Column: Privacywet

Namens Sliedrecht24 was ik woensdagochtend 25 september 2019 in alle vroegte bij het Ondernemersontbijt van de gemeente Sliedrecht in het gemeentekantoor. Daar vroeg een wethouder kort na aanvang van zijn speech. “Wie heeft er een bezwaar dat er foto’s door de media worden gemaakt?” Niemand, geen van de aanwezige ondernemers, had bezwaar. 

De privacywet AVG en het niet op de foto willen/vragen, is beslist voor negentig procent zo’n ambtenaren-ding. Ik heb er woensdagochtend geen opmerking over gemaakt, maar had er wel mijn gedachten over. “Komt er weer zo’n opmerking! Je weet toch dat er foto’s kunnen worden gemaakt. En waarom zou je niet willen worden gefotografeerd?” Vaak is dat een hele andere reden dan ‘zo maar niet op de foto willen’. Iemand mag bijvoorbeeld niet weten dat je daar, die dag, op dat tijdstip was. 

Het komt ook voor dat mensen besluiten dat hun zoon of dochter om een reden niet op de foto mag. Of dat je een pleegkind hebt, van wie de biologische ouders niet mogen weten dat het kind hier woont. Of je werkt in een politie- of beveiligingsberoep en bent van mening dat niemand je mag herkennen. Tegen deze mensen zou ik willen zeggen: masker op, de straat op en je auto in, uitstappen, naar binnen en masker weer af. Je hebt zo een heel druk leven, want je moet constant hierover nadenken. Bedenk het vooraf als je daar moeite mee hebt. Of regel dat je niet in beeld komt. Of doe niet mee met een activiteit. 

Camera’s hangen overal, Google weet waar je bent, je wordt herkend door andere die je groeten (soms met voor en achternaam). Nee, niks privacy. Op straat mag je gezien worden. Ik herinner me nog de start van RTL5, waarbij nauw betrokken was destijds. De camera hing in de straat, mensen maakten bezwaar, maar de rechter vond dat het ophangen van een camera mocht. En dat is mooi, want je mag je gelukkig prijzen dat je dus in een vrij land woont,  waar je kan zeggen en laten zien wat je wilt, kan bewegen en waar vrij handelsverkeer is. Ze noemen dat ook wel een democratie. Dat betekent ook persvrijheid. 

Die AVG wordt ook misbruikt. Als het instanties van pas komt, dan wordt het opgeworpen. Dat een wethouder vraagt of iemand op de foto wil of niet. Is gek en bezwaarlijk. Dat vraagt hij ook niet in een andere ruimte dan het gemeentekantoor, het huis van de democratie, het raadhuis toch? Het belemmert ineens de persvrijheid, terwijl je de media juist hebt uitgenodigd, zoals woensdag. Nooit meer doen!

De AVG maakt veel onmogelijk. Leuke foto’s die jij of ik op een Facebookpagina zetten met andere mensen mag niet meer, iemand in de kerk afkondigen dat hij of zij ziek is mag alleen met de voornaam, kinderen die slagen voor school mogen alleen met de voornaam in de krant. Bedankt Brussel! Het leven is er een stuk minder leuk op geworden. Media mogen overigens wel op Facebook en andere sociale media publiceren.

Een keer bij een start van een evenement werden deelnemers ‘weggeschoten’.  Iedereen stond klaar om te vertrekken voor de streep. De ‘schutter’ riep: ‘Nog iemand bezwaar voor een foto?’ Niemand reageerde. Deze mensen hadden geen keus en de foto werd gemaakt. Een keer dat ik echt om de maffe, doorgeschoten AVG kon lachen!

Als online krant worden we wekelijks met vragen over die wonderbaarlijke AVG geconfronteerd, die de persvrijheid meteen aangaan. Media zijn de grote uitzondering binnen de AVG-regels, zeker in de openbare ruimte. Maar goed ook, anders zouden we in een dictatuur leven. En dat laatste vergeten sommige mensen die een AVG-opmerking maken.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

2 gedachten over “Column: Privacywet”

  1. mr donk een voorbeeld wat u ook bedoelt je komt ergengs staat Duidelijk tijdends het festiviteit maken wij foto,s heeft u bezwaar geef op tijd aan.
    Ik werk op moestuin wij stonden in bepaald blad kansfonds moest papier onder tekenen dat okay was. Dat ik in sta water gevend niet brand netels rooien okay.

  2. Tot hoever gaat de “macht van de AVG”op bijvoorbeeld Facebook terug in jaren?
    Als ik, bijvoorbeeld in een besloten FB groep een foto plaats waarop mensen staan,
    die x jaren geleden leefden, of misschien toch nog in leven zijn, ben ik dan strafbaar?

    Overigens ben ik het met Peter eens. Vooral op social media zie je foto’s voorbij komen
    waarvan ik denk: da’s later (maar hoeveel later?) niet handig voor degene, die er op staat.
    Anderzijds: ik ben toch blij met een foto van een onbekende straatfotograaf, genomen zonder dat ik het wist.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld