Japans restaurant Oishi Fusion

Column: Ontvangen, bezuinigen en betalen

Moet je als gemeente de ene week aankondigen dat de aandelen energiebedrijf Eneco zo goed als zeker worden verkocht en dat dit zo’n vijftien miljoen euro gaat opleveren. En de andere week gaan vertellen dat er flink wordt bezuinigd op de culturele verenigingen in het dorp. En weer de andere week naar buiten brengen dat de lasten voor inwoners van Sliedrecht gaan stijgen in 2020.

Ik denk dat je dat zo niet moet doen. De inwoner legt verbanden.

Eigenlijk communiceer je naar de inwoners een rommelig beeld. Iets van chaos, dat je de zaakjes niet op orde hebt en langs elkaar heen werken. Want anders waren deze zaken waar het draait om geld misschien met wat meer uitleg gekomen. Nu zijn het losse berichten geweest. Verspreid over de afgelopen weken. Het wordt niet begrepen. 

Iemand die de politiek volgt weet hoe zaken kunnen gaan. De meeste inwoners volgen de politieke besluiten vanaf een verre zijlijn, bijna niet. Steeds trekken wel krantenkoppen voorbij en die worden gelezen. 

Het staat ook niet in verhouding met wat een gemeente doet. Plannen om tonnen te investeren in de winkelpromenade Kerkbuurt staan eind deze maand voor besluitvorming op de agenda. 

Terug naar de investering. Het plan om er tonnen in te steken. Je hoopt altijd dat het uiteindelijk zijn geld oplevert. Dat de horecapleinen door de inwoners worden bezocht. Betekent instemmen door een raad ook dat er zeven dagen in de week gebruik van de horecapleinen mag en kan worden gemaakt? Wel nieuwsgierig naar, want levert de flinke investering aan de andere kant geld op. De gemeente investeert, de ondernemer profiteert…

Daar helpt dat steeds minder te besteden hebben door ook nog weer eens een gemeentelijke extra last niet. Want tenslotte de kostenstijging en dus de ‘aanslag’ op de portemonnee komt ook uit andere hoeken.

Dat bezuinigen en meer betalen, daar zijn inwoners van Sliedrecht niet van. En niet alleen hier. Als ze er wat moois voor terug zien, dan is het ok. 

Ik eindig, zoals ik begon.

Gemeente Sliedrecht, de inwoners begrijpen er niets van. Gebruik de gemeentepagina toch om dit goed uit te leggen in plaats van de ruimte te gebruiken voor informatie van de Rijksoverheid. Een goede uitleg is goud en het neemt veel niet gewenste beeldvorming weg.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

2 gedachten over “Column: Ontvangen, bezuinigen en betalen”

  1. Misschien zou financiëel beleid helpen. Bepaalde groep minder pamperen en geld besteden aan wezenlijke zaken.
    Begin eens met veiligheid en handhaving op te schroeven.

  2. Maar is het wel de bedoeling dat wij het begrijpen? Op deze manier komt de gemeente niet dichterbij de burger. Ik blijf het vreemd vinden dat de lasten voor de inwoners gaan stijgen in 2020. Willen ze wel begrepen worden?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld