Column: Parkeren bij school

Hoewel ik zelf nog altijd niet over een fiets beschik, rijd ik regelmatig op de tweewieler. Die van mijn vrouw. We delen dus een fiets zou je kunnen zeggen en op zich is daar niets mis mee tot je met het gezin samen op pad wilt. 

Chaos op de overvolle parkeerplaats bij de brede school, Roald Dahl en Anne de Vries. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Ik gebruik de fiets regelmatig om even mee naar school te fietsen, de school van onze dochter. Bij slecht weer wil ik weleens de auto gebruiken. En die auto. Daar wilde ik het in deze column over hebben, want daarmee gaat het mis bij de scholen. 

Het probleem is namelijk het parkeren. Nee, het gaat niet over mensen, die hun stuurmanskunst niet altijd machtig zijn en niet kunnen inparkeren. Het gaan om de overvolle parkeerplaatsen (als je niet op tijd bent) en de chaos die vervolgens op zo’n parkeerplaats bij school ontstaat. 

Neem nu locatie Anne de Vries / Roald Dahl aan de Deltalaan. Al sinds de opening van de brede school is het parkeren al een probleem. Naar mijn mening gaat het op een aantal punten fout. Bij de aanleg van de parkeerplaats en toegang is onvoldoende nagedacht over de indeling. Waar is de plaats waar je snel je kind uitzet en weer kan vertrekken? Nee, er is geïnvesteerd in parkeervakken. Niet voor de leerkrachten, maar voor ouders, die parkeren en hun kind tot aan het hek van de school brengen. En dan soms wachten tot de bel gaat.

Doordat de scholen vrijwel gelijktijdig beginnen en de kinderen ook weer gelijktijdig naar huis laten gaan, ontstaat er soms chaos. Op het parkeerterrein zelf, auto’s die half de stoep op gaan of nog net een auto langs een lantaarnpaal parkeren omdat de parkeervakken vol zijn. Anderen die aan komen met de auto kunnen het parkeerterrein nauwelijks op komen, omdat het te vol staat of andere automobilisten met hun kind inmiddels van het terrein af willen, maar moeten wachten om af te slaan naar de drukke Deltalaan. Chaos! Oppassen dat je geen schade rijdt!

Ik denk dat de scholen het probleem ook zien, maar geen oplossing weten. Meer wisselende aanvangtijden en eindtijden zouden het probleem al deels kunnen oplossen. Afspraken tussen in dit geval de twee scholen! Met de aanvang van het nieuwe schoolseizoen 2018 / 2019 had ik gehoopt op verbetering. Helaas, die is er niet. Ouders zouden de auto ook kunnen delen. Eén ouder haalt meerdere kinderen uit de buurt op. De ene dag doet hij het en de andere dag zij.

Dinsdagavond 9 oktober 2018 praat de gemeenteraad in een beeldvormende vergadering over het verkeer- en mobiliteitsplan voor vele jaren. Mijn advies: neem dit ook eens mee of kom het ervaren. Het ‘evenement’ is meerdere malen in de week te zien of eraan deel te nemen.

Nog een tip aan ouders! Kom op de fiets, het is gezond en bovendien… de fiets kan je altijd kwijt! 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief)

2 gedachten over “Column: Parkeren bij school”

  1. Dagelijks brengen ook wij onze kinderen naar de Roald Dahl en ik ervaar geen ergernissen. Ik weet dat het druk is op de parkeerplaats en dat er ouders zijn die dubbel parkeren en opstoppingen veroorzaken. Dus ik ga op tijd. Of rij de auto naar een andere plek in de buurt en loop het laatste stukje.

    Als het even kan, loop ik graag met de kinderen naar het plein en wacht ik tot de bel gaat. Dan kan ik zien hoe ze spelen, hoe ze in hun vel zitten, kan ik de leerkrachten gedag zeggen en een praatje maken met andere ouders.

    Als het uitkomt met mijn werk en andere bezigheden gaan we lopend of op de fiets of op de skeelers. Ik neem ook wel eens de hond mee. Twee vliegen in 1 klap. Soms gaat dat niet. Dat zal voor andere ouders ook gelden.

    De scholen hebben al jaren andere start- en eindtijden trouwens. Goed bedacht, vind ik.

    Het parkeerterrein is groot genoeg. Het wordt alleen gebruikt bij halen en brengen. De rest van de dag en in het weekend is het ongebruikt.

    En er zijn ook zat kinderen op de fiets, als ik de fietsenrekken tijdens schooltijd bekijk.

    Volgens mij is iedereen goed bezig. Alleen aan de dubbelparkeerders het verzoek het verkeer niet zo op te houden.

    De ideale oplosing in mijn ogen? Beetje geduld, tikje begrip en eigen creativiteit.

  2. Erger me eigen soms groen en geel aan het feit dat ze zonder te kijken die auto’s soms er zo opschieten en niet kijken of er fietsers aankomen

Plaats een reactie

*=Verplicht veld