Column: toekomst lokale omroep

Begin dit jaar adviseerden verschillende mensen ons als Sliedrecht24 om met deze naam een aanvraag te doen voor lokale omroep. De aanvraag van Stichting MerweRadio loopt af. Wij zouden de kennis in huis hebben en samen met deze website een goede versterking vormen. Als journalist-programmamaker wees ik het idee – na het kort op mij te hebben laten inwerken – naar de prullenmand. “Ik begin er niet aan!”, waren mijn woorden. Maar waarom dan niet?

De brief van de OLON / NLPO aan kabinetsinformateur Gerrit Zalm. 

Jaren maakte ik radio- en tv-programma’s hier in Sliedrecht, eerder in Gorinchem. Als tv-programmamaker van professie besloot ik radio als hobby bij te houden bij de lokale zender. Dat doe ik nu nog steeds met mijn eigen internetomroep RTV Holland met de studio in Sliedrecht. Ruim drie jaar alweer. Ook te beluisteren via Sliedrecht24 (klik op link rechtsboven). Sliedrecht24 functioneert prima en wordt gretig gelezen! Interessant voor de adverteerder! Bestaansrecht inmiddels bewezen!

Ik vind dat lokale radio zijn hoogtepunt al vele jaren geleden in zijn huidige vorm heeft gehad. Ik ben een sterk voorstander van professionele streekomroepen (voor de Drechtsteden bijvoorbeeld). Samen met de Dordtse columnist Kees Thies heb ik daar weleens boompje over opgezet. Kees (oud-omroepman) en ik zitten op één lijn als het om dit idee gaat. Ook demissionair staatssecretaris Sander Dekker (VVD) kwam jaren later met het idee ‘streekomroep’. 

De gemeenteraden van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam is door het Commissariaat voor de Media om een advies gevraagd met betrekking tot verlenging van de zendtijd (de zendmachtiging). Deze gemeenten besluiten dit najaar. Stichting MerweRadio (waartoe ook MerweTV behoort) heeft ook een subsidie-aanvraag neergelegd op het bordje van de gemeenten. Dit betreft financiering van een hobbyclub, want voor professionele omroep is veel meer geld nodig (daarom kom tot streekomroep). 

De gemeenten kunnen een positief advies geven (los van de subsidie-aanvraag overigens), maar bijvoorbeeld ook adviseren te komen tot een streekomroep. Elke poging vanuit de lokale omroepen in dit gebied daartoe te komen, zijn tot nu toe mislukt. Ook de Organisatie van Lokale Omroepen Nederland (OLON) lijkt te blijven steken. Eind juni schreef OLON-voorzitter Danny Vermeulen samen met Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO)-directeur Bernard Kobes een brief aan de informateur voor het nieuwe kabinet Gerrit Zalm. Ze willen 30 miljoen euro voor de lokale omroepen met als motto ‘investeer in een levensvatbare lokale omroep’. De heren noemen een getal van 260 lokale omroepen. De brief van de twee heren stuurde de voorzitter van Stichting MerweRadio door naar de gemeenten Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Waarom?

Niet duidelijk is waarom het woord streekomroep niet valt in de brief van Vermeulen en Kobes. Ja, ze willen verschraling tegengaan van de lokale journalistiek. Maar bij de meeste lokale omroepen werken vrijwilligers en geen journalisten. Je blijft bij een investering zoals Vermeulen en Kobes willen dus rommelen in de marge. Lokale journalistiek bedrijven is – op de manier zoals zij willen – niet mogelijk. Met geld red je het niet. Kennis! Keuzes kunnen maken en mensen die weten hoe de journalistiek werkt, heb je nodig. Met geld ga je het niet redden. Hier in Sliedrecht geloven ze daar ook nog heilig in! 

Waarom zou een streekomroep de voorkeur hebben boven lokale omroep? Werken vanuit één studio, professionelere aanpak, betere bediening van het nieuws en dus verwerking daarvan en financieel de zaak beter op de rit krijgen. Als professionele, publieke streekomroep moet het mogelijk zijn de kop boven water te houden. Ga daar aan werken!

Sorry, Stichting MerweRadio! De informatievoorziening vooral met tekst-tv brengen, zo nu en dan een reportage op Youtube / tv en MerweMuziekRadio. Dat gaat hem niet worden. Verzet de bakens en blijf niet op deze manier aanklooien als hobbyclub met steun van de gemeenten. Kijk naar de toekomst. Soms is dat verder vooruit dan een regering of OLON/NLPO doet. Mijn advies: ga spoedig om de tafel met de lokale omroepen in de Drechtsteden en de gemeenten. Organiseer een gezamenlijke meeting, een top: Toekomst lokale omroepen Drechtsteden. Ik ben bereid er een spreekbeurt te houden! Alvast één spreker…

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld