Column: Man, vrouw of…

“Burgervader of burgermoeder?”, stelt de gemeente Sliedrecht in een zoektocht naar de nieuwe kroonbenoemde burgemeester voor het Baggerdorp in de vragenlijst bij vraag 2. Maar kan je anno 2020 kenbaar maken dat je als overheid voor een man of vrouw gaat? Het individu ligt tegenwoordig onder het vergrootglas.  

Het was vroeger heel normaal dat je een man of vrouw zocht voor een baan. Je gaf soms als ondernemer, organisatie of instelling zelfs aan of je soms een man voor de baan zocht of een vrouw (vb. onze voorkeur gaat uit naar een man gezien de zware werkzaamheden), ondernemers gaven en geven aan dat ‘de voorkeur uitgaat naar iemand met een etnische of niet-westerse achtergrond’… Ik zou zo nog wat voorbeelden kunnen noemen, maar alles wordt tegenwoordig op een weegschaaltje gelegd. Voor je het weet ben je iemand die discrimineert of wordt je uitgemaakt voor racist. 

Ook in het opstellen van een vacatureadvertentie. Nu achter een gezochte werknemer M/V zetten, ligt gevoelig bij sommige mensen. Over een lesbische vrouw, homoseksuele man, biseksueel, transgender- of intersekse (lhbti) persoon wordt door de gemeente Sliedrecht al helemaal niet gesproken in de procedure op weg naar een nieuwe burgemeester, die is gestart met de vragenlijst. Als de lhbti niet wordt genoemd, sluit de vertrouwenscommissie in ieder geval een groep uit om te solliciteren naar de burgemeesterspost. Met het daadwerkelijk plaatsen van de vacature-advertentie (want die is er voorlopig nog niet) kan dat nog goed komen. 

Misschien moet je het veel eenvoudiger maken en aanmoedigen om te solliciteren door te schrijven: ‘Grijp je kans! Iedereen mag solliciteren!’ Je vangt daarmee alle commentaren weg.

Is het bij het vragenformulier dan niet helemaal goed gegaan of is bewust in Sliedrecht nu al de keuze gemaakt: burgervader of burgermoeder? Los van ieders kwaliteiten. Ik weet het niet. Misschien wordt de soep niet zo heet opgediend. Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke profiel. Ik kijk dan stiekem of ergens staat: ‘Grijp je kans! Iedereen mag solliciteren!’. En dan Sliedrecht: solliciteren! 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

2 gedachten over “Column: Man, vrouw of…”

  1. Laat iedereen solliciteren die belangstelling heeft voor de functie, zonder voorafgaande (dis-)kwalificatie. Kies uit de sollicitanten de kwalitatief beste kandidaat en maak volledig transparant wat de overwegingen waren om die betreffende persoon als beste aan te wijzen. Hoe moeilijk kan het zijn? Zelfs roodharigen hebben dan een kans.

  2. Ik denk dat men liever vasthoudt aan het traditionele beeld.
    Denk lesbische of homo burgemeester.
    Kan het als iemand vrijgezel is?
    Of de geaardheid geen factor is? We zullen het zien.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld