Column: Niet uit te leggen

(© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Met een piepkleine meerderheid (elf voor en tien tegen) besloot de gemeenteraad van Sliedrecht dinsdagavond 18 oktober 2022 voor een permanente mogelijkheid voor ondernemers / bedrijven ‘boven de snelweg A15’ om iedere zondag open te gaan met ingang van zondag 6 november 2022.

Het voorstel aan de raad was een gevolg van het gesloten hoofdlijnenakkoord door de coalitie van SGP-ChristenUnie, CDA en VVD. Dit is tot stand gekomen na de gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend was dat dinsdagavond de fractie van SGP-ChristenUnie, die belofte als fractie niet kon bevestigen. Fractievoorzitter Kees Ippel (SGP-ChristenUnie) kwam met een stemverklaring.

Terug naar het feit van de openstelling met als belangrijke vraag: Waarom durft een college het niet aan om de een voorstel voor openstelling voor heel Sliedrecht op tafel te leggen? Ik denk namelijk dat veel ondernemers helemaal geen zin hebben om (elke) zondag open te gaan. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de klanten die je hebt, je eigen principes en de beschikbaarheid van personeel. 

Doe gewoon een proef voor een half jaar en evalueer dan de voor en tegens. 

Hoe gek maak je het dan om met een voorstel te komen dat winkels wat meer buiten het zicht, buiten het centrum, open mogen zijn? Het is niet uit te leggen aan vrienden / collega’s, die niet in Sliedrecht wonen. Allen die ik sprak, spreken in woorden als ‘een bijzonder besluit’. Het vervelend is dat je meteen weer in de uitleg komt dat het geloof hier een sterke rol speelt. Hoeveel leuker zou het zijn als dat anders kon worden uitgelegd. 

Natuurlijk, we moeten in Sliedrecht zelf weten hoe we deze regelgeving vastleggen. Maar een beetje vreemd is het genomen – als je dit wilt vastleggen – besluit wel. Er zijn vast ook ondernemers teleurgesteld.

En wie denkt om zijn detailhandel bijvoorbeeld naar ‘boven de A15’ te verplaatsen, krijgt nul op rekest. Dat staat het bestemmingsplan van de gemeente Sliedrecht niet toe.

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

20 gedachten over “Column: Niet uit te leggen”

 1. Dat lucht zeker enorm op Melany Stam? Je bent het weer kwijt. En denk je nu dat alle lezers toe hoorders jouw betoog ook meenemen? Jij probeert in elk geval jouw eigen ding neer te zetten. Fijne avond en stem de volgende keer weer de partij van je keuze en wie weet verandert heel de wereld in Sliedrecht. Oke?

 2. @Joop
  Zeer mee oneens!
  We leven in een democratie! Dat betekent dat je jouw idealen als volksvertegenwoordiger probeert te verwezenlijken. De idealen waarvan jij vindt dat ze het beste zijn voor een gezonde samenleving! Dát is mijn overtuiging..
  Dat jij het daar erg mee oneens bent, dat mag!
  Ik heb altijd in een stad gewoond waar de kaarten anders lagen. Alle winkels open! (bijna dan want er waren ook niet-christelijke winkeliers die het heel lastig vonden om ook op zondag open te moeten). Dan ga ik toch ook niet tekeer tegen dat anders denkende volksdeel? Ik accepteer het maar blijf het wel een ‘armetierige zaak’ vinden.

  Dus graag: Stop met dat altijd maar zuur reageren, klagen, framen en de zwarte Piet toespelen aan degenen die anders denken dan jijzelf, dat is niet fair.

 3. Onderwerp Stem en kiesgedrag de vraag is

  Welk Raadslid heeft voor of tegen gestemd van en over de totale

  Winkelstand open op Zondag .in Sliedrecht

  Bvb dank voor informatie van 21 namen en nog beter verbonden aan

  welke Politieke Partij in Sliedrecht

 4. @Maikel,
  Je weet dan het niet waar is wat je beweert. Jullie wil wordt wel opgelegd aan de gehele bevolking, gelovig en niet gelovig, middels de lokale wetgeving. Dan moet je niet zeggen “ik leg het jou niet op”, want dat gebeurt wel en keihard ook, al decennia lang.

 5. Ik vind het jammer dat er veel langs elkaar heen wordt gesproken en dat het blijkbaar maar moeilijk is om begrip voor elkaars standpunten te hebben. Het zij zo…
  De Bijbel als leidraad geldt voor míjzelf! Ik leg dat jou niet op en wil dat ook niet. Maar je moet het christen niet kwalijk gaan nemen dat zij de Bijbel wel als richtsnoer zien in hun leven. Geloven wat in de Bijbel staat en dan niet toepassen in politieke zaken is natuurlijk van de gekke. Ook niet gelovigen hebben een richtsnoer of worden geïnspireerd door iets, iemand of misschien wel zichzelf. Gelukkig mag dat. Christelijke politiek bedrijven is dus gewoon iets dat bij een christelijke levenswijze hoort.
  Nogmaals: Ik ga jou dat niet opleggen maar jouw mening respecteren is echt wat anders dan je gelijk geven.

  En dat persoonlijke ding: Het zal misschien zo zijn dat iemand je op zondag je niet groet? Slechte zaak lijkt me want ook met mijn niet-gelovige buurtbewoner die z’n auto staat te wassen knoop ik gerust een praatje aan. Mij valt op dat juist omgekeerd mensen je geeneens aankijken als je naar of van de kerk loopt….
  Dus Melany: ‘Van harte gegroet!’

 6. Ik ga toch is reageren. Er word hier door meerdere gesproken over “de bijbel” als leidraad gebruiken. Nu ben ik van de feiten en niet van geloof, geloof is nog steeds geen feit (hoe hard het ook klinkt het blijft een feit).
  Waar ik mij als niet gelovige nu het meeste aan erger is niet zozeer de zondag openstelling anzich, maar het feit dat men “de bijbel” dus het geloof als leidraad neemt.
  Het feit is dat er in de wet staat dat kerk en staat gescheiden zijn. Het feit daarin is dus dat er niet geregeerd mag worden met geloof, ofwel men mag volgens de wet in Nederland niet “de bijbel” als leidraad nemen om te regeren.
  Waarom word de bijbel dan nog steeds als leidraad gebruikt? En waarom word er dan nog steeds vanuit geloof geregeerd?

  Dus laten we “de bijbel” en het geloof nu is los zien van regeren.

  Als ik dan kijk naar waarop de afwijzing van het openstellen van winkels op zondag boven de a 15 (zoals het genoemd word) genomen is klopt dit dus niet. Er word dan niet de wet gevolgd. En kerk en staat zijn dan niet gescheiden bij het maken van een besluit (kerk, moskee, bijbel, koran etc).

  Laat het besluit om wel of niet open te gaan aan de ondernemer, laat het besluit om te winkelen op zondag aan de mensen. De kerk (moskee of whatever) is toch ook open op zondag? De dominee of predikant werkt dan toch ook?
  Dus wat doen we uiteindelijk nou weer moeilijk om eigenlijk niks.

  En als laatste (meer een persoonlijk ding) waarom word ik geacht (en met mij meerdere) de mening van een ieder met geloof te respecteren als jullie omgekeerd het niet doen? Oja en op zondag gedag zeggen mag hoor (er zijn er bij waar het doordeweeks wel kan maar op zondag niet. Kleine moeite lijkt mij.
  En laten we nu met zijn allen is elkaar respecteren.

 7. @Peter Donk:
  Helemaal mee eens dat je hier anders over mag denken! De vermelding dat anderen ‘breder’ denken (ik dus smal en bekrompen) neem ik niet over… Juist dit onderwerp mag van verschillende zijden worden belicht en dan kom je tot een afweging… En laat de Bijbel dan net voor mij de doorslag geven. Ook dat mag! Maar wel door ook naar anderen te luisteren en hun visie te respecteren.
  Mijn punt is dat ik een proefperiode een slecht idee vind en blijkbaar vinden velen dat want dat ‘proefplan’ werd – zoals je zelf al vermeldde – niet geopperd.
  Ook vind ik de sneren die steeds naar het gelovige deel en/of de Bijbel worden gegeven erg vervelend… Dat gebeurt telkens door dezelfde personen die blijkbaar niet de verantwoordelijkheid kennen andere meningen te respecteren… Zie opmerkingen hieronder….Het zou je sieren daar dan ook iets van te zeggen!

 8. Een ingezonden brief plaatsen als inwoner is prima natuurlijk maar vervolgens reageren op andere berichten als redactie….ik vind dat vreemd

 9. Het Boek zoals jij het graag met een kleine letter neer zet is het Boek dat voor velen niet alleen in Sliedrecht maar wereld wijd de leidraad in hun / het leven is. Omdat jij er met een zekere minachtig over denkt te moeten spreken en omdat jij wil en vindt dat op zondag alle winkels het hele jaar open moeten zijn wil niet zeggen dat dit ook gaat gebeuren. Sliedrecht kent meer inwoners dan alleen jij. Stem volgende keer trouw je eigen partij en wacht geduldig af of hij nu de grootste wordt. Oke?

 10. @Joop vd Aa;de Bijbel 2 eeuwen oud? Tik of rekenfoutje?
  En @redactie: kunt u uw Bijbelkennis aanwenden om die teksten of tekstgedeelten met ons te delen waaruit blijkt dat je de rustdag voor economisch gewin mag gebruiken? Ik ben benieuwd.

 11. ‘Niemand kwam met het plan….’ Omdat het geen goed plan is…..
  En…. ik stel liever mijn vertrouwen op een Boek dat al eeuwenlang leidraad en kompas is dan op de snel veranderende normen, waarden en inzichten in onze 21e eeuw…

 12. Omdat dit nieuw is en alles wat nieuw is daar kijken we in Sliedrecht met een schuin oog naar. Je zou verwachten dat een proef zou kunnen worden voorgesteld in de gemeenteraad, maar niemand kwam met dit plan.

 13. Peter, waarom een proefperiode???
  Het bedrijfsleven moet gewoon de vrijheid hebben om open of dicht te zijn, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Daar mogen anderen, politieke partijen, niet over gaan, het is hun bedrijf. De praktijk zal uitwijzen welk percentage open gaat en blijft, mogelijk dat dat zelfs branchegericht zal zijn. Het wordt tijd dat politiek bedreven wordt naar normen en waarden uit de 21e eeuw en niet uit een boek van 2 eeuwen oud, daar is toch geen overeenstemming mee te krijgen.

 14. Volgens mij valt dit prima uit te leggen. SGP is deels over haar bezwaren heengestapt als het gaat om Sliedrecht noord, ook nog politiek zuiver bij stemming zonder last of ruggenspraak en is voor Sliedrecht Zuid op haar standpunt van de zondagsopenstelling gebleven. Prima uit te leggen , behalve als deze uitkomst niet past. Dat heeft echter niets met het niet uit kunnen leggen te maken, maar met een waarde oordeel.

  De suggestie van een proefperiode van algehele zondagsopening lijkt mij kansloos. Welke uitkomst deze ook zal hebben, het zal altijd gedoe opleveren. Dit onderwerp zal altijd een splijtzwam blijven vrees ik

 15. Peter, ben ik met je eens doe een proef. Zelf verwacht ik dat het de eerste weken redelijk druk is (nieuwtje) en daarna alleen de supermarkten open zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld