Column: De provinciale – of parlementaire enquête

Is het nieuw dat chemiebedrijf Chemours / DuPont al tientallen jaren de gevolgen van gebruik van perfluoroctaanzuur ((PFOA of C8) kent, zoals het AD woensdag 17 mei 2017 bericht? Nieuw is dat niet. Al bekend sinds begin deze eeuw, zie dit artikel. Bovendien. Als je een stof gaat gebruiken als onderneming, dan ken je natuurlijk de voor- en nadelen, want anders kies je niet voor de stof. Dit bedrijf heeft in eigen belang en om economische redenen hun mond gehouden over de gevolgen voor de gezondheid. De provincie heeft de inwoners beduveld!

De kaart van het RIVM met het onderzoeksgebied PFOA-bloedproef. (kaart RIVM)

“In het ongunstigste geval is de grenswaarde 25 jaar lang overschreden. De risicoschatting is uitgevoerd op basis van beperkte gegevens over de hoeveelheid PFOA die de fabriek in het verleden uitgestoten heeft. Mochten er meer gegevens bekend worden, dan zal het RIVM de risicoschatting aanpassen”, schreef het RIVM eerder op hun website.

“Het RIVM heeft de berekeningen uitgevoerd op basis van beschikbare informatie over uitstoot. Op basis van beschikbare informatie heeft het RIVM ervoor gekozen om te rekenen met een uitstoot van 5.000 kilo per jaar in de periode 1992 tot 1997. In de periode 1998 tot 2012 is de uitstoot geleidelijk afgenomen. Vanaf 2012 werd PFOA niet meer gebruikt bij de productie van teflon.”

Over de periode van 1970 tot 1992 zijn volgens het RIVM geen gegevens bekend. Is dat zo? Werd er maar wat gedaan? Heeft het bedrijf dat niet bijgehouden? Is het archief bij de provincie over die jaren vernietigd? Ik geloof er geen bal van. Er zijn (en leven nog altijd) mensen die van de hoed en de rand weten. Waarom zijn deze personen niet geraadpleegd? Tijd voor een onderzoek! Want het bedrijf stortte op nota bene een provinciale afvalberging (PROAV) ook nog eens PFOA-afval. Wie wist daarvan? Is er gerommeld met codes? Er was corruptie! Ik noem het milieucriminaliteit.

Dom is dat de vergunningverlener en controleur (via Omgevingsdienst ZHZ) zich niet in de stof PFOA heeft verdiept. De provincie Zuid-Holland heeft hier een enorme misser begaan. Dan betuig je als politiek alleen spijt? Deze provincie zag alleen de leges die het op zou leveren. De gezondheid van hun inwoners deed er kennelijk niet toe. En dat interesseerde Chemours / DuPont ook geen moer.

Was er een handje klap? Werd er misschien geld naar elkaar toe geschoven? Alleen een provinciale of parlementaire enquête (onder ede horen) zou daarover duidelijkheid kunnen brengen, want dat twee instanties de gevolgen niet wisten, is wel heel sterk. Woensdagmiddag 17 mei 2017 praat de Tweede Kamer over het RIVM-rapport rond het PFOA-bloedonderzoek. Het gebruik van PFOA stopte in 2012.

Vervangende stof is GenX en ook voor deze stof is door de provincie Zuid-Holland voor het gebruik een vergunning verleend, zonder de gevolgen voor de mens (hun inwoners) te weten. Hoe kan dat?

Wie hadden en hebben er allemaal boter op hun hoofd? Het bewust in gevaar brengen van de volksgezondheid zie ik als een misdrijf, maar ik ben geen jurist.

Gemeentebesturen van Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht hebben jaren zitten slapen. Zij trokken niet aan de bel!

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

8 gedachten over “Column: De provinciale – of parlementaire enquête”

  1. “……men leest nu iets op internet…” Volgens mij zijn het niet “zomaar” wat sites die info geven over die zooi aan de overkant. Maar lach gerust, is een gezonde manier om met emotie om te gaan.

  2. Pff wat een gedoe allemaal om niets. Tientallen jaren heeft niemand er “last” van, pofiteert in)direct mee door o.a. werkgelegenheid. Men leest nu iets op internet en de wereld staat op zijn kop. Alsof we in Tsjernobyl wonen. Laat mij niet lachen, hahaha…

  3. Kijk wat er in Amerika is gebeurd bij DuPont-fabrieken. Toevallig vorige week er een documantaire over gezien op NGC. Nou, daar word je niet vrolijk van. Heel veel kankergevallen, misvormde dieren, enz enz. DUS CONCLUSIE SLUITEN DIE TENT AAN DE OVERKANT!

  4. Lekker dan mijn kinderen en kleinkinderen !
    Wonen er al vanaf het begin.
    Waar is sliedrecht mee bezig?
    Wat heeft de gemeente gekregen?

  5. Ik woon nu 30 jaar in Sliedrecht. Rook niet en drink geen alcohol en sport 5x per week intensief. Dan denk je gezond bezig te zijn, maar door dit soort berichten zou de moed je in de schoenen zakken om je actief in te zetten voor je gezondheid. Het is een geluk bij een ongeluk dat onze burgemeester ook in het risicogebied woont, hij zal zich dus wel maximaal (moeten) inspannen om deze waanzin te stoppen.

  6. Willens en wetens de gezondheid van omwonenden in gevaar brengen… De omzet- en winstcijfers gaan (nog steeds) voor…
    Waar zijn – en dit bedoel ik niet alleen cijfermatig – de juiste normen en waarden gebleven?! Is hen in het verleden niet te veel gegund/vergund?! Het verleden is niet meer terug te draaien, maar we hebben én willen ook nog een toekomst…
    Wat we nú weten, hadden we liever niét gewild!

  7. Gemeentebestuur heeft zelfs tegen beter weten in de wijk Baanhoek-West laten bouwen binnen de risico-zone van DuPont. DuPont had aangegeven dat binnen 1 km geen nieuwbouw wenselijk was, maar de gemeente MOEST bouwen om aan de vraag te voldoen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld