prima. Als voorbeeld.

 4. @ redactie: de tijd zal leren of we als samenleving zonder een collectief rustmoment echt beter af zijn. Zijn er landen waar door 24/7 openstelling de samenleving gezelliger en meer ontspannen is geworden? Is het ziekteverzuim bijvoorbeeld lager door openstelling op zondag? Daalt de ecologische voetafdruk? etc.

 5. Maar blijft dat je niet kan stellen dat zondag de rustdag is. Voor een groot aantal beroepen gaat dat sowieso niet op. De wereld verandert en ook in geloven is de zondag soms niet de rustdag. En kan je dit dus niet opleggen, nog afgezien van keuzevrijheid, een eigen mening en het leven in een democratie. Bovendien kan veel gezegd worden over de 24-uurs-maatschappij. Veel beroepen bestaan niet uit werken tussen negen en vijf.

 6. @redactie: inderdaad, maar dat is ook niet het punt. Dat er als land een collectief rustmoment is moeten we koesteren, je schaft iets af maar draait het niet meer zo makkelijk terug. Is er ooit een voorbeeld van een samenleving geweest die er qua cohesie op is vooruitgegaan door alles maar open te doen 24/7?

 7. De column is een schoolvoorbeeld van de gedachte “wie heeft er nu last van, je hoeft toch niks te kopen?, je bent toch vrij om open te gaan?”. Ik ga al mijn reeds eerder genoemde argumenten niet herhalen, maar opengaan op zondag zorgt niet voor meer omzet, sociale cohesie, een beter milieu etc. Het is een opschroeven van het tempo van de maatschappij, nog meer milieuvervuiling door extra verwarmingskosten etc. Die collectieve dag van rust die al generaties lang een positief effect had op de mentale gezondheid moet je niet willen afschaffen. Dat wel te willen past ergens bij het hele idee dat alles maakbaar is en een kwestie van gewenning. Een weg terug is er nauwelijks wanneer de zondag eenmaal wordt beschouwd als een werkdag. De zondag moet gekoesterd worden als zo’n-dag!

 8. Ik lees de Christelijke partijen hebben de Meerderheid is dat zo?
  Wat waar is dat zij beter samenwerken maar meerderheid?
  Thygo Jansen heeft de Partijen geadviseerd zorg voor voldoende Draagvlak lees de notulen er maar op na.
  Uitslag verkiezingen 2022 Sliedrecht heeft op dat moment 20285 Stem en Kiesgerechtende inwoners.
  Er ontstaan 3 Stromingen
  1e 3 Geregristeerde Christelijke partijen zij vertegen woorden CU 2475 CDA 1459 En SGP 1139 is 5073 Inwoners verlies t.o.z.v. 2018 194 Inwoners het Draagvlak nu van 20285 is 25 %
  2e Stroming Pro Sliedrecht 2733 P.V.D.A 1054 Slijdregt nu 1011 VVD984 D66 342 is 6114 inwoners verlies t.o.z.v 2018 145 Inwoners Draagvlak nu is 30 %van 20285
  3e Stroming de ZWM wordt vertegenwoordigd door 9055 inwoners t.o.z.v 2018 7848 inwoners is dus een winst van 1207 in woners Draagvlak 45 %
  Er waren dus 6 Geregristeerde Politieke Partijen welke Geen eens 1207 Inwoners vertegen woordigde.
  Deze Stroming de ZWM kreeg aandacht van onze Koning Alexander en
  Jan Smit C v.d. Koning in Zuid Holland.
  Oplossing bestaande Politieke Partijen in Sliedrecht werk aan verbetering werk meer samen probeer elkaar in de Raad en College niet de vliegen af te vangen Stop met aandragen van Veranderingen en Vernieuwingen Waar Het College en Raad geen zeggen schap over hebben daar Gaan de 2e Kamer en de Provincie over
  Het is tevens te hopen dat er 1 of 2 Landelijk opererende Partijen met Binding 2e Kamer en de Provincie zich aan dienen in Sliedrecht zo snel mogen lijk voor 2026 het is er eerder dan U allen denkt.
  En een Positieve Bijdrage leveren om de ZWM 9055 Inwoners te Motiveren om in 2026 te gaan Stemmen .

 9. Op zondag alle winkels dicht. Zes dagen de tijd op uw boodschappen te doen. Ondernemers en hun personeel hebben recht op een vrije zondag!

 10. Zo te zien hebben velen moeite met de zondag (rust) in Sliedrecht. Je zal er nog van opkijken hoeveel ondernemers blij en dankbaar zijn om de zondag als rustdag te hebben. Let wel ook zij niet nergens aan doen hebben graag deze dag als rustdag. U kunt dus bij de volgende verkiezingen uw stem opnieuw weer ( voor u) goed uitbrengen of anders in buurgemeenten gaan shoppen. Of als u echt niet kunt wachten wat let u dan? Verhuis naar een gemeente die wel een 24 uur economie heeft.

 11. Beste de Wit,
  Tel de fracties in de raad, dan zijn zelfs bij de laatste 2 gemeenteraadsverkiezingen de christelijke partijen in de minderheid en ja u heeft gelijk de opkomst is dan bedroevend laag, dat komt misschien ook omdat de christelijke partijen de dienst uit blijven maken ongeacht de uitslag en dat is de schuld van de andere partijen die ze altijd en overal hun zin in geven

 12. Beste Joop
  de christelijke partijen hebben een meerderheid omdat Sliedrechters zelf weigeren naar de stemhokjes te gaan. Dat heeft niets met andere partijen te maken maar gewoon met laksigheid.

  Als het aan mij ligt bepalen ondernemers ook fijn zelf wanneer ze wel en niet open willen.
  De zondagen verplicht dicht blijven is ouderwets en betuttelend.

 13. Gewoon lekker alles open op zondag, of naja wat er ook staat. De keuze blijft aan de ondernemers zelf. Maar een action, een bcc, een jysk, een hema, een jumbo noem maar op die open is op zondag. Hoort gewoon in deze tijd.

 14. Het is ook duidelijk dat de oorzaak van dit onzinnig besluit bij de VVD ligt, die ten koste van haar eigen principe op het pluche wilde zitten, zoals dat na elke verkiezing gebeurt, zowel ook door PRO en PVDA in het recente verleden gebeurd is. Daardoor blijven de christelijke partijen, hoewel een minderheid, hier toch de dienst uitmaken en hun onbuigzame wil aan iedereen opleggen.

 15. Het is is wel wat krom inderdaad. Je wordt als je niet uitkijkt op zondag platgereden door de bezorgbussen van de AH en Jumbo. Ik vind dat persoonlijk hinderlijker dan een supermarkt die open is. En waarom de tankstations met shop wel en de winkels niet?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld