(Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
Deze week berichtte online krant Sliedrecht24 over het probleem met de personenlift bij Sliedrecht-Baanhoek, het treinstation dat of met de lift of met een trap is te bereiken en geen andere toegangsmogelijkheid heeft. Deze lift is volgens spoorbeheerder ProRail nog wel even buiten gebruik. De lift stond vaker stil, maar nu al sinds begin dit jaar.
Dan valt een aantal zaken op.
De politiek stelt er nauwelijks vragen over en lijkt de zaak meer op z’n beloop te laten. Hoe kan dat? Ook de verantwoordelijke wethouder komt niet naar de raad met een memo of een college informatief om de stand van zaken te duiden en uit te leggen dat dit een zaak voor ProRail is.
Van het station aan de MerwedeLingeLijn wordt dagelijks veel gebruikgemaakt. Op de locatie is een lift noodzakelijk voor mensen die slecht ter been zijn, personen met een kinderwagen of rolstoel of wie voor het gemak richting trein wil gaan of een ieder die uit de trein stapt en naar beneden wil. Je zal maar noodzakelijk de lift moeten gebruiken onder de genoemde omstandigheden en dan dus niet naar beneden kunnen. En dan? Een drama dus!
Er is geen alternatief.
Hoe kan het dat ProRail hier geen spoedklus van maakt? Waarom wordt er vanuit de lokale overheid geen druk gezet op deze organisatie (of gebeurt dat wel en waarom wordt daar dan niet over gecommuniceerd?). Waarom stelt de lokale politiek geen vragen? Voor een dorp met verschillende zorginstellingen en mensen, die soms rolstoelgebonden zijn, is het vreemd.
Het blijft mij te stil en dat is zeer kwalijk.
Peter Donk
Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).
Behalve de ergenis over de lift, is het ondergelegen busstation ook een aanfluiting. Het talud ligt vol met losliggende stenen en klinkers en afval.
En dan te bedenken dat er ooit voor de bouw een hellingbaan was, om materiaal en personeel boven te krijgen. Alleen loopt die vanaf het andere viaduct en staat er een hek voor
Zij die hierin actie zouden /moeten ondernemen zijn waarschijnlijk fit genoeg om de trap te nemen en denken niet aan anderen voor wie de trap een onoverkomelijk obstakel is.
Een zigzaggende hellingbaan zou de toegankelijkheid een stuk verbeteren. Prorail weigert echter deze voorziening aan te leggen omdat het hoogteverschil circa 12 meter bedraagt en hun normenboekje voorschrijft dat de hoogte niet meer dan 5 meter mag zijn.