Column: Twee handen achter twee oren krabben

Denk maar niet dat de niet gebruikte stempas bij kiesgerechtigde inwoners van Sliedrecht nu boven hun bed hangt, op een prikbord zit in de keuken of ergens in een album is gevoegd samen met foto’s. Nee, die is verscheurd, verfrommeld tot een prop of er is de open haard mee aangemaakt.

Verzin het, maar van stemmen is het voor 9.055 mensen in Sliedrecht niet gekomen de afgelopen week, toen de keuze kon worden gemaakt voor een nieuwe gemeenteraad voor een periode van vier jaar. Maar hebben zij, doordat ze niet hebben gestemd, nu ook geen recht van spreken meer? Is commentaar niet meer welkom? Of krijgen ze een verbod om een raadsvergadering te bezoeken? 

Onzin. Ze zouden juist gebruik moeten maken van dat recht van spreken, commentaar moeten geven en zeker één keer een raadsvergadering moeten bezoeken. Zich uitspreken is goed. Maar zich ook tegen iemand kunnen uitspreken is nog beter. 

Kandidaat-raadsleden moeten er niet op rekenen dat deze niet-kiezers naar hen toe komen. Voor hen was een stembureau bezoeken ook geen optie. Nee, de raadsleden moeten het probleem vooral bij zichzelf zoeken. En actie ondernemen!

Hebben de politieke partijen en dus hun kandidaat-raadsleden alles gedaan om hun achterban op een goed moment aan te spreken? Zagen ze dit niet aankomen? Hebben zij de verwachtingen van een lage opkomst niet serieus genomen? Weten zij hun kiezers te bereiken met wat ze te vertellen hebben? Hebben ze voldoende campagne gevoerd? Waren ze zichtbaar? Overal, ook op sociale media? Of geloofden ze het wel? Is de afvallige niet-kiezer toch niet te bereiken en te overtuigen? 

Wat en waar ging het mis? Menige fractie zal zich buigen over dit artikel op Sliedrecht24 en nu al vier jaar voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen goede plannen moeten maken. 

Ik denk dat menig kandidaat-raadslid, die nadat maandagmorgen 21 maart 2022 de officiële uitslag bekend wordt gemaakt in partycentrum De Lockhorst (burger)raadslid wordt, bij zichzelf te rade moet gaan. Was het dit? Of kon ik nog meer stemmen aan mij binden? En hoe? 

De inwoners van Sliedrecht kunnen zich alleen betrokken voelen bij besluiten als ze er bij betrokken worden. Politieke partijen moeten zich veel meer gaan afvragen hoe mensen kunnen worden bereikt. Trek ook daarvoor gewoon eens vier jaar uit en bezoek bij wijze van spreken huis-aan-huis inwoners en praat met hen. Wat heeft hen tegengehouden om niet te gaan stemmen? Was het de onbekendheid van de kandidaten of de politieke partij? Het wantrouwen richting de politiek, de besluitvorming en zich niet door de raadsleden vertegenwoordigd voelen in het gemeentebestuur? Wat was er aan de hand?

Ik vind dat als 9.055 mensen van de 20.285 door de gemeente Sliedrecht verstuurde stempassen niet worden gebruikt (dat is bijna de helft) je als gemeentebestuur niet met één, maar met twee handen achter de twee oren moet krabben. Ook al was de slechte opkomst niet alleen in Sliedrecht laag met 55,31%; Sliedrecht moet in 2026 gaan voor de beste opkomst van Nederland. Ik ben benieuwd naar de nieuwe stappen die worden gezet om dit te bereiken. 

Ik houd mijn hart vast, maar als de media… wij als online krant Sliedrecht24, er een rol in kunnen spelen, dan doen we graag mee. Er zijn al podcast ideeën voor meer tussentijdse evaluaties, voor speciale debatten als een sportdebat, woon-en leefdebat, een cultuurdebat… We willen ze het liefst in het openbaar voeren. Laat ik afsluiten dat ook wij nadenken hoe wij als krant nog meer een bijdrage kunnen gaan leveren, zodat de politiek meer gaat leven.

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

6 gedachten over “Column: Twee handen achter twee oren krabben”

  1. Omdat door heel Nederland hetzelfde probleem van lage opkomst geldt moet de oorzaak mogelijk worden gezocht in: gevoel dat het Bestuur er echt voor Sliedrechters is. Duidelijk is inmiddels dat zoiets maar voor 30% geldt. De rest is regionaal of hogere overheid.

    Zomaar een opsomming van, waarschijnlijk noodzakelijke, nevenfuncties die de afhankelijkheid aangeven:
    – Als wethouder heeft Ton Spek een aantal andere functies: Drechtstedenbestuur: portefeuille bedrijfsvoering en groeiagenda bereikbaarheid, Aandeelhouders-vergadering Stedin Groep, Algemeen Bestuur Gevudo, Voorzitter Maatschappelijke Advies Groep MIRT-Verkenning A15, Deelnemer Bestuurlijke Advies Groep MIRT Verkenning A15, Aandeelhoudersvergadering OASEN, Stuurgroep Waterbus, Regionaal Platform Verkeersveiligheid, Regionaal Maatschappelijke Agenda overleg bereikbaarheid.
    – Als burgemeester Jan M. de Vries: Lid algemeen bestuur Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Lid regionaal veiligheidsoverleg politie-eenheid Rotterdam, Lid district veiligheidsoverleg politie Zuid-Holland Zuid, Lid regiegroep Veiligheidsalliantie regio Rotterdam, Lid comité van aanbeveling van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht, Lid comité van aanbeveling van de Stichting Dromen zonder beperking
    – Als wethouder heeft Ed Goverde de volgende nevenfuncties: Algemeen bestuur Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid
    – En tenslotte Piet Vat als wethouder: Algemeen Bestuur GR Drechtwerk, Algemeen Bestuur GR DG&J, Bank Nederlandse Gemeenten N.V., Aandeelhoudersvergadering ROM-D, Aandeelhoudersvergadering Eneco N.V.

    En dat zijn slechts de nevenfuncties die het beroep van wethouder of burgemeester eigenlijk voor 70% terugbrengen naar lobbyen.
    Blijft over dat men, waar het echt om Sliedrecht gaat, soms bijzonder gedrag vertoont.
    Neem het Boerhave gebouw: 750 handtekeningen, volgende dag gesloopt, niemand weet voor hoeveel het is verkocht maar men zegt 117.000 euro, een fractie van wat het opknappen kost van Elektra.

    Tweede voorbeeld: idioot gedrag omtrent de openstelling voor verkeer Kerkbuurt Oost waardoor er maar liefst 3 extra kruispunten komen en mensen op hun balkon begane grond uitlaatgassen kunnen happen. Iedereen tegen en eindelijk…….OK, mopperend: het blijft gesloten. Intussen wel naar de rechtbank die zoals vaak alleen naar de procedure keek… mensen met goede argumenten werden beschadigd. Als dit besluit niet was teruggedraaid zou ook ik het stemmen maar vergeten.

    Zo kan ik nog even doorgaan, denk aan vervuilde grond, luchtkastelen omtrent bouw in Noord, geen voortgang bouw Winklerplein en Watertorenterrein, bouwen, bouwen, bouwen EN meer groen (kan niet), zondagssluiting winkels opgelegd, 5 mei niet vieren, idiote en dure onderzoeken buiten inwoners om.. etc.

    En natuurlijk, soms wordt er onterecht gereageerd, maar dat komt vaak door een absoluut gebrek aan een normale vorm van communicatie. Het zou al helpen als bij een onderwerp staat aangegeven hoe de hazen lopen. Dan reageert men ook anders.

    Actie 1: praat Nederlands ambtenaren, actie 2: leg uit wat een gemeente als Sliedrecht zelf kan beslissen en wat niet, geef raadsleden de ruimte, ook van de oppositie etc.

    En anders moeten we wellicht regionale verkiezingen houden en de Gemeente vergeten. Die worden uitvoerders wat ze eigenlijk al voor 70% zijn. Kan dat we er uitgegroeid zijn.

    Dit alles doet natuurlijk niets af aan het belang van raadsleden en een goed bestuur die toch maar de moeite nemen om al die ambtelijke stukken te doorgronden en contact met de kiezer moeten houden. Vooral dat laatste behoeft mogelijk wat verbetering maar ze gaan er wel voor.

  2. Wat is er in Sliedrecht anders als in de rest van Nederland wat betreft de opkomst ? Niets toch. Het zal al heel wat zijn als er door de politieke partijen geluisterd wordt naar de burgers wat er leeft. Laat je zien, ga regelmatig de wijken in . Informeer de burgers met feiten niet met meningen.

  3. Misschien dat de lokale politiek is beter moet luisteren naar alle inwoners. Helaas gebeurd dat niet tot nauwelijks. Dat is ook 1 van de redenen dat ik niet gestemd heb. Waarom zou ik me inzetten en me best doen om te stemmen als er toch niet geluisterd word?

  4. niet alleen de politieke partijen moeten zich achter hun oren krabben, de lokale media idem. waar is het informeren fout gegaan? waarom wordt dit zo slecht gelezen? Kun je wat zeggen over de digitale bereikbaarheid natuurlijk: als het online is, sluit je anderen uit die daartoe geen mogelijkheid hebben. Dit is geen wake-up call voor slechts de gemeenteraad, dit is een wake-up call voor allen die betrokken zijn in het politieke klimaat. Ook de redactie die columns schrijft vol aannames over de stemgerechtigden en de lokale politiek. Want blijkbaar bereiken jullie lang niet alle Sliedrechters.

  5. Dat op Zondag 22.03 2022 geen officiële uitslag bekent is jammer
    Communicatie ja of nee met en door inwonersUw naam adres telefoon nummer na 5 werkdagen wordt er kontakt met U opgenomen echter antwoord op uw vraag Democratie?
    Denkt de redactie Sl. 24 nu oprecht dat alle 8 geregristeerde Politieke Partijen zich over goedbedoelde berichtgeving en kritiek zich buigt?
    Mijn Persoonlijke mening helaas NEE
    Indien alle 8 Politieke Partijen gebruik hadden gemaakt via Sl.24 was het
    Resultaat van de Verkiezingen anders en Positiever gelopen
    De Enorme aanwas 2018 7848 Stem en Kiesgerechtende naar de in 2022
    Voorlopig 9098 ZWM ers is 60 % MEER had voorkomen kunnen worden
    Ben benieuwd Resultaat in de Lockhorst

  6. Ach de raadsleden hebben het zo druk. We hebben wethouders die te pas en onpas op de foto moeten bij onbenulligheden, alleen om te laten zien waar ze mee bezig zijn (onbenulligheden). Waar ondersteunen ze de anti Dupont mensen, daar zie je ze niet op de foto. Vuile grond in de polder daar ontbreken ze. Ik ben van mening dat de Zondag een vrije dag is ook voor het winkelpersoneel maar de SGP en consorten mag ook weleens wat water bij de wijn doen. Jezus genas ook mensen op de Sabbat. Voor de rest de Gemeentelijke administratie die door de Burgers wordt betaald is steeds onbereikbaar geworden, alles moet per PC of Laptop. Als je belt naar het Gemeentehuis klinkt de moderne kreet: -Al onze medewerkers zijn in gesprek-. Dat heet vooruitgang. Kan de Raad zich voorstellen waarom mensen geen gebruik maken van hun recht om te stemmen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld