Column: Strand

Het is zomer en warm. Dan verlangen velen naar een zuchtje wind en water. Voor allen die aan het water wonen (ik ben aan het water geboren) is dat een verademing. Dat beetje wind, de verkoeling. 

Als inwoner van Sliedrecht gelegen aan de prachtige rivier de Merwede en niet aan het water wonend, is daar het grote verlangen naar een strand, een gemeentestrand. Een strand, waar iedereen gebruik van kan maken, zoals vroeger (zie foto, dank Bas Lissenburg van Facebookpagina Sliedrecht Toen en Nu / HVS). 

In de gemeenteraad zou eensgezindheid moeten bestaan over een plan om een gemeentestrand te realiseren. Als gemeente Sliedrecht zou je maximaal moeten profiteren van infrastructuur, waaronder de vaarweg, de Merwede. 

Als gemeente bouwde je alles vol. Kijk maar eens naar de foto. Ook het Middeldiep werd gedempt om huizen te kunnen bouwen. Alle ‘inbreilocaties’ zijn bijna benut en volgepropt, maar aandacht voor de faciliteit aan het water, een gemeentestrand, was er niet.

Tekst gaat verder onder tweet.

Je hoort er ook niemand over in de gemeenteraad, het staat in geen enkel partijprogramma (lokale partij T@B uit buurgemeente Hardinxveld-Giessendam deed dat wel en met succes!) op dat van lokale partij Slydregt.NU na (strandje bij RKS)! Misschien in het aankomend College Uitvoeringsprogramma (CUP)? Maar ik geloof het niet het collegeakkoord – daar wordt een strand niet specifiek genoemd – te hebben gelezen. Bang voor zondagsrecreatie, overlast, extra onderhoud? Het is en blijft gissen.

Sliedrecht hoort een gemeentestrand te hebben. Je ziet de behoefte bij zo’n droge, warme zomer als die van 2018. Mensen kunnen niet terecht bij plassen in de Alblasserwaard vanwege blauwalg (wiel Alblasserdam, Slingelandse plassen) en ‘vluchten’ naar de Merwelanden om daar een plaatsje hutje aan mutje te hebben aan de recratieplas.

Weerkundigen verwachten vaker hogere temperaturen, natte winters en warme zomers. Speel erop in. Welke politieke komt met een plan? Zoek een goede plaats aan de rivier, schakel desnoods Sliedrechtse bedrijven in om wat op te spuiten in overleg met Rijkswaterstaat en laat de inwoners creatief meedenken. Ik ben benieuwd welke politieke partij wakker wordt uit de zomerslaap. Een gemeentestrand had er al lang moeten liggen! 

En als jullie er niet uit komen, politiek? Denk dan eens na over het ‘Ad den Besten-plan’, dat deels door Slydregt.NU in het verkiezingsprogramma werd overgenomen. Die oud-wethouder van Sliedrecht had naar mijn mening een fantastisch idee en Slydregt.NU zag dat ook. Het maken in Sliedrecht-Noord van een enorme waterberging. Zeg aanleg van een heus meer met woningen en… strand en horeca! Wat zou dat het dorp kunnen verrijken!

Nu maar elders naar het strand. Ergens bij de buren…Kan je ik met je meerijden, Mark (Jongeneel)?

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

9 gedachten over “Column: Strand”

  1. Briljant idee! Een strandje is een mooie aanwinst voor Sliedrecht. Met de coalitiepartijen hebben we afgesproken dat we hiermee aan de slag gaan. In het akkoord staat: “Watergebonden recreatie vormt voor ons een speerpunt. Samen met Rijkswaterstaat gaan we werken aan mogelijkheden om recreatie aan de rivier mogelijk te maken.” Het woord ‘strand’ wordt inderdaad niet genoemd, maar wordt wel bedoeld; of iets wat daarop lijkt. Het is dus nadrukkelijk een speerpunt van ons.

  2. Je bent een typische denker in onmogelijkheden. Denk in mogelijkheden. We zouden de gemeente Sliedrecht willen adviseren om ook hierin de creatieviteit en mogelijkheden uit het dorp te halen. Er zijn veel inventieve inwoners, die met een open blik kijken.

  3. Wat heeft de afbeelding met een Sliedrechts strand te maken, geen water en badkleding. Een vergelijk met andere plaatsen in de regio heeft geen zin, Sliedrecht is vol langs de rivier en heeft nog geen meter rietlanden zoals in Hardinxveld-Giessendam. Dus ook een luchtkasteel, net als de watertoren.

  4. Al dan niet in combinatie met een strandje zou je ook kunnen denken aan het ombouwen van de Adriaan Volkersingel tot een mooie boulevard met terrassen, aanlegsteiger rondvaartboot e.d.
    Daar heb je het hele jaar wat aan.

  5. Het terrein van de watertoren terug kopen…en ook combi maken?
    Nu verpauperd watertoren…eeuwig zonde…het herkenningspunt punt van Sliedrecht nota bene.

  6. De ontwikkeling kan liggen nabij de Rietlanden. Grondgebied Sliedrecht. Één van de laatste inbreilocaties (verplaatsing van bestaande bedrijvigheid). Jij bent raadslid, Mark. Ga eens met elkaar creatief brainstormen. Vraag desnoods inbreng creatieve inwoners. Maak er een project van. Lange adem. Had het in Hardinxveld-Giessendam ook, maar ook Rijkswaterstaat krijgt weer andere poppetjes, andere invalshoeken en ideeën. Zeg geen ‘ja maar’. Kijk naar de kansen!

  7. Hartstikke leuk idee, maar het moet natuurlijk wel mogelijk zijn! Als ik mij niet vergis heeft Rijkswaterstaat zich in het verleden al eens negatief uitgesproken over een eventueel locatie van een strand(je). Dit i.v.m. de sterke stroming.

    Ik ben wel erg benieuwd hoe andere Sliedrechters daar over denken, waar zou het strandje dan kunnen/moeten komen? Rekening houdend met het feit dat de gemeente Sliedrecht bijna tot geen eigen grond heeft aan de rivierkant. ( Watertoren terrein is van een projectontwikkelaar)

  8. Sliedrecht kan een voorbeeld nemen aan Hardinxveld. Een prachtig strandje bij de bootjeshelling.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld