Column: Vaag onderzoek

Je zegt dat je nog geen 250 inwoners van Sliedrecht (249 is het getal – red.) hebt gevraagd naar hun mening over de website van de gemeente Sliedrecht en het wekelijkse gemeentenieuws in een lokale krant en komt daar dan mee naar buiten als een presentatie van een representatief onderzoek. Bovendien is het niet onafhankelijk! 

Onderzoekscentrum Drechtsteden, sinds enige tijd gevestigd in het Sliedrechtse gemeentekantoor, verrichtte de meting. Ik ben zeer benieuwd wie ze gesproken hebben. (Foto Peter Donk – Sliedrecht24)

“Ongeveer 8 op de 10 deelnemers geeft aan het gemeentenieuws regelmatig te lezen.” Als journalist zeg ik 4 op de 5. Maar waar? Nee, dat wordt niet gemeld. Ook wordt niets over de leeftijdsgroep gezegd. Jongeren zullen het gemeentenieuws echt niet online bij de gemeente halen, maar lezen Sliedrecht24, waar dagelijks nieuws van en over de gemeente Sliedrecht wordt gepubliceerd. 

Ongeveer 6 op de 10 bezoekt af en toe of regelmatig de website, in 2015 was dit nog slechts 3 op de 10.” Niet vermeld wordt welke website? Die van de gemeente Sliedrecht? Dit lijkt een wat vaag onderzoek en meer van ‘kijk eens hoe goed we zijn en hoe goed we het doen’. Ik zeg onbetrouwbaar en dus voor ons geen artikel waard! Het onderzoek roept te veel vragen op en dan verdwijnt zoiets vaak in de prullenbak. Bovendien zijn we niet van de goednieuwsshow. 

Nog een ‘SLDRCHT, Groot in doen!’ stukje: “Het gemeentenieuws krijgt het gemiddelde rapportcijfer 7,0. Maar liefst 29 procent geeft een 8,0 of hoger. Ook de website krijgt het gemiddelde rapportcijfer 7,0, maar 30 procent geeft een 8,0 of hoger. Daarmee behoort de website van Sliedrecht tot de best scorende websites in de Drechtsteden.” Ik geloof er geen snars van! Lekker onafhankelijk is Onderzoekscentrum Drechtsteden, mede-gefinancieerd door de gemeente Sliedrecht.

Nog iets opzienbarender is het dat de cijfers daags worden gepubliceerd op het moment dat Sliedrecht24 met de gemeente Sliedrecht discussieert over de informatieverstrekking.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld