Column: Open Poort Dagen

Wie altijd al eens op het terrein van Chemours (ja, dat is de eigenaar van het terrein) en bij ‘huurder’ DuPont aan de Baanhoekweg in Dordrecht als buitenstaander binnen de hekkens wilde kijken, heeft zondagmiddag 22 april 2018 daarvoor tussen 12.00-16.00 uur de laatste mogelijkheid. Voor de media was er vrijdagmiddag ook een gelegenheid.

Willem Buitelaar (woordvoerder DuPont), Jeroen Bruning (woordvoerder Chemours) en Peter Donk (Sliedrecht24) vrijdagmiddag bij het chemiebedrijf. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Vrijdag en zaterdag maakten daar al duizenden mensen, onder wie veel omwonenden, gebruik van. Daarna gaat het misschien wel weer vijf jaar duren (laatste keer was in 2013 tenslotte), maar als het chemiebedrijf verstandig is, moet het creatief worden en de binding met de omwonenden verder aanhalen. Hoe je het ook wendt of keert de beeldvorming door de reeks incidenten zit het bedrijf tegen.

Op de Open Poort Dagen hoor je alles over o.a. veiligheid, milieu en kan je in gesprek met directleden in een grote partytent, waar ook de Burenraad (er zit één Sliedrechter in van de negen mensen!) is vertegenwoordigd en kan je kennismaken met producten die worden gemaakt bij het bedrijf. Er is verder veel te beleven. Je kan in een ’treintje’ mee over het terrein, frietje of ijsje eten en kijken bij de bedrijfsbrandweer. Aanmelden is niet nodig, maar kan handig zijn via de website.

Tot zover de promotiepraat, want ik hoor je al denken ‘Die Donk is gehersenspoeld’. Nee, ik blijf journalist en heb mij vrijdagmiddag 20 april 2018 samen met Sliedrecht24-fotograaf Hans van der Aa laten bijpraten door de woordvoerders van Chemours en DuPont, gesproken met Chemours-directeur Erik Meijer en we zijn in een ’treintje’ rondgereden over het chemiecomplex. Aan foto’s maken, zaten restricties vanwege bedrijfsgeheim. Sommige foto’s werden na het maken gecontroleerd. 

Ik keek rond en constateerde nauwelijks onkruid onder het buizennetwerk, waar stoom uit leidingen uit de grond kwam of uit schoorstenen. Tita Tovenaar was er niks bij! Successen werden benoemd en ook missers werden tijdens de rondleiding door de woordvoerders in antwoorden geparkeerd. Het was fijn dat ik alle vragen kon stellen en daar zat een aantal kritische/vervelende vragen bij. Voor de eerste keer was ik op het terrein. Prachtige verhalen aanhorend, zoals het met succes filteren van afvalwater, de stoomopslag voor energie in samenwerking met HVC, blijf ik ook na het bezoek kritisch. De mooie beeldvorming kan met één fikse ontsnapping van giftig gas teniet worden gedaan.

We moeten ook niet vergeten dat dit bedrijf mogelijk nog gaat uitbreiden en is gevestigd tussen de woonkernen. “In mediashows, mooie bezoekdagen en voorbereide truckjes heb ik totaal geen vertrouwen en zin in. Kijk graag verder dan hun communicatie campagne”, schreef een fractievoorzitter van een politieke partij op Facebook na een publicatie door de Sliedrecht24-fotograaf. Hij had geen zin om een voet over de poortdrempel te zetten. Ik ben van mening dat ook iemand die in de gemeenteraad zit soms over zijn eigen schaduw moet heenstappen. Oriënteer je, laat je informeren en oordeel dan. Alleen meer kennis kan een besluit ten goede komen. Je zit tenslotte in de raad! Ik ben blij dat ik een inkijkje heb gekregen en blijf als journalist, ik zeg het nog een keer, kritisch. 

De opmerking van de fractievoorzitter snap daarom niet: “De kennis die ik nodig heb is of vergunningen kloppen, nageleefd worden, mazen in de wet niet bewust gebruikt worden om financieel voordeel te verkrijgen ten koste van veiligheid en gezondheid, leugentjes geuit worden terwijl eigen bedrijf in de praktijk elders op de wereld ander beeld laten zien, incidenten per direct gemeld worden of pas nadat ze niet anders kunnen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ben benieuwd wat ik als ‘schreeuwer’ langs de zijlijn niet weet wat met bovenstaande zaken te maken heeft. Prima dat anderen daar gaan kijken, maar zoals gezegd…zie geen enkele meerwaarde.” Een andere fractievoorzitter uit de Sliedrechtse gemeenteraad haakte er op in en schreef: “Daarom ga ik juist wel. Niet voor de feel good show, maar voor de kritische noot.”

Ik zou er als raadslid anders in staan. Alles, maar dan ook alles willen weten. Dit is zo’n mogelijkheid. Ik ben met meer kennis teruggekomen en kan nog altijd kritisch erin staan. Heb ook kritische vragen kunnen stellen. De fractievoorzitter die niet naar het chemiebedrijf gaat, vroeg zich af of ik wel antwoorden had gehad op ‘de feestdag van Chemours’ op mijn kritische vragen. Het antwoord is ‘ja’, maar was er soms niet tevreden mee en ik vroeg door. Ik heb daar vragen kunnen stellen over het verleden, waar ik nog geen antwoord op had. 

Ik heb mijn ogen goed de kost gegeven, alles in me opgeslagen en daar eens diep adem gehaald. Ik ben nog niet ziek.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld