Column: Streekomroep of lokaal blijven

De plannen voor streekomroepen krijgen in Nederland steeds meer vorm, maar binnen de Drechtsteden of Alblasserwaard is dat geluid nog niet te horen en het beeld nog niet zichtbaar.  Als de basis geldt naar mijn mening dat een lokale omroep goed functioneert als publieke lokale omroep. Zoals de situatie nu bij stichting MerweRadio (MerweRTV) is, heeft praten over streekomroep geen zin.

De lokale omroep voor Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam heeft echter een goede tijd gehad. De start na radio met tekst-tv en tv-programma’s was een prachtig groeimodel. MerweRTV is in de dalende lijn gekomen, toen het destijds de gemeente Graafstroom kwijtraakte en het verzorgingsgebied voor de omroep kleiner werd. De omroep liep verder terug in het serieus lokaal nieuws brengen en veranderde in vooral vrijwilligers die fijn hun hobby uitoefenden, vooral plaatjes draaien. Het is werkelijk een wonder dat MerweRTV aan de ICE-norm is blijven voldoen. Een regel die vijftien jaar geleden werd ingevoerd, die voorschrijft dat het lokale programma-aanbod voor ten minste vijftig procent van informatieve, culturele en educatieve aard moet bestaan. Dat geldt voor zowel televisie- als radiokanalen. Volgens mij kneep het Commissariaat voor de Media verschillende keren een oogje dicht.

MerweRTV heeft een aantal problemen. Het valt om te beginnen niet mee om vrijwilligers een omroep te laten draaien op een professioneel gewenste manier. De kijker en luisteraar ziet elders kwaliteit en kan het kaf van het koren goed scheiden. Programmatisch valt de omroep door de mand, want die steekt niet goed in elkaar. Nieuwe programma’s en makers starten zonder promo, aan promotie doet de omroep niet. Het is geen team en iedereen werkt hard aan zijn eigen programma. Het ontbreekt verder aan een goede sturing, een bestuur dat niet verfrissend of vernieuwend is en waarbij bestuurders te lang op dezelfde stoel zitten. Ze houden een hobbyclub in leven met gemeentesubsidie. Promotie om naar MerweRTV te luisteren of te kijken, is er niet. Een goed reclamebeleid voor de inkomsten is er niet en beleid richting de toekomst ontbreekt. MerweRTV heeft in het verleden meerdere malen financieel moeilijk gehad. Als het een bedrijf was geweest, zou je kunnen spreken van slechte bedrijfsvoering. Bij een onderneming verdwenen er poppetjes van het podium om het weer gezond te maken.

MerweRTV zit in een zware tijd. Het bestuur stond toe dat een medewerker cruciale apparatuur in het omroepgebouw bracht. Spullen, die noodzakelijk zijn voor het uitzendproces. Kennelijk investeerde de stichting MerweRadio zelf niet in deze belangrijke spullen. Toen de medewerker stopte nam hij ook zijn neergezette spullen mee. Radio en televisie konden niet meer uitzenden. Dit had natuurlijk nooit kunnen gebeuren, als het omroepbestuur tijdig had geïnvesteerd of bij geen geld daarvoor aan de bel had getrokken. Het is naar mijn mening een gevolg van een wanbeleid, want MerweRTV is op een bepaald niveau blijven hangen. Terwijl het een bloeiende omroep had kunnen zijn. 

Je kunt je langzaam aan wel afvragen of een publieke lokale omroep runnen met vrijwilligers nog van deze tijd is. Je kunt je ook afvragen of lokale omroep nog wel rendabel is. Een streekomroep zou meer passen, maar ook dat moet financieel te behappen zijn en er zou een kwaliteitseis bij moeten zitten net als een financieringsplaatje. Bovendien wordt het verder reizen voor de omroepmedewerkers, tot vaak buiten hun dorp. Anderzijds is een lokale commerciële omroep een rekenplaatje, maar wel een optie. Nog meer zou een commerciële streekomroep voor de Alblasserwaard een idee zijn. Ook dat vraagt om investeringen en een frequentie. 

Voorlopig ligt MerweRTV eruit en is het aan het bestuur van stichting MerweRadio om de zaak op orde te brengen. Misschien door zelf plaats te maken voor een nieuw bestuur, die met een frisse wind aan de slag kan. Het vertrouwen kan herstellen en met overboord gevallen vrijwillige omroepmedewerkers de boel weer op de rails kan zetten. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Streekomroep of lokaal blijven”

  1. MerweRTV maakt deel uit van een aantal lokale omroepen in de regio die al enige tijd bouwen aan meer samenwerking. Dat daar een streekomroep uit voortkomt (met welk organisatiemodel dan ook) is zeker niet uitgesloten.
    Vanuit RTV Papendrecht werken wij graag met MerweRTV samen en we hopen op dit gebied nog veel verder te komen.

  2. Misschien een idee om als MerweRTV te fuseren met Klokradio -> Altijd in de buurt, altijd bij de tijd! 😉

Plaats een reactie

*=Verplicht veld