Column: Onmogelijke vraag

Leuk, alle kiesgerechtigden in Nederland mogen woensdag 21 maart 2018 hun stem uitbrengen voor een nieuwe gemeenteraad. 

Woensdag 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. 

Als bonus heeft de Referendumcommissie bepaald dat het referendum over de invoering van de ‘sleepwet’ ook op deze dag plaatsvindt. De wet, ook wel de ‘aftapwet’ genoemd, werd dinsdag 11 juli 2017 door de Eerste Kamer aangenomen. Daaraan ging een lange behandeling vooraf. De regeling breidt de bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingendiensten uit, zodat zij bijvoorbeeld ongericht mogen tappen op de kabel.

Het zal wel nodig zijn, maar ik sta daar als journalist zeer sceptisch tegenover. Het begint hier op een politiestaat te lijken. Maar ik wilde het helemaal niet hebben over de aftapwet. Alhoewel…

De Nederlandse kiezer wordt opgezadeld een stem uit te brengen of één – mogelijk twee zaken – waar ze weinig mee hebben: de politiek en de wetgeving. Een onmogelijke vraag… dat kan het zijn.

Er worden nieuwe gemeenteraden gekozen. In Sliedrecht gaat het van 19 naar 21 zetels in de raad. Om de stoelen wordt door zeven partijen geknokt. Komende weken branden de campagnes los om stemmen te werven. 

Weten we ook op wie we moeten stemmen? Weet jij het al? Stem je op de buurman, die altijd zo aardig is en nu meedoet op de kieslijst? Of het familielid of een goede vriend? Stem je wat je van huis uit in de opvoeding hebt meegkregen… papa stemde ook SGP, dus ik ook? Veel mensen weten het nog niet in het stemhokje. De politiek interesseert velen geen bal, maar om nu het stemrecht aan je neus voorbij te laten gaan, is ook al wat. 

De politieke interesse wordt gewekt als het je aangaat, als het je eigendom raakt, je leefpatroon. Hoewel de raadsvergaderingen doorgaans openbaar zijn, zie je nauwelijks toeschouwers op de publieke tribune. Politiek wordt minder saai als je besluiten volgt, gedachtenstromen, beslissingen, twijfels, maar toch ziet instemmen om de fractie niet te kakke te zetten. De druk van buiten, vanuit het college of een belanghebbend lid. En dan wat er misgaat, tot een mislukking leidt of veel gedoe geeft. Het politieke spel is som onnavolgbaar. Soms zeggen ze ja, maar wordt het nee.

Vertrouwen en politiek… het ligt soms mijlenver uit elkaar.

Maar als je je nooit met de politiek bemoeit (neem mijn schoonmoeder), dan zal het je worst zijn wie er in de raad komt. Dan moet je daarna ook niet mopperen als je nonchalant eerder in maart iets hebt rood gemaakt waar je nu niet achter staat. Dat bedoel ik met onmogelijke vraag. 

We zeggen ‘Stemmen? Ja!’ Maar op wat? Lees allemaal de komende weken de partijprogramma’s door op de speciale verkiezingspagina’s hier op Sliedrecht24, want anders blijft het op woensdag 21 maart 2018 in het stembureau een onmogelijke vraag! Op wie stem jij? Tja…Sliedre

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

1 gedachte over “Column: Onmogelijke vraag

 1. Het is al een oud gezegde: Als jij je niet met de politiek bemoeit, bemoeit de politiek zich wel met jou. Dat gebeurt ook in Sliedrecht. Maar of iemand er wijzer van wordt, dat de schoonmoeder van Peter Donk zich niet met de politiek bemoeit? Dat roept mogelijk meer wel mogelijke vragen op, dan antwoorden waarop de kiezer zit te wachten.
  En de opmerking dat het “hier op een politiestaat begint te lijken”geeft aan, hoe nodig het is om
  meer thuis te zijn in de Nederlandse geschiedenis en de politiek. Wat een ook maar een begin van politiestaat is, daar heeft het grootste deel van de kiezers gelukkig een voorstelling van.
  Maar dat politieke bewustwording hoog nodig is, dat ben ik met Peter eens.
  Een inburgeringscursus over politiek is geen luxe.
  Het lijkt er, zeg ik voorzichtig, veel op dat politiek zoiets is als langs de lijn staan
  bij een voetbalwedstrijd: bijna iedereen weet het beter en als de spelregels in het nadeel
  zijn, moeten die onmiddellijk worden aangepast. Nog tijdens de wedstrijd.
  Wat de politieke partijen zelf betreft: Doe eens wat meer dan alleen “de wedstrijd aankondigen”.
  Leg de spelregels uit en wek geen verwachtingen, die toch niet waargemaakt kunnen worden.
  Je column is toch een goed stuk Peter. En het beste met je schoonmoeder.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld