Japans restaurant Oishi Fusion

Column: Kunstproject Kerkbuurt

Luisteren of lezen?

De ijzerkleurige plantenbanken op winkelpromenade Kerkbuurt hebben een aantrekkingskracht op creatieve en kunstzinnige mensen. Eerder verschenen teksten op de plantenbakken en deze week pakte opnieuw ‘een kunstenaar’ zijn of haar kansen door enkele bakken onder handen te nemen. Goed genoeg om de publiciteit te halen. 

(Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Aan een andermans spullen zitten, keur ik niet goed. Maar die ijzerkleurige bakken staan er met een kleurtje toch wel een stuk vrolijker bij. Ook die teksten konden me bekoren. Dat is nu juist wat de Kerkbuurt nodig heeft. De winkelpromenade heeft kleur nodig en daarom zou ik nu de aanzet is gegeven meteen een kunstproject beginnen.

In aanloop naar de Kerkbuurt Art Fair zaterdag 12 september 2020.  

De ijzerkleurige plantenbakken zijn robuust, sterk, maar feitelijk stompzinnig. Ze vormen obstakels in de Kerkbuurt-West tot aan de Molendijk en echt sierlijk vind ik het niet. Ik ben natuurlijk maar één van de velen die hier een mening over heeft. Maar heb het gevoel dat meer mensen die mening delen.

Het bestuur van Ondernemers Vereniging Kerkbuurt (OVK) zou niet moeten twijfelen. Schrijf een wedstrijd uit, waarvoor kunstenaars uit Sliedrecht hun schets kunnen inleveren. Geef dan niet één kunstenaar alle bakken, maar verdeel ze onder potentiële deelnemers en maak er een vrolijk geheel van. Even over de jury…

Gemeenteambtenaren en politiek betrokkenen zie ik al #mooiSliedrecht op sociale media verspreiden. Daar moeten de dames en heren dan nog even mee wachten.
Laat dat nu eens de inwoners van Sliedrecht bepalen. Kom met de voorstellen als OVK en maak hen, inwoners, jurylid! 

Ik zie het opfleuren van de plantenbakken als een grote +.
Maar laten we van de planten in de bakken afblijven. Dat is tenslotte goed geregeld en in orde, met deskundigheid van Carolien van Zessen (Garden Inspirations).

Op de Kerkbuurt Art Fair kan in september 2020 misschien worden stilgestaan bij het resultaat. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

7 gedachten over “Column: Kunstproject Kerkbuurt”

 1. De “roestbakken” zijn niet ons eigendom. Daar moet je zonder toestemming gewoon vanaf blijven. Zo simpel is het.
  Graffityspuiters vinden geluidsschermen niet mooi en spuiten er hun spuitbussen op leeg. Daar geldt wat mij betreft hetzelfde voor.
  Terug naar de door sommigen verfoeide roestbakken. Daar is bewust voor gekozen. Een andere keus had misschien ook gekund maar die is het niet geworden. Wie zou het op prijs stellen als zijn schutting door anderen overgeschilderd zou worden? Niemand toch. Dat doe je dus niet. Over elk ontwerp is echt wel nagedacht en er is geen ontwerper die dankjewel zegt nadat je de boel (zijn of haar ontwerp) “opgeleukt” hebt.
  Stoppen dus.

  PS. Beste kunstenaar, beste “Lies”, sterkte met de zware job die je dagelijks werk is. Je krijgt er ondanks het gewicht veel voor terug. Zeker weten.

 2. Graag zou ik (nog steeds) in contact komen met de OVK om hier een mooi project voor de lokale jeugd van te maken. Toen ik de teksten schreef heb ik een mail van het OVK gehad en deze beantwoord, echter mis ik nog steeds een antwoord, wat ik erg jammer vind. Toentertijd was er wat politiek geneuzel gaande in het dorp, waardoor ik het idee had dat mijn oproep vergeten was.. echter lijkt politiek geneuzel hier geen uitzondering te zijn en zou ik graag willen vragen of het OVK alsnog met mij in contact wil komen. De komende tijd hoop ik weer wat meer teksten te kunnen plaatsen en de lokale burger een hart onder de riem te kunnen steken, maar het is wat hard werken in de zorg, dus ik ben ook zuinig met mijn energie 🙂

 3. Hebben jullie wel eens gekeken in andere dorpen?
  Zulke objecten kom je overal tegen en met fleurige bloemen er in kan ik het echt niet lelijk vinden.

 4. Rust roest… laten we hopen dat de kerkbuurt beetje uit de rust komt, dus weg moet die roest!
  Bakken met vele mogelijkheden, zo zien we regelmatig. En ook dit ziet er weer gezellig uit!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld