Column: Nieuwe politieke partij(en)?

Politieke partijen zijn op dit moment maar met één ding bezig: verkiezingen en hoe win ik de meeste zieltjes. Woensdag 15 maart 2017 mogen stemgerechtigden een nieuwe Tweede Kamer kiezen. We hebben een keuze uit ruim tachtig partijen! In Sliedrecht ontvangen 19.100 inwoners binnenkort een stempas in de bus. 

De verscheurde stempas. Bij bijna achtduizend Sliedrechters verdween deze bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zo in de prullenbak. (Foto Sliedrecht24) 

Zijn de Tweede Kamerverkiezingen achter de rug dan begint binnen elke gemeente de lokale campagne, waaronder Sliedrecht. Binnen de politieke partijen wordt al nagedacht over het opstellen van een partijprogramma met speerpunten, hoe de kiezer te winnen, hoe voor het voetlicht (lees in de schijnwerper) te komen en hoe de kiezer te motiveren om de gang naar het stembureau te maken.

Dat laatste is de afgelopen jaren al makkelijker gemaakt. Op stations kan worden gestemd voordat je naar je werk gaat. Ook in Sliedrecht wordt de kiezer door de gemeente op de wenken bediend. Ze komen gewoon naar je toe als inwoner en op verschillende plaatsen kan de stem worden uitgebracht. Je bent niet meer gebonden aan het stembureau in je wijk. Maar wil je wel stemmen?

Even terug naar 2014, de laatste gemeenteraadsverkiezingen. In Sliedrecht ontvingen 19.060 inwoners een persoonlijke oproep van wie er 11.084 gebruik maakten van het recht om hun stem uit te brengen. Dat is 58,15%. In Sliedrecht interesseert zich dus nog geen tweederde voor de plaatselijke politiek. Of toch wel?

Ik denk van wel. Ik denk namelijk dat een deel van de kiezers in dit dorp niet hun partij kunnen vinden. Gezien de landelijke tendens, de afspiegeling, zou mijn gedachte kunnen kloppen. In Sliedrecht heb je geen PVV, geen D66, geen Groenlinks, geen SP en ook geen VoorNederland.

Bijna achtduizend inwoners van Sliedrecht mochten stemmen, maar deden dat in 2014 niet. Waarom niet? Dat deden al die duizenden mensen niet, omdat ze moesten werken, een afspraak hadden staan of op vakantie waren. Nee, die konden de partij van hun keuze niet vinden. Ik denk dat er plaats is bijvoorbeeld voor een populistische partij, daar schaar ik Slydregt.Nu onder. Gezien de landelijke trend mis ik die in het dorp. En waar is D66, GroenLinks of de SP?

Verder hebben vele niet-stemmers geen binding met de politiek, zijn teleurgesteld in de politiek door eigen ervaring of hebben een hekel aan de gemeenten en de politieke eliten. Een ieder heeft zo zijn reden, dat ze geen tijd willen besteden aan de politiek. Zelfs niet het recht om een stem uit te brengen. 

Het is nog geen maart 2018, maar als journalist kijk ik uit naar verkiezingen met hopelijk meer partijen met een diversiteit aan achtergronden en stemlijsten. Met een uitbreiding in de raad van het aantal zetels in 2018 zouden daar meer dan 5 fracties goed passen. Het is wachten op een frisse wind in Sliedrecht (waaiend uit verschillende politieke richtingen)! Go, go!

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

13 gedachten over “Column: Nieuwe politieke partij(en)?”

  1. Sinds wanneer is ChristenUnie rechts? ChristenUnie is christelijk met een socialistisch sausje. Het CDA vind ik in onze gemeente gewoon links van het midden zitten. Dus zoveel keuzes op rechts zijn er in Sliedrecht niet. Kortom als Slydregt.nu een liberale/Fortuynistische partij is, dan kan het een meerwaarde zijn voor Sliedrecht.

  2. Die zitten met drie rechtse partijen erin, VVD en SGP-ChristenUnie.
    Ik vraag me af hoeveel keus ze hebben.

  3. Een groot gedeelte inwoners gaat sowieso niet of zelfs nooit stemmen.
    Als die dat nu eens wel zouden doen, dan zou de eeuwige SGP/CU invloed ook eens een keer wat minder worden.
    Het is vooral jammer dat niet iedereen gebruikt maakt van het recht om te stemmen om allerlei redenen.

  4. U heeft gelijk… kan er niks anders van maken…dat soort mensen moeten ook kunnen stemmen.

    Ik vind het persoonlijk geen verbetering mede omdat hierdoor juist de SGP nog meer macht krijgt. Maar voor de rest heeft u gelijk.

  5. Hoe komt u erbij dat ik links ben? Heb in mijn leven nog nooit links gestemd! Of praat u een bepaald persoon na die iedereen die niet op hem stemt links vindt?

  6. Jan is een beetje autistisch links, alles wat een beetje rechts is kunnen ze niet mee omgaan en zo zijn er veel in ons dorp jammergenoeg.

  7. De SGP is toch ook alleen maar een aanvulling voor een bepaald soort mensen? Die vooral voor de eigen achterban is. Een verleden heeft van protesten tegen initiatieven die niet kerkelijk zijn.
    Ik ben geen Slydregt-stemmer, maar uw reactie over een splitsing in de samenleving, daar mag u gerust wat verder bij nadenken. En mogen ‘een bepaald soort mensen’ soms niet stemmen?
    Of bent u net zo goed bevooroordeeld?

  8. Beste Jan,

    Een mening heeft u en hebben wij.
    In een column mag een mening staan, nogmaals en mag prikkelen.
    Dat is misschien voor u ff wennen.

    Daar laten we het bij.

    Redactie Sliedrecht24

  9. Een goede aanvulling voor mensen die een splitsing in de samenleving willen ja voor mensen die overal tegen zijn maar niet weten waar ze voor moeten zijn, dus ja een aanvulling voor een bepaald soort mensen. Als het stukje was geschreven door dhr. Jongeneel ok maar door een onafhankelijke onpartijdige journalist vind ik persoonlijk naar mijn bescheiden mening dubieus

Plaats een reactie

*=Verplicht veld