Column: Ontwikkelvisie

Als je als gemeente een ontwikkelvisie laat maken, dan moet je vervolgens de tijd nemen om dat met de inwoners te delen. Dat wordt uitgewerkt, gepresenteerd en nabesproken. En misschien kom je daarna nog eens terug. Je wordt vast gevoed met ideeën.

De gemeente wil met deze bijeenkomst een start maken om samen met de inwoners te werken aan een ontwikkelvisie voor heel Sliedrecht. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

In de journalistiek spreken we over ‘het laten landen’ van een onderwerp. Bij een nieuwsitem op radio of televisie laat je de presentator dan nog ‘een uitlui’ uitspreken, een natekst met korte uitleg, een verwijzing of extra nieuws. Meestal is dat bij een ernstig / zwaar item en een overgang naar totaal ander nieuws of een mededeling.

De ontwikkelvisie is er zo één. De gemeente Sliedrecht gaf opdracht op met een plan te komen en zo gebeurde. Dit college van B & W verdient wel een pluim, omdat er eindelijk een visie op tafel ligt. Alle vorige college keken hooguit tien of twintig jaar vooruit, maar om nu te spreken van een ontwikkelvisie tientallen jaren vooruit. Nee. 

Een ontwikkelvisie stel je steeds bij als je er mee aan de slag gaat. Het kan ingrijpend zijn voor personen, eigendommen en bedrijven. 

De visie voor Sliedrecht die nu op tafel ligt, laat het dorp flink veranderen. Daarover wil het College van B & W in gesprek met de inwoners. Dat gebeurt donderdag 6 juni 2019 in het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan 109, van 19.30 – 21.00 uur.

Vóór de bijeenkomst met de inwoners praat het college om 17.30 uur met ‘het bedrijfsleven’. Maar dat mogen we niet weten, terwijl in de uitnodigingsbrief ‘openbaar’ staat. Media is niet uitgenodigd. Raadsleden zijn er zelfs niet welkom. Dit valt onder oude-communicatie en trekt de lade open met daarop de tekst: niet-transparant. Wat heeft dit college te verbergen? Speel open kaart en laat alle belangstellenden toe, zeker de media, zeker raadsleden. Als dat niet gebeurt, dan kan dat het college achtervolgen. Ik denk dat het wordt weggezet als een regulier overleg.

Sliedrecht24 heeft bezwaar gemaakt bij de wethouder communicatie.

Iemand (en ik denk meerdere mensen) hebben geen pottenkijkers nodig, balen al dat dit met inwoners moet worden gedeeld, ziet stukken het liefst door de raad gaan en basta. 

Ik voorzie de komende jaren meer Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) van toepassing worden op stukken grond. Alles voor de Ontwikkelvisie van de gemeente Sliedrecht. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld