Column: Moet een burgemeester dit zeggen?

(Stockfoto)

Hup… hup…, meld je aan voor de dienstplicht! “Ik denk daarom dat het nodig is dat we serieus moeten overwegen om een nieuwe BB op te richten. Onze Veiligheidsregio ZuidHolland Zuid zou dat prima kunnen organiseren”, schrijft burgemeester Jan de Vries (CDA) vandaag in een column op de Gemeentepagina. En hij denkt dat niet alleen. Hij doet ook meteen een oproep: “Wat zou het mooi zijn als veel Sliedrechters zich dan vrijwillig aanmelden voor de BB 2.0 of misschien nu al als reservist bij onze krijgsmacht!” Ik hoor graag of De Vries zichzelf aanmeldt. 

De burgemeesterspartij maakt geen deel uit van het kabinet, maar dit soort oproepen zou je eerder van een minister verwachten en niet van een burgervader.

Of is het een 1 april grap? Of heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de burgemeesters gevraagd om hun inwoners op te warmen? Waar komt dit vandaan? Waarom doet een burgemeester een oproep? Waarom zou ik mij geroepen voelen om mij aan te melden voor een lokale BB 2.0-‘r of als reservist? Heeft De Vries zulke goede ervaringen in zijn diensttijd meegemaakt? 

De veiligheidssituatie in Europa houdt ons allemaal wel bezig, maar onze burgervader uit dit de laatste tijd met enige regelmaat in het openbaar. Beseft hij ook dat hij ook rust kan bewaren door er even niets over te zeggen? Er zijn mensen die hier best angstig van kunnen worden. Ik vind dat een burgemeester van een gemeente als Sliedrecht een pas op de plaats moet maken. Dergelijke woorden verwacht ik vanuit een hogere overheid.

De Vries schrijft verder – alsof we zelf niet kunnen nadenken -: “Wij allen moeten ons voorbereiden op grootschalige rampen of incidenten, waarbij we te maken hebben met langdurige uitval van bijvoorbeeld elektriciteit, water en internet.” Ik verwacht dat De Vries verder gaat doordraven. Volgende keer gaat het vast over een eerste bijeenkomst en krijgt de gemeenteraad bij de alle vele plannen van de gemeente Sliedrecht vast een raadsvoorstel over de bouw van een schuilkelder in Sliedrecht. Dat heb je tensloltte wel nodig bij een ‘grootschalige ramp’.  

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

7 gedachten over “Column: Moet een burgemeester dit zeggen?”

  1. Waarom zou een burgemeester dit niet mogen zeggen?
    De column is wel heel erg suggestief.

  2. Aart van Wijngaarden, inderdaad, kan helemaal geen kwaad.
    We zijn inderdaad trots op ons land, dan mogen we er best wat voor over hebben, of moeten andere (landen) daar maar weer voor zorgen.
    Beetje discipline en respect bijbrengen kan zeker in deze tijd geen kwaad

    Gewoon iedereen een steentje bijdragen aan de veiligheid, het betreft echt niet een dienstplicht van anderhalf jaar.

    Andre Loeve, ja, we lopen achter de feiten (en de praktijk) aan, maar liever nu wat actie dan nooit of te laat.
    Wanneer doen we het eigenlijk goed? Echte Nederlanders, altijd commentaar.

  3. Wat mij betreft wordt de dienstplicht weer ingevoerd. Voor velen een leuke tijd geweest. Je wordt dan weer discipline, respect en andere opvoedkundige zaken bijgebracht.

    Velen zijn trots op ons Nederland en dat moeten we ook zo houden.

  4. Is onze burgemeester oprecht bezorgd? Is dit een persoonlijke mening van hem? Gezien de situatie kan ik me persoonlijk wel vinden in de oproep of dat in functie gepast is weet ik niet. Dat een uitspraak als deze mogelijk angst wekt geeft aan dat we als Nederland en niet alleen maar als Sliedrecht veel te laat zijn met het in stand houden dan wel verstevigen van onze Nationale Defensie. Nu de dreiging uiteindelijk zonneklaar is hollen we achter de feiten aan als Nederlanders. Ik zie hierin een parallel met de dagen van 1938/1939/1940 vóór de Duitsche Inval. Ons Defensieapparaat is in de afgelopen decennia bijna wegbezuinigd en nu? Ons leger (in totaal) is in vele reddingsoperaties ingezet geweest en is er uiteraard voor de verdediging van koninkrijk en democratie.

  5. Gaan de nieuwe kansrijke asielzoekers straks ook in het leger door de dienstplicht?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld