Column: Technische vragen

Leden van de Sliedrechtse gemeenteraad nemen het soms niet zo nauw met de openheid in deze democratie. Omdat zij vinden dat dit soms niet kan. Ze stellen dan technische vragen.

De installatie van de nieuwe raad donderdag 29 maart 2018. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Ik hoor menigeen nu denken wat dat voor vragen zijn. Dat zijn vragen die worden gesteld via de griffier aan het college en (tot heden) niet openbaar staan of ergens te zien zijn. Dat gebeurt door raadsleden die door jou en mij zijn gekozen. Ze hopen vervolgens op een antwoord en ook dat is niet zichtbaar voor de buitenstaander.

Een voorbeeld. Ook dinsdagavond bleken door de SGP-ChristenUnie technische vragen te zijn gesteld, die helemaal niet verborgen hadden hoeven blijven, vind ik. Wie zegt nu eens dat dit niet kan? Wie vraagt nu eens of dat echt noodzakelijk is? Naar mijn idee niemand. Wat is het belang in zijn of haar ogen? Let op: de gemeente, dat zijn wij! (regie mag meer naar inwoner). Wij inwoners van Sliedrecht! We kozen u, raadsleden! Ok, dat mocht niemand zien, in een stemhokje. Maar om nu de inwoners daarvoor te straffen met technische vragen. Laat ook gewoon zien, wat je doet als raadslid.

Als je dan vragen vertrouwelijk of geheim wil stellen, dan moet daarvoor de lat veel hoger liggen dan nu. Doe dat in het presidium! Te gemakkelijk worden vragen ingediend als technische vragen en voor een politieke partij steekt daar soms een strategisch belang achter. Vaak om later sier te maken in de raad òf in de media met van ‘kijk ons eens, wat wij nu weten door beantwoording van die technische vragen’. 

Het is mij al enkele keren opgevallen in Sliedrecht! 

De media, waaronder Sliedrecht24, is een doorgeefluik. Wij willen kunnen berichten over wat er gebeurt in de samenleving, wat er wordt besloten door de politiek en door politici door ons, inwoners, gekozen. Door de technische vragen wordt een stuk openheid weggenomen, daarom moet de lat voor het stellen van deze vragen echt hoger liggen. Liever nog heel de technische vragen afschaffen!

De politieke partijen zijn toch zo tegen achterkamertjes. Dit is een voor iedereen zichtbaar achterkamertje, waarvan de deur permanent op slot zit. Alleen de raadsleden hebben ervan een sleutel! Het college werkt mee en heeft dus ook een sleutel! 

Ik wil niet dat het slot wordt vervangen, maar de complete deur eruit wordt gehaald. De griffier probeerde mij vandaag al blij te maken. De technische vragen die betrekking hebben op raadsvoorstellen gaan eind februari openbaar. Het presidium zou binnenkort beslissen over een voorstel hoe dat het beste te doen in het raadinformatiesysteem.

“Andere technische vragen blijven zoals het is.” Dit laatste zinnetje baart mij meteen zorgen. Wat zijn die ‘andere’ dan? Gewoon weg met de technische vragen, zeg ik. Niet hoe of wat. We leven in een democratie!

Dan is er nog een mogelijkheid om een vertrouwelijk of geheim iets aan te kaarten in het presidium (fractievoorzitters en burgemeester-red.), toch?

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief)

6 gedachten over “Column: Technische vragen”

  1. Ik hoop van harte dat PRO Sliedrecht het eens is met deze gang van zaken.Dit kan natuurlijk niet door de beugel.
    Dit neigt naar zelfbescherming van het college en de raad.

    Trouwens zeer terecht door Peter Donk aan de kaak gesteld. Dit kan echt niet.
    Zeker niet in ‘mijn tijd in de raad’.

  2. Als ik het goed lees, staat er zowel in het stuk van de journalist, alsmede het stuk van Ria de Mul “eind februari”. Dat is dus niet over een dag, maar over ruim een maand!? Vertrouwen hebben en houden in elkaar, dan komt het allemaal goed!

  3. De auteur suggereert niets. De auteur, journalist Peter Donk, schrijft hoe de situatie nu is.
    Suggereert niet dat er geheime dingen worden geschreven. Door niet zichtbaar de vragen en antwoorden te publiceren, valt dit wel onder vertrouwelijk en geheim. Helaas al vele jaren en nooit eerder opgemerkt door een raadslid de afgelopen collegeperioden toen SGP-ChristenUnie deel uitmaakte van het college. Dat het nu gaat veranderen, komt doordat het is aangekaart kennelijk door een andere politieke partij / raadslid. Er is nog niets over deze verandering, die eind februari 2019 zou moeten ingaan, gecommuniceerd.

  4. In deze column wordt een mening als feit gepresenteerd: technische vragen worden gesteld omdat de raadsleden vinden dat deze vragen niet in de openbaarheid gesteld hoeven te worden.

    Hiermee stelt de auteur dat vragenstellers per definitie iets te verbergen zouden hebben. Omdat ik hierover een andere mening heb, reageer ik op deze column.

    Technische vragen zijn vragen om vaststaande feiten helder te krijgen. De technische vragen zijn geen politieke vragen. Het stellen van technische vragen is het instrument waarop een raadslid het snelste een schriftelijk antwoord krijgt (normaliter binnen vier werkdagen). Andere raadsleden kunnen hiervan kennisnemen en zijn net zoveel geïnformeerd als de vragenstellende fractie. Dit heeft dus helemaal niets met verbergen te maken.

    Natuurlijk gebeurt het dat antwoorden op technische vragen gebruikt worden om een politiek punt te (gaan) maken. Maar soms blijft het ook bij het stellen van de technische vragen. Zoals die door mij namens onze fractie SGP-ChristenUnie gesteld over het opheffen van de sportraad. De vraag was wat het college nu bedoelde met aanwezige participatiemogelijkheden voor sportverenigingen, als vervanging van de sportraad. Niets geheims aan en het antwoord was voor ons voldoende. En natuurlijk was het handig geweest als door andere raadsleden kennis was genomen van deze antwoorden, dat had gisterenavond weer tijd gescheeld tijdens het debat.

    Moeten dit soort vragen alleen voor raadsleden zichtbaar blijven? Wat mij betreft niet en het is prima dat vragen gekoppeld aan actuele raadsvoorstellen voor inwoners van Sliedrecht zichtbaar zijn. Dat gaat vanaf eind februari ook gebeuren. En dan kan iedereen die dat wil, lezen dat er minder geheims gebeurt dan dat er nu door de auteur van deze column wordt gesuggereerd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld