Column: Vuurwerk(overlast)

In Sliedrecht is het heel het jaar oud en nieuw.

Ik ben niet de enige die deze stelling regelmatig poneert. Vrijwel dagelijks zijn met name in de avond en nacht knallen te horen. En dat zijn geen jagers of incidenten waarbij de politie wel meteen op de stoep staat. 

Met het schrijven van deze column verplaats ik me even naar vroeger. Opa vertelt, kan je denken. Stop dan maar met lezen. 

Geboren midden jaren zestig in de vorige eeuw en opgegroeid onder de rook van Gorinchem herinner ik me vooral de rust en de groeiende spanning om uitsluitend rond de jaarwisseling vuurwerk te mogen afsteken. Mijn vader haalde dan voor mij en mijn zus een pakket bij de winkel. Dat vuurwerkpakket bleef dicht tot het 18.00 uur was op oudjaarsdag. Er werd vooraf geen vuurwerk afgestoken, al hoorden ik en mijn zus uiteraard wel al het geknal in de buurt. 

Natuurlijk werd er toen ook al voor de jaarwisseling vuurwerk geknald. Er was wat minder siervuurwerk in mijn jeugd. Het knalvuurwerk was beslist niet altijd legaal. Ik herinner me vooral de illegale strijkers. Nou, die gaven al knallen van hier tot Tokio. Tegenwoordig is illegaal vuurwerk per post te bestellen en komt de knal iets harder door. Mag ik het explosieven noemen? Je knalt er prullenbakken en andere voorwerpen mee kapot. Jongeren beseffen niet dat het geld ergens vandaan moet komen en het dus hun verzorgers of ouders uiteindelijk raakt in de portemonnee.

De leeftijd van vijftig alweer enkele jaren gepasseerd, denk ik wel waar zijn die ouders of verzorgers? Waarom gebruiken die kinderen, die het vuurwerk afsteken hun hersens niet? Waarom zou je schade aan een andersmans spullen, zoals die van de gemeente, moeten veroorzaken? Hebben de afstekers besef dat sommige mensen misschien dat vuurwerk even niet kunnen verdragen vanwege ziekte of hun huisdier dat door het lint gaat? Hoeveel leuker is het om het vuurwerk met de jaarwisseling uitsluitend af te steken? Hoeveel geld kost het je als jongere om het hele jaar vuurwerk te verbrassen? 

Ik ben geen boa, geen agent, maar wel een vader. Als ouder zeg ik dan tegen andere ouders. Spreek je weleens met je kind over vuurwerk? De gevaren en gevolgen? Dat je kan worden bekeurd of misschien door het zware vuurwerk letsel kan oplopen? Spreek je weleens met je kind of kinderen over het vroegtijdig afsteken van dat spul? Hoe ze aan het geld komen ervoor? Hoe ze aan het vuurwerk komen? Waar komt dat vandaan? En waarom je beter even kan wachten met afsteken van vuurwerk? Dat je er meer lol mee beleeft tijdens een jaarwisseling? Wat zijn je normen en waarden?

Als ouder of verzorger kan je de belangrijkste rol spelen in de vuurwerkkwestie. Het niet afsteken en geen overlast veroorzaken. Onderdeel van de opvoeding. Of ben ik nu weer een oude man die zeurt…

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

14 gedachten over “Column: Vuurwerk(overlast)”

 1. Cyriel… Ik denk dat je dringend langs een kno arts moet om je oren te laten controleren. Af en toe een knalletje levert heel wat minder klachten op en zeker niet de vernielingen die nu (maar ook afgelopen jaren) zijn vermeld…. Je hoeft niet alles te bagatelliseren maar noem de dingen zoals ze zijn….

 2. Ach de schade van het vuurwerk valt goed mee in vergelijking met waar de rest van ons belastinggeld heen gaat,bv naar europa,gelukzoekers windmolenparken enz enz en daar betalen we ook aan mee of je nu voor of tegen bent

 3. Het is voor de normale Nederlander niet leuk meer om te wonen.. zwarte Piet mag niet meer het gezeur over vuurwerk en dan nog dat al onze Nederlandse dingen zoals negerzoen en nog veel meer dit is niet meer het Nederland waar ik opgegroeid ben

 4. Reactie op Peter Jansen.

  Helaas zijn niet alle honden zo. Onze hond ligt bij de eerste de beste knal onder ons bed. Wij kunnen hem in de laatste 2 weken van het jaar 2x per dag uitlaten. Dit gaat gepaard met een hoop strijd en stress. Dus kom niet aan met het verhaal honden zijn zoals hun baasjes…

 5. Er zijn legio problemen waar men zich veel drukker over hoort te maken dan over het topic ‘vuurwerk’. Hele vuurwerk ‘probleem’ is totaal uit zijn verband gerukt en de media is hier mede verantwoordelijk voor door veel onzin verhalen te verkopen. Erg triest.

 6. Het gaat ook nergens over, honden gaan zich gedragen naar hun baasje. Ik heb zelf ook een hond en steek elk kaar vuurwerk af. Wij blijven altijd rustig en doen alsof er niks aan de hand is.. Doordat wij ons zo gedragen is onze hond totaal niet bang van vuurwerk. Ze reageert niet eens op de knallen etc. En als je er echt zo last van hebt zoek je toch gewoon de rust op? Je hebt tegenwoordig allerlei vuurwerk vrije zones, ga daar dan zitten? Of midden in een bos?
  Gun mensen ook hun plezier, misschien heb jij het niet maar wij wel! Het is tenslotte maar 8 uurtjes per jaar en daar moet al moeilijk over worden gedaan.

 7. Vroeger mocht je 3 dagen vuurwerk afsteken. Na 1 dag was alles alweer op en ging je weer bij halen zodat je weer verder kon knallen. Tijden zijn veranderd Peter er is nou eenmaal veel minder te doen voor de jeugd tegenwoordig dus hoor je af en toe een extra knalletje ik vind het allemaal wel meevallen hoor.

 8. Was jij zo n braaf jongentje. Deze midden zestiger kocht ook vuurwerk ver voor oud en nieuw. Mijn ouders moesten iedere cent omkeren.. Maar door een krantenwijk had je zelf geld om het te kopen en Hoe harder de knal hoe mooier. Is het niet van alle tijden. Er Was Geen internet waar ouderen konden klagen.

 9. Wat een gezeur weer over honden die er last van hebben ik heb het hele jaar ook last van blaffende honden en dat moet wel allemaal maar kunnen?
  Dat is ook zinloze overlast.

 10. Lieve mensen vriendjes,

  Ik ben een New Foundlander van bijna 10 jaar.
  Ik hou van iedereen. Gezellig.

  Alleen: ik ben zo bang van vuurwerk. Sorry. Ik durf dan zlfs niet naar buiten.
  Zo eng.

  Ik hoop dat er rekening gehouden wordt dat ik maar nog heel veel andere hondjes, poeze- en andere beesten bang zijn.
  Dank je wel.

  Mijn baas zou zeggen doe je het niet? Eeuwige jeuk en 2clamme klauwen om te krabben.

 11. Prikkelende collum? 😄. Ik dacht, loop even een lekker rondje in het park overal hondenstront. Waar zijn de boa’s. Misschien eens met een drone door het park? Baasjes aanspreken? Totaal geen normen en waarden.

 12. Helemaal mee eens Peter!
  Al die zinloze overlast. Onze honden trillen van angst. En zelf schrikken we ook bijna iedere avond van de explosieven die worden afgestoken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld