Column: Treurige boel

Ik kan / durf geen groenten en fruit meer te eten uit mijn achtertuin. Velen met mij. Woensdag 7 maart 2018 is bekendgemaakt dat dit wordt afgeraden – het wordt door het RIVM voorzichtig gezegd:  ‘met mate uit eigen tuin te eten;  niet te vaak of te veel.  Reden hiervoor is dat omwonenden ook via lucht en drinkwater met GenX en PFOA in aanraking komen of zijn gekomen’.

Ted van der Vlies. Wij brachten eerder zijn verhaal. Ook hij haalt al jaren groenten uit zijn moestuin. Allemaal te goeder trouw en niet geïnformeerd door bestuurders. Ted van der Vlies weet dat bij deze column deze foto is geplaatst.

Nu kan ik heel hard gaan vloeken, tieren en zuchten, maar je zou toch nu de bestuurders voor de rechter dagen. Zij – bestuurders van de provincie – hebben mijn tuin laten vergiftigen. Landelijke politiek keek toe. Ik heb daar niet om gevraagd en zij wisten – willens en wetens – dat ze vergunning gaven aan een bedrijf die dit heeft veroorzaakt.

Boos kan ik er wel om worden, want dit lijkt ‘met voorbedachte rade’. Ik ben geen jurist, maar volgens mij kan die hier wel wat mee nu dit bewijs is geleverd. Ik vind het een treurige boel, want jaren… jaren… zijn wij bewoners van Sliedrecht die vrij dicht bij de ‘plant’ wonen besmeurd met gif in voedsel. Voedsel dat we uit de tuin eten, plukken van de fruitbomen. 

Wat moet ik nu? Alle fruitbomen eruit gooien, geen druiven meer plukken (afgelopen zomer aten zelfs de vogels de druiven niet op!!). 

Ons gebied, hier in Sliedrecht, is vervuild. Wat doet dat met de koopwoningen? Nu wordt breed in de media bekend hoe ongezond het wonen hier is. Bij wie kan een schadeclaim worden neergelegd? Wat waren de verantwoordelijkheden, van overheden, van personen, van de fabriek zelf?

De bestuurders – lokaal, provinciaal, landelijk – hebben vergunningen verstrekt aan een chemisch bedrijf de afgelopen tientallen jaren zonder te weten wat de uitstoot voor gevolgen had. Ik hoop dat iemand opstaat voor een parlementaire of provinciale enquête en daarvoor mensen met een boterberg op hun hoofd uitnodigt. Al is het kwaad al geschied.

Onze gezondheid is op het spel gezet! Bedankt! 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Treurige boel”

  1. Het grootste probleem dat we hier in Sliedrecht hebben, terecht dat Peter Donk zich er in deze column druk over maakt. Ik snap ook dat hij de verantwoordelijken wil aanklagen, maar er is volgens mij een hogere prioriteit. De lozing moet onmiddellijk stoppen, het is te gek voor woorden dat wordt aangeraden ‘matig’ uit je eigen tuin te eten. Zeer verontrustend. Na het stoppen van de lozing is het van harte te hopen dat die rotzooi door de bodem op natuurlijke wijze wordt verdund en afgebroken. Op dit moment zijn we aan het putsen in de Titanic: Als het gat niet wordt gedicht, zinken we onherroepelijk.

  2. Bah, weer zo’n misselijke column. En je dan verschuilen achter een soort waarschuwing. Alsof columns een soort vrijplaats zijn waar je over iedereen maar van alles mag zeggen. Dán ben je pas echt verkeerd bezig.
    Bovendien wordt door de opbouw van column en foto met direct daaronder een uitspraak ten onrechte gewekt dat dhr. Van der Vlies die uitspraken doet.
    Op de rest van de column ga ik maar niet in.
    Ik zou zeggen: geneesheer, genees uzelf. Maar dat is waarschijnlijk tegen dovemansoren gezegd.

  3. Wel weer het voorbehoud van 1 kilometer afstand.
    Ik geloof niets van deze bewering.
    Enige kennis is wel bij mij aanwezig, over de handelswijze van het RIVM, vanwege de asbest affaire op de Derde Merwedehaven en het onderzoek hierna door het RIVM.
    Ook hier is het “Wie betaalt, die bepaalt.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld