Column: Rook uit schoorsteen

Nee, ik heb het niet over witte rook deze keer! Uit je bed gerookt worden, is wat anders! Ja, het bestaat. En ik ben niet de enige, die dit is overkomen (weet ik). Ik zal het uitleggen, want wat er is gebeurd, is niet verboden, maar gewoon irritant.

Het is zondag, buiten is het fris, de temperatuur is maar net boven nul. Er staat nauwelijks wind. En massaal besluit Sliedrecht de open haard aan te maken. Nu gebeurt het. Het is ondertussen zondagavond en het begint buiten mistig te worden. Rook (en misschien ook roet) blijven hangen. De brandlucht trekt niet uit de wijk. Je gaat slapen en ’s morgens stinkt het vreselijk in de slaapkamer. De ventilatie stond open (staat altijd open) en de rook is naar binnen gekomen. Want die is niet opgetrokken vanwege het weer. De veroorzaker van de brandlucht is misschien wel de buurman. Je wordt wakker van…. een brandlucht.

Weet je… erover klagen, gaat mij dan net te ver, maar gezond is het niet. Je zal maar problemen hebben met je hart of kan problemen krijgen met de luchtwegen. Misschien heb je hoofdpijn door rook opgelopen. In het najaar wordt massaal naar de houtblokken gegrepen en je hebt soms van die meesterstokers, mijn vader was er vroeger één van, maar toen interesseerde niemand het milieu wat of de gezondheid van je buurman. Het was in de tijd dat het CDA regeerde en kennelijk het woord rentmeesterschap – denken aan de toekomstige generatie – nog moest worden uitgevonden. Ook is het schadelijk voor (zoals gezegd) het milieu, maar dat heeft bij veel mensen in Sliedrecht nou weer niet de hoogste prioriteit. Wat voor toxische stof zal er ontstaan tussen de luchtjes van DuPont en rook van houtkachels en open haarden? Geen idee.

De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden heeft op hun website een compleet artikel staan over houtkachels en open haarden. Vooral de gevolgen! Zondagavond had ik weer een brandlucht in de woning. Althans dat dacht ik. Kon de vuurhaard niet vinden. Maar was er ingetuind. Buiten, zo bleek, had de geur meer weg van paasvuren. Niet uit Gelderland-Midden of nog verder uit Oost-Nederland. Nee, gewoon uit Sliedrecht, uit mijn buurt. Het moet ergens lekker warm en misschien wel heel gezellig zijn geweest. Niet rekeninghoudend met de buren, die van de rook mogen genieten. Het is maar goed dat in het najaar veel mensen een griepje hebben en verkouden zijn. Dat is, zeg maar, dan niet voor niets.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

13 gedachten over “Column: Rook uit schoorsteen”

  1. Wij hebben ook praktisch nooit de cv aan. We hebben een houtkachel met 85% rendement … en stoken droog onbehandeld hout … en checken onze schoorsteen op kleurrook (wit /lichtgrijs) … en laten vegen 1x in het jaar … en hij is door een erkend bedrijf geïnstalleerd … alles bekeken of het goed was, rookkanaal etc. Het stoken van hardhout stinkt ook ontzettend … en nat hout oei … Dan even over de houtkorven buiten zomers en ook wel in de winter … nee dat is zeker wel gezond ??!! Zit geen rookkanaal op …

  2. Doorgaans ruikt verbrand hout best lekker. Op de Molendijk, of is dat het Baanhoek?, is echter een bewoner die stookt vlgs mij geverfd hout (synthetisch) en dat stinkt!! Ruikt echt naar een chemische fabriek! Elke avond! Die heeft vlgs mij nooit de normale verwarming aan! Heel ongezond!!

  3. Helemaal mee eens. Maar ook in Westwijk lijken mensen soms het idee te hebben dat ze in the middle of nowhere wonen i.p.v. in 1 van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Eerst denken, dan doen!

  4. We leven in een moderne tijd met een centrale verwarming elkaar uitroken deden we in de middeleeuwen.
    Maar helaas lijkt het wel of je in wijk de grienden in de middeleeuwen woont zoveel stank en overlast van houtkachels/ allesbranders en inderdaad moet je van ellende ramen en deuren gesloten houden, en maar klagen over DuPont.
    Mensen kijk eerst eens in je eigen omgeving wat je allemaal veroorzaakt met zo’n kachel !

  5. “Weet je… erover klagen, gaat mij dan net te ver”
    Maar je doet het toch!

    Wat is het volgende onderwerp waar je je aan stoor, het gieren van de boeren? De treinen over de spoorbrug die hoort? Of straks het juichen wat je hoor als de volleyballers van Sliedrecht een punt scoren in de nieuwe sporthal?
    Gelukkig heb je een eigen (gesponseerde)website waar je je gerieven op kwijt kunt onder de noemer opinie. Soms met goede stukken, soms met stukken waarbij je grote vraagtekens kunt zetten en soms ook stukken die geheel of gedeeltelijk weerlegt kunnen worden en waar dan weer niet inhoudelijk op gereageerd word.
    Journalisten horen volgens mij objectief en neutraal te zijn, helaas komt dat nog wel eens anders over op deze site.

  6. Ik denk dat n stoker die dit veroorzaakt verkeerd stookt. Of zijn rookkanaal zit half dicht maar hij of zij wil geen geld uitgeven aan de schooesteenveger, of er wordt geverfd hout gestookt.
    Beiden heel erg fout.
    Ga in gesprek met de veroorzaker en laat t oplossen.

  7. Ik heb er ook zo een naast me wonen.
    Lekker zeiknat hout onder mijn slaapkamer gaan stoken, is allemaal normaal joh.
    APV hebben we niet meer, dus zelf actie ondernemen?Mijn keuken en huiskamer stinkt naar de open haard van de buren what to do??
    Zoals als eens eerder genoemd: houtrook is schadelijker voor uw gezondheid als dupont en de vuilverbranding bij elkaar, kankerverwekkend en stinkt:
    ik citeer;
    Uit de verbranding van organisch materiaal zoals hout en tuinafval komt een verscheidenheid aan schadelijke stoffen vrij, waaronder ook kankerverwekkende stoffen zoals grofstof, BENZEEN,DIOXINE, BENZO (a) PYREEN , BENZO (k) FLUORANTHEEN ultra fijnstof, PAK’s , koolmonoxide, stoffen die de ademhaling irriteren en andere giftige stoffen.

    zie ook http://www.houtrook.nl

  8. Beste Mart,

    De suggestie, zoals verwerkt in de column, was door één van onze lezers aangereikt.
    Uitermate geschikt voor een column, omdat het ons zeer bekend voor komt.
    Het mag tot discussie leiden en tot oplossingen.

    Redactie Sliedrecht24

  9. Jammer dat een leuk en goed initiatief (‘website met plaatselijk nieuws’) steeds meer aan het verworden is tot een schreeuwerig, activistisch weblog, die sterk geleid wordt door de mening van de beheerder ervan.

  10. Beste Peter, ik citeer u eigen link:

    Hinder door houtkachels komt vaak door onjuist stookgedrag. Heeft u last van een open haard of houtkachel die in de omgeving gestookt wordt, ga dan eerst in overleg met de stoker. Vaak kan de overlast op eenvoudige wijze worden verholpen.

    In het stappenplan leest u hoe u in deze situatie kunt handelen. Dit stappenplan is niet van toepassing bij rookoverlast door een bedrijf.

    In de folder houtkachels, openhaarden en gezondheid staan ook adviezen voor de stoker hoe de overlast voorkomen kan worden en deze kunt u samen doornemen.

    Soms zijn grotere ingrepen noodzakelijk, bijvoorbeeld het verhogen van de schoorsteen of het aanpassen van het rookkanaal.

    Wanneer het gesprek aangaan niet mogelijk is of moeilijk verloopt, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Buurtbemiddeling is in bijna alle gemeenten aanwezig.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld