Column: Kappen of genezen?

Hoeveel bomen zijn er ziek in Sliedrecht? Waar staan die bomen? Wat doet de gemeente Sliedrecht hieraan? Een aantal zieke bomen is te genezen. Neem nu bomen met de kastanjebloedingsziekte. 

Deze boom op de Stationsweg werd onlangs gekapt. Er was de kastanjebloedingsziekte geconstateerd, maar tegelijk was de levensverwachting nog vijftien jaar blijkt uit het adviesrapport dat Sliedrecht24 heeft opgevraagd. De boom was te genezen geweest, schrijft het bureau dat het advies uitbracht op hun website. Toch verdween deze boom. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Volgens BTL Bomendienst, die onlangs een advies uitbracht over een boom (boomsoort: Aesculus hippocastanum ‘Baumannii’) aan de Stationsweg (die werd gekapt) blijkt er wel degelijk wat te doen aan bomen die zijn besmet met de bacterieziekte kastanjebloedingsziekte. Volgens het bedrijf is een warmtebehandeling mogelijk, de TreeHold methode geheten. Wat voor inspanning is er gedaan, voordat tot kap aan de Stationsweg werd besloten?

“Bij de warmtebehandeling worden de bomen binnen vier uur verwarmd tot een temperatuur waarbij de bacterie wordt gedood. Deze temperatuur wordt bereikt via infraroodstraling wat zorgt voor een snelle en goed gecontroleerde behandeling. Deze behandeling, gecombineerd met een goede groeiomgeving, zorgt ervoor dat de kastanjebomen zich langdurig kunnen weren tegen kastanjebloedingsziekte. Na afloop van de behandeling zal jaarlijks gecontroleerd worden hoe de kastanjebloedingsziekte en de bomen zich ontwikkelen, om zo efficiënt en tijdig te kunnen blijven handelen”, bericht BTL Bomendienst met diverse vestigingen in Nederland. 

Over de boom aan de Stationsweg werd door het bedrijf in het ‘boomtechisch onderzoek’ opgemerkt: ‘Zwam secundaire aantasting na kastanjebloedingsziekte kan de stabiliteit van de stam of gesteltakken aantasten’. Maar uit het rapport blijkt niet meeteen dat er niets meer aan de beeldbepalende boom aan de Stationsweg te doen was. Hoe staat het met de andere bomen aan deze doorgaande weg in het centrum? 

Hoeveel bomen er nog meer een dergelijk ziektebeeld hebben en ‘risicoboom’ zijn, is niet bekend. De gemeente onderneemt volgens hun berichtgeving (‘bomen controleren op veiligheid en gezondheid, bomen opkronen’) wekelijks actie. Dus er moet een lijstje zijn van bomen, die minder gezond zijn in het dorp. 

Kappen of genezen? Misschien is genezen ook een optie. Wordt er makkelijker besloten om te kappen, omdat dit goedkoper is? Of zijn er andere belangen, waarom bomen moeten verdwijnen? De gemeente Sliedrecht mag hier wat mij betreft best transparanter over zijn. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

2 gedachten over “Column: Kappen of genezen?”

  1. ik snap de mensen die zich zorgen maken over de bomen. maar hoe pijnlijk het ook is… bomen hebben niet het eeuwige leven net als mensen. soms moeten oude bomen gewoon gekapt worden… want anders krijg je een dorp met allemaal hoogbejaarde bomen.. en dat kan uit eindelijk gevaarlijk worden en leiden tot massale kap en herplant. Als je dit geleidelijk doet merk je er het minst van. maar er word zeker goed over nagedacht. en ja een boom kappen en herplanten is goedkoper dan elke keer oude bomen reanimeren.

  2. Helemaal mee eens!
    Waar gaan deze bomen naar toe?

    Straks is heel de stationsweg leeg. Wat een schrikbewind/beeld is dat.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld