Column: Kinderen en armoede

In Sliedrecht leven volgens de Stichting Leergeld Drechsteden (SLD) 324 kinderen van wie de ouders met moeite kunnen rondkomen of niet alles kunnen bekosten. Honderden kinderen dus, die ziet zo maar alles kunnen doen, mits ze bijvoorbeeld worden ondersteund door de SLD. Dat is erg!

De presentatie van Stichting Alles Kids woensdagmiddag. Hier is voorzitter a.i. ds. Joost Schelling aan het woord. (Foto Sliedrecht24)

Eén geluk! Sliedrecht is een sociaal dorp. Initiatieven waar de gemeente nauw bij betrokken is zoals Stichting Welzijnswerk Sliedrecht (SWS), het Social Team éf soms zelfs particuliere organisaties helpen mensen die het financieel niet meer kunnen bolwerken, waardoor hun kinderen niet kunnen doen wat andere kinderen wel kunnen.

Ik vergeet er vast nog een paar, maar naast de SLD en SWS kan je in Sliedrecht terecht bij o.a. de weggeefhoek, de Voedselbank, de Kledingbank, kerken, Stichting Jeugd Actief, Kom Er Bij, Stichting Jarige Job, de Kringloopwinkel, Stichting Sociale Moestuin, vluchtelingenorganisatie Participe, De Zonnestraaltjes en sinds woensdag 14 juni 2017 bij Stichting Alles Kids. De vergadering met alle clubs was midden op de dag in de raadzaal van de gemeente Sliedrecht. Een moment dat de meeste mensen werken. Wie bedacht dit tijdstip?

Alle organisaties kunnen mensen (onder wie kinderen) helpen die leven in armoede of goedkoop aan spullen helpen. Allemaal harstikke mooi en vanuit een goed hart… maar waarom zoveel stichtingen in één dorp met ruim 25.000 inwoners? Stichtingen die of contact leggen met SLD of / en SWS en stichtingen die best bereid zijn samen te werken met een andere stichting. 

Maar 1 organisatie in het dorp die ouders te hulp schiet van wie de kinderen in armoede leven bestaat er niet. Waarom niet? Dat is een goede vraag, want één herkenbare stichting met één goed bestuur en een groot aantal betrokken vrijwilligers zou de zaak wat duidelijker en overzichtelijker maken. De stichting krachtiger! De stichtingen (voor kinderen in armoede) vullen elkaar nauwelijks aan. Voor de hulpvragers wordt het de vraag bij welk loket je moet zijn. Waarom zou je meer onduidelijkheid willen. Ga eens samen om de tafel zitten, zoals woensdagmiddag.

Dan nog een puntje. Stichting Alles Kids werd woensdagmiddag als laatste nieuwe initiatief gepresenteerd. Waarom gaat al het geld uit het Van Haaftenfonds naar deze ene stichting? Hoeveel geld was dat? Als je dan toch al de stichtingen in het dorp wilt houden, verdeel het geld dan eerlijk. Het gaf mij in ieder geval een wat onbehaaglijk gevoel. 

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

2 gedachten over “Column: Kinderen en armoede”

  1. Aan de hand van reacties had ik begrepen dat het nodig is om elkaar te leren kennen en van elkaar weten wat en hoe men iets voor kinderen, die in armoede leven. En daarvoor is een afspraak gemaakt in september waarbij iedere aanwezige voor werd uitgenodigd.
    Maar het grootste probleem is: hoe overwint men het “schaamtegevoel”
    om ergens hulp te vragen.
    Ik las in de krant dat het aantal voedselpakketten minder wordt: wat is hiervan de oorzaak?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld