Column: Vier het feest!

(Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Politiek partijen mogen dit niet, lijsttrekkers mogen dit niet, dat niet, borden, posters, zus en zo…

Dit college van B & W, lees de voorzitter van het stembureau, de burgemeester, zit te dicht op de politieke partijen met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, woensdag 21 maart 2018. Of het de onervarenheid is of gewoon dingen niet goed aanvoelen… ik krijg daar geen vinger achter, maar heb wel vermoedens. De regels zijn geen richtlijn, maar worden stringent gehanteerd. 

Vier nu eens het feest van de democatie. We mogen stemmen! Leven in een vrij Nederland. Loop dit feestje niet te bederven en vier de vrijheid van stemrecht en het uiten van meningen. 

In mijn ogen moet dit college van B & W – ik lees de burgemeester – afstand nemen in verkiezingstijd van de politieke partijen. De gemeente moet uitsluitend faciliteren met aanplakborden, locaties voor het voeren van het openbare debat en dit proces op alle mogelijke manieren bevorderen.

Dat afstand nemen van de politieke partijen in verkiezingstijd heeft nog een reden. De politieke partijen vormen campagneteams en die moeten een campagne niet moeten opzetten met beperkingen (opgelegde regeltjes door de gemeente, het college, – lees de burgemeester), maar een creatief denkproces kunnen opzetten. Stel uitsluitend één regel: op de dag na de verkiezingen moeten alle uitingen in het dorp worden opgeruimd. 

In Sliedrecht kan dat niet doordat met harde hand wordt geopereerd tussen de politieke partijen door. Jouw verkiezingscampagne als politieke partij moet in lijn zijn, zoals opgesteld door… ik lees de burgemeester. Dat beknot je in het denkvermogen en in het creatieve proces. Het resulteert in bijna kinderlijk, plagende gedrag doordat nu overtredingen worden begaan. Overal moeilijk over doen, veel tijd in steken en dat kost geld. En: negatieve energie. 

Maar waar hebben we het over: een poster die te groot is, een spandoek dat een lijsttrekker niet op zijn eigen schutting mag hangen of een poster voor een openbaar lijsttrekkersdebat dat op aan aanplakbord is gehangen. Vier het feest van de verkiezingen en maak er geen nare aangelegenheid van. Ik ga nog een stap verder. We leven in een vrij land. Het is je mengen in een democratisch proces. Verkiezingsposters worden niet als reclame gezien, maar vallen onder de vrijheid van meningsuiting! Je hoeft er zelfs geen vergunning voor aan te vragen.

Bij grove overtredingen of teksten die aanzetten tot haat of discriminatie kan je ingrijpen. Laat dit verkiezingsproces nu eens aan de politieke partijen over. Met elkaar zijn ze oud en wijs genoeg. Laat dat vingertje eens achterwege en stuur geen boa’s op pad of maak als gemeente geen kosten door een ambtenaar een briefje met regeltjes te laten tikken. 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn van de politieke partijen. Niet van een burgemeester (voorzitter van een stembureau of kiescommissie) of een college. Niet doen! Denk vooral in mogelijkheden (de Kiesraad laat hier veel ruimte) en niet in onmogelijkheden. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

6 gedachten over “Column: Vier het feest!

 1. Nou Erik, je zou eventueel kunnen denken aan handhaving hondenpoep of te hard rijden of zo. Maar we mogen maar 1 keer in de vier jaar stemmen….. zeur dan niet over een APV.
  Wat mij betreft mag bij elke boom staan….Partij x wil deze behouden, of bij elke winkel op Kerkbuurt Oost: partij Y wil dat het hier autovrij blijft, of ‘Du Pont moet dicht’, wij zijn het zat en gaan er voor., of in alle winkelcentra: Z partij wil dat de winkels zelf bepalen dat of ze op zondag open zijn en ga zo maar door.
  Dan weet je tenminste als je rondwandelt na een paar weken welke keuze het beste is. Hou op met dat rare ambtenarengedoe in verkiezingstijd.

 2. Of je het nu wel of niet eens ben met de regeltjes, voorlopig moet men zich er aanhouden. De regels zijn terug te vinden in de APV, welke door de regerende partijen is vastgesteld. Grappig dat een PRO Sliedrecht dan zelf het kennelijk niet begrijpt en het door 4 advocaten na moet laten kijken… Valse start van D66 De Munck door zich nu al niets aan te trekken van de regels.
  Overigens word er vaak geroepen over / om handhaving, nu wordt het een keer gedaan en is het weer niet goed. Het is maar net hoe het uitkomt.

 3. Stoppen met deze regeltjes. Geef partijen de ruimte om creatief en op een ludieke manier de burger te overtuigen van de visie die een partij heeft. Minder haantjesgedrag van de verkiezingscommissie is echt op zijn plaats.

 4. Laten we vooral onze creativiteit gebruiken om het belang van de verkiezingen onder de aandacht te brengen en dat gaat veel beter met een lach en een opmerking dat is knap of leuk gedaan dan onze energie steken in bureaucratisch regeltjes wat je wel of niet mag doen. Dus een oproep aan alle partijen verras ons met leuke een leuke verkiezingsstunt. Ik kijk er naar uit

 5. Ik zou graag een evaluatie zien van de beloftes.
  Gedaan bij de vorige verkiezingen.
  Wat is er werkelijk verbeterd en wat niet.
  Dat populistische gedoe voor de verkiezingen doet mij niets.
  Voor mij zijn het predikers en sprookjes vertellers!

 6. Mee eens!
  Verkiezingen zijn een soort Nederlandse folklore geworden door alles wat er om heen gebeurt.
  Zeur dan niet over allerlei kleinigheden als politieke partijen en gemeentebestuur, maar doe je huiswerk goed en neem de regels voor “reclame” in dit geval niet altijd zo letterlijk.
  Het circus om de verkiezingen heen duurt hooguit 2 maanden.
  Als je het democratische instituut Verkiezingen levend wilt houden moet je wat ruimdenkend zijn
  over de manier, waarop partijen aandacht vragen.
  Of dat nu is met “Tonteksten”, of een workshop Frites snijden

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld