Column: Roeptoeteren

Ruim een jaar nadat het kunstwerk Groot Nieuws (bekend als De Roeptoeter) verdween van de Kerkbuurt is deze teruggeplaatst. Dat gebeurde woensdagmorgen 19 juli 2017. De creatie van kunstenaar Jerome Symons staat nu in het Willem Dreespark.

Het kunstwerk in het Willem Dreespark enkele uren na de plaatsing. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Dinsdagmiddag 17 mei 2016 werd het kunstwerk op de Kerkbuurt ontmanteld, opgeladen en ‘ontvoerd’. “Opgeslagen”, antwoordde de gemeente Sliedrecht toen Sliedrecht24 navraag deed. Meerdere malen werd gepeild door de redactie of er al kans was dat het kunstwerk uit de mottenballen kwam? Waar het opgeslagen stond? Het bleef stil… heel stil…

Ook geen enkele politieke partij maakte zich meer druk om het kunstwerk. Er werden geen vragen in de raad gesteld. Uit het oog leek uit het hart. Kwam er ook geen vraag van Jerome Symons? Of dacht hij ‘het zal mij een zorg zijn. Ik heb mijn geld!’ Dinsdag 4 juli 2017 stelde Sliedrecht24 de laatste vraag: “Al een plaatsje voor het kunstwerk?” “De Roeptoeter staat inderdaad in de opslag tot dat er een mooie plaats voor wordt gevonden”, liet woordvoerder Kristel Witvliet van de gemeente Sliedrecht weten. Daarna bleef het wederom stil… heel stil…

Tot woensdagmorgen… 19 juli 2017… net veertien dagen na onze vraag…

Zelfs de afdeling communicatie van de gemeente Sliedrecht werd door de redactie van Sliedrecht24 overvallen met een persoonlijk bericht in Twitter: “Fijn dat jullie even communiceren dat de roeptoeter wordt geplaatst. Hoe kan dat nou?” We hadden tenslotte al zo vaak gevraagd wat er mee geen gebeuren. Een reactie volgde vrij snel: “We wisten niet dat het vandaag was, ging sneller dan verwacht. Maar je bent er nog steeds als eerste bij! We sturen morgen een persbericht.” Dat laatste ligt bij online media anno 2017 echt anders.

We konden eerst berichten dat het kunstwerk was opgedoken, dat inmiddels in het Willem Dreespark de installatie door een aannemer was begonnen en nog geen 24 uur later dat De Roeptoeter was veranderd in een Klimtoeter. Ja, wat wil je ook, als daar ineens een voorwerp opduikt, waar je op kan klimmen. De kinderen hebben er een speelwerktuig bij. Is het erg?

Ondertussen kan je je ook afvragen of de plaatsing niet wat te snel is gegaan? Wie besloot? Moest de raad niet effe meedenken voor de beste locatie? Is dat in het geheim gebeurd? Het Willem Dreespark was tenslotte in september 2016 al in beeld! Ik vermoed dat het laatste woord over het kunstwerk nog niet is gesproken.

Benieuwd wie als eerste gaat roeptoeteren! Als het stil blijft, dan noem ik hem voortaan de Droeftoeter!

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

8 gedachten over “Column: Roeptoeteren”

  1. Persoonlijk vind ik het een lelijk ding, maar door het hier te plaatsen vestig je zeker de aandacht op deze plaats. Bepaalde “gebruikers” van het park zullen dit niet kunnen waarderen, zij houden niet van al te veel “oogjes” die kunnen zien wat ze daar uitspoken…Zo heeft m.i. elk nadeel ook wel weer een voordeel;-)

  2. Ja Richard, dat was een betere plaats geweest.
    Of bij de nieuwe sporthal aan Benedenveer.
    Of op een rotonde.
    Kortom genoeg andere plaatsen, maar nee hoor: in het Willem Dreespark!

  3. Je hebt kunstenaars en kunstenmakers. De één maakt iets moois waar je gelijk ziet wat het moet voorstellen. De ander is een kunstenmaker die zelf weet wat het voor moet stellen en laat de anderen nadenken. Ze krijgen er geld voor en zijn blij dat iedereen creatief aan de gang kan gaan met zijn fantasie.

  4. Vorig jaar heeft de gemeentelijke afdeling al besloten voor de locatie Willem Dreespark. Er zijn toen door diverse raadsleden en burgers locaties voorgesteld.

    Dus de plaats kan geen verrassing zijn.

    Ik denk dat het in het slob is geraakt omdat een andere gemeentelijke afdeling een idee had een alternatieve noord-zuid ontsluiting via het Willem Dreespark te maken. Zoals we allen weten ligt dat idee nu op de hoop slechte ideeen.

    Kunst moet je kunnen beleven en als kinderen dat doen op hun speelse wijze zeg ik prima.
    Maar dan wel met de vragen: kan dat qua constructie? En pas dan ook de regels toe die gelden voor anderen speelopbjecten zoals rubbertegels en geen uitstekende delen waarop gevallen kan worden.

    In dat geval voldoet het beeld aan de voorwaarden zien, voelen en beleven.

  5. Toeter toeter toeter toeter toeter,
    Aldrik komt uit Hilversum op de scooter. ????
    Serieus: ik ben het met Richard eens. Jammer dat overleg en navragen bij de gemeente Sliedrecht onbekend is.

  6. Locatie is niet 1 van de beste in het dorp. En dan niet klagen dat xe kinders erin gaan spelen. Ik had hem zelf bij t plein van de Hema/Eye-Wish geplaatst. Misschien kunnen de ondernemers dan roeptoeteren naar de gemeente, zodat ze weer met elkaar in gesprek komen 😉

Plaats een reactie

*=Verplicht veld