Column: Krokodillentranen

Mijn onderbuik zegt dat het transport van met PFOA vervuilde grond niet deugt. Dat hier weleens meerdere addertjes onder het Alblasserwaardse weidegras kunnen zitten. En dat hier mensen hun eigen straatje schoon proberen te praten en er misschien mensen zelfs profiteren. Maar nu het memo.

Voor de zoveelste dag op rij wordt vervuilde grond gereden van het Land van Matena in Papendrecht naar weiland van Jan Vink in Sliedrecht-Noord. (Archieffoto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Wie het memo leest van directeur Ronald Visser van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid aan het college van B & W van de gemeente Sliedrecht van woensdag 15 augustus 2018 – rijkelijk laat na de transporten van grond in niet afgedekte bakken achter tractoren in mei 2018 – ziet bijna de krokodillentranen, het excuses aanbieden, maar tegelijkertijd het recht proberen te halen onder het motto ‘Eigenlijk is er niets gebeurd, maakt u zich geen zorgen, het viel allemaal mee en eigenlijk hebben we niets fout gedaan’.

Ronald Visser: “Ik betreur het voor u als bestuur, uw raad en uw inwoners dat ongerustheid en onduidelijkheid over het grondverzet van het Land van Matena naar Sliedrecht is ontstaan. Ik hecht grote waarde aan een goede, transparante samenwerkingsrelatie, die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen. Ik besef dat dit vertrouwen door deze situatie is beschadigd. Ik neem hiervoor de verantwoordelijkheid en zal zorgdragen dat dit vertrouwen wordt hersteld.” Einde citaat.

Deze meneer Visser weet totaal niet wat er leeft in de Sliedrechtse gemeenschap. Hij heeft de gemeente Sliedrecht onjuiste informatie gegeven, doordat de foute informatie van de grondtransporteur zonder zelf te checken naar de gemeente ging. Nu wordt gepoogd alles klein te maken en in de minne te schikken.

Weet je, ik geloof er geen bal van wat deze meneer schrijft. Maar erger. We hebben hier te maken met overheden, met bestuurders, die elkaar voor de gek houden, napraten of elkaar aanvullen. Ze spelen en speelden met onze, jouw en mijn, gezondheid. Hier wordt algemeen geaccepteerd dat het mis is gegaan met de grond op de verkeerde plaats (ach, alles was toch onder de gestelde norm!), met het rijden van niet afgedekte laadbakken (menigeen had al lang een boete gehad), met het niet snel beantwoorden van vragen over grondtransporten, die direct met onze gezondheid te maken hebben (gemeente Sliedrecht wachtte bijna een maand), met een provinciebestuur dat beweert dat de grond in de Alblasserwaard aan het verzakken is en hier dus sprake is van het ophogen (Onzin, Gedeputeerde Staten!).

En niemand stelt iemand aansprakelijk. Het is gebeurd. Een volgende keer beter. Niemand vraagt waarom die grond moest worden opgebracht, hoe de grondafspraken zijn gelopen en wat we nog meer kunnen verwachten. Niemand van de gemeenteraad Sliedrecht die om monsters door externen vraagt. 

Te gemakkelijk zegt meneer Visser dit in enkele zinnen: “De chemische fabriek Dupont/Chemours in Dordrecht heeft in de periode 1970 tot 2012 de stof Perfluoroctaanzuur (PFOA) uitgestoten. Een gedeelte van deze stoffen is via de lucht in onder andere de Drechtsteden en de Alblasserwaard neergeslagen. Hierdoor treffen we verhoogde concentraties PFOA in de bodem en in het grondwater aan.” Einde citaat.

Oh,… dat is niet erg? Meneer Visser accepteert kennelijk dat dit zo is en daar moeten we maar mee leven. Ik vind het ernstig. Ook ik heb kinderen, die in deze omgeving willen leven net als hun kinderen. Dat altijd maar accepteren. Wees eens kritisch. In het hele memo staat geen woord als ‘Dit had niet gemogen, dit kan niet of dit moeten we niet willen’. Ambtelijk geneuzel is het en goed praterij.

Meneer Visser met zijn Omgevingsdienst komt er mij te gemakkelijk van af. Naar mijn mening moet hij zich op korte termijn maar eens in de gemeenteraad verantwoorden. Hopelijk denkt de raad na over goede vragen in plaats van alles weer bedekken met de mantel der liefde en maar hopen op verbetering. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief)

3 gedachten over “Column: Krokodillentranen”

  1. Beste meneer Maaslant,

    Wij voeren een eigen koers met Sliedrecht24 en die is echt anders dan de andere media. U bent niets verplicht te lezen, maar of een column nu column of commentaar heet, dat is geen verschil.

    Wij nodigen u van harte uit als columnist, want zo te lezen weet u precies hoe een column wel moet. Wij zien uw bijdragen tegemoet. Een ieder mag namelijk bij ons een column aanleveren. Moet wel een column zijn!

    In een column of commentaar mag overigens een kritische noot zitten. Wij schoppen niet, maar zoals u zegt ‘op de hak nemen’ het mag. En u ziet het ook uw reactie zetten we gewoon online. Een ieder zijn of haar mening.

    P. Donk

  2. Wie de columns van Peter Donk volgt, heeft zo langzamerhand wel door dat hij niet kan nalaten om de overheid op de hak te nemen. Het lijkt zijn stijl te zijn om dat te doen. Wat anderen, of het nu overheidsfunctionarissen zijn of leidinggevenden van bedrijven, Peter Donk moet ze onderuit schoffelen. Vooral de gemeente Sliedrecht doet het altijd fout. Het maakt niet uit waar het over gaat: een zandstrandje (iets in de rivier aanleggen mag gewoon niet), over de gemeenteraad (ze moeten het volgens jou heel anders aanpakken – ooit een raadszaal gezien waar de publieke tribune regelmatig overbezet is?), of over een avond voor burgers om over het Collegeprogramma te praten) de Sliedrechtse overheid doet het in jouw ogen gewoon nooit goed. En als de gemeente niet snel genoeg op jouw vragen reageert, moet je zelfs dát aan het publiek laten weten…
    Wat je doet is tegen de schenen schoppen, soms bijna letterlijk. Zo stond je ooit letterlijk op mijn tenen maar een “sorry” kon er niet vanaf. Dat kenmerkt jou. Met en zonder drone, je zoekt voortdurend de grenzen op. Waarom?
    Beste Peter, het is al merkwaardig dat iemand die een krant of nieuwswebsite aanstuurt zelf columns schrijft. Hoofdredacties schrijven wel commentaren maar dat is iets heel anders dan een column. En de regel: ”Let op! een column bevat altijd een mening en staat dan ook op de pagina Opinie….” slaat echt nergens op. Jouw columns zijn gewoon commentaren. Niks columns.
    Helaas zijn er lezers die het voor zoete koek slikken.
    Nee, een verhaal over mijn organisatie stuur ik in het vervolg wel aan een ander medium.
    PS, stop met het plaatsen van een foto-onderschrift tussen de tekst van een artikel. Dat leest zó slecht.

  3. Je wordt toch wanhopig van dit soort figuren? Dat noemt men dus iemand die in dienst zou moeten staan met oog (en hart) voor onze omgeving. Het interesseert toch eigenlijk niemand ook geen ene moer wat er allemaal gebeurt in ons dorp. Men rotzooit maar wat aan, doen politiek “correcte” uitspraken en verschuilt zich achter de brede rug van een onzichtbaar ander.. Als ze maar in het pluche kunnen blijven. Ik snap dat er mensen opstaan die het niet meer accepteren en zelf het recht in eigen hand willen gaan nemen. Jullie (daar in Dordrecht of waar ze zich ook bevinden) brengen een normaal denkend mens tot ongekende woede die ooit gaat ontploffen….u bent gewaarschuwd. De grens is zo langzamerhand wel bereikt….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld