Column: Maatschappelijk centrum

(Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Een authentiek gebouw breek je af en een soortgelijk gebouw ga je sparen en verbouwen voor veel gemeenschapsgeld, namelijk 1,6 miljoen euro. We hebben het over gebouw Boerhaave en jongerencentrum Elektra aan de Stationsweg. Ik snap het niet meer. 

Het College van B & W voert daarmee het College Uitvoeringsprogramma (CUp) uit. Een programma dat is opgesteld door SGP-ChristenUnie, CDA en PvdA. 

Jongerencentrum Elektra moet vanaf 2022 een duurzaam en eigentijds maatschappelijk centrum. Op zich een goed plan. Een grote verbouwing gaan daaraan vooraf.

Maar moet je wel gaan verbouwen? Het is geen rijksmonument. En het is geen gemeentelijk monument

Als dat laatste het ook niet is, waarom gaat het dan niet plat. Net als ondanks tegenstand is gebeurd met het pand Boerhaave, Stationsweg 2. Ik zou dan zeggen ‘ga voor nieuwbouw’. Voor het nu uitgetrokken bedrag kan je iets prachtigs neerzetten. Er is al zoveel geld in dat oude gebouw gestoken de afgelopen jaren.

Wordt heel de verbouwing uit de eigen gemeente Sliedrecht zak betaald? Dat wordt niet duidelijk in de communicatie, maar ga daar maar van uit. Van Enecogeld?

Hoe dan ook. Nu ga je voor veel geld een hokkerig oud gebouw opknappen. Ik vind het jammer en zonde van het geld.

Hopelijk is het bedrag voldoende voor de verbouwing en wordt niet gestuit op onverwachte gebreke. Dan gaat het meer geld kosten. Benieuwd hoe de raad hier verder mee omgaat in november als de plannen nader worden besproken. 

Is nieuwbouw misschien een beter plan?

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

4 gedachten over “Column: Maatschappelijk centrum”

 1. Na het droevige en schimmige besluit van de verkoop en sloop van Stationsweg 2 hield ik mijn hart vast.
  Maar gelukkig : het college komt een toezegging na . Men ziet dus de waarde van het pand Stationsweg 4 .
  Al jaren een vertrouwd mooi dorpsgezicht en al meer dan 50 jaar een ontmoetingsplek voor bij elkaar opgeteld duizenden jongeren die hier, net als ik 50 jaar geleden, een paar jaren een prachtige tijd kunnen beleven.
  De laatste grote opknapbeurt dateert al weer van meer dan 20 jaar geleden en nu wil men het rigoureuzer aanpakken.
  Dat kost behoorlijk wat geld. Maar daarmee wordt een mooi gebouw en een gemeentelijke welzijnsvoorziening in het centrum van onze gemeente weer voor vele jaren veilig gesteld .
  Ik ken het plan nog niet precies en vooral bij het idee om het meer toegankelijk te maken voor andere groepen heb ik zo mijn vragen. Maar het bestuur van Elektra is er blijkbaar goed bij betrokken dus dat stelt mij enigszins gerust.
  Nu snel omdopen tot gemeentelijk monument !

 2. Nou meneer Wink ik denk dat als al die jongeren bij u voor de deur de boel elke dag slopen u wel anders praat over dat het weg gegooid geld zou zijn, jongere zijn de toekomst dus dat is geld waard lijkt mijn.

 3. Maar volgend jaar wel de gemeentebelasting wel omhoog gooien!!!!! SCHANDE!!!! Dan vind ik, laat dat hol aan de stationsweg wegrotten. Reken eens uit hoeveel dat per bezoeker per jaar kost, met subsidie en verbouwen. Belachelijk. Financieel wanbeleid. Dat over de ruggen van de bewoners van Sliedrecht wordt uitgesmeerd . Dat gebouw (vroeger de Rosmolen) heeft al miljoenen gekost aan subsidies en betaalde jongerenwerkers. 1 ding is waar. Je houdt wel een bepaalde jongeren groep van de straat. Maar is dat al die miljoenen waard.
  Laat dan de gemeentelijke belastingverhoging ook maar achterwege als we toch met geld gaan gooien.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld