Column: Kaartje

Het zal allemaal goed bedoeld zijn, maar soms baal ik weleens van het over-sociale Sliedrecht. En wie zijn oor goed te luisteren legt, hoort die geluiden in de Sliedrechtse samenleving. Goed dat we aan elkaar denken, maar doe eens niet zo overdreven.

Ik ga het nu niet hebben over het aantal sociale organisaties in dit dorp, de inzet van menige vrijwilliger die dagelijks in touw is en het nog altijd aantal groeiende sociale clubjes in Sliedrecht. Nooit eerder zo’n sociaal dorp gezien.

De gemeente Sliedrecht wil daar ook aan meedoen. Bij de papieren editie van Het Kompas stopte de gemeente Sliedrecht deze week een kaartje onder het motto ‘even een hart onder de riem’. Afzender: het college, te weten burgemeester Dirk van der Borg en wethouders Ed Goverde, Ton Spek en Piet Vat. 

Hadden deze mannen dit bedacht? Waarom kon er niet bij staan ‘en de leden van de gemeenteraad’? Waarom moest het op papier? Ze willen toch meer bomen in dit dorp en vooroplopen als het gaat om milieu en duurzaamheid? Wie verzint dit? Wie communiceert verder niet over de actie? Ik denk dat alle vragen door de afzender kunnen worden beantwoord.

Er zijn nog veel meer vragen die dit kaartje oproept. Hoezo hart onder de riem? Het antwoord staat aan de binnenzijde in priegelletterjes. Te lang, kan korter en sterker. Nauwelijks leesbaar zonder bril. Heb ik weer!
Het komt erop neer dat we door corona veel hebben gemist, thuis blijven (gaan ze van uit), dat we belangrijke momenten in onze levens niet kunnen delen en dat we nog even moeten volhouden. En dat we goed voor elkaar moeten zorgen. De kaart is zo gemaakt dat we een deel van de kaart aan iemand anders kunnen sturen. Om een hart onder de riem te steken. 

Origineel, leuk…maar waarom op dit moment? Dat wordt niet duidelijk en blijft vooralsnog een vraagteken. Ik mag hopen dat een lokale drukker de kaartjes heeft gemaakt.

Ik ben verder van de bomen en tegen bomenkap. Vond het al niet leuk om kalenders te maken aan het eind van het jaar. Dat werd een lage oplage! Persoonlijk ben ik dus niet zo van papier. Ik vind het doodzonde als er weer zo’n stuk papier in de bus valt met oud nieuws. Daar stopt de gemeente hun info op pagina’s en doet er ook nog zo’n kaartje bij. Ook van papier! Kosten die jij en ik betalen. 

Kon het anders? Ja, tuurlijk. Gewoon een simpele videoboodschap en die overal verspreiden. Of voor 700 euro even een vliegtuigje over het dorp laten vliegen gedurende een uur. Minder milieuvriendelijk, dat wel! Wat te denken van het via de media digitaal verspreiden van een persbericht. Kaarten zijn minder van deze tijd en steeds minder mensen sturen een kaartje. 

Het idee is sowieso slecht voor het milieu en als wethouder duurzaamheid had ik van de kaart weggebleven. 

Nu een kaartje sturen, straks een forse woonlastenverhoging. Huiseigenaren zijn in Sliedrecht in 2021 in totaal € 740,78 kwijt (vorig jaar was dat € 672,50). Dat is een stijging van 10,2 procent voor onroerendzaakbelasting, rioolheffing en afvalheffing.

Bedankt voor het hart onder de riem steken, want mogelijk betekent dit kaartje meer dan de tekstuele inhoud die staat geschreven…en is dit kaartje ook bedoeld voor mensen die het al lastig genoeg hebben, al ver onder water staan met de lippen en het leven soms niet meer zien zitten.

Of kunnen we straks nog een kaartje verwachten?

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

13 gedachten over “Column: Kaartje”

 1. Bedankt voor de kaart gemeente Sliedrecht! Origineel gebaar! Op een enkele zuurpruim na denk ik dat de meeste inwoners het wel kunnen waarderen. Blijf ons dus vooral verrassen met spontane acties als deze.

 2. Bedankt Gemeente Sliedrecht!
  Niet alles loopt op rolletjes in onze gemeente maar we weten dat jullie hart voor de zaak hebben, ook als je van buiten Sld komt. Mooie sociale actie!

  En zure reaguurders en columnschrijver!!!!! Negatief tegen iets aankijken en de zaak van de donkere kant bekijken is niet zo moeilijk! Kom op! Doe gewoon positief, dat helpt veel meer om jezelf en anderen een beetje op te peppen!:-)

 3. Wat een stel zure zeikerds zijn deze sliedrechters toch. Doet de gemeente eens iets krijgen na deze stokerige collum een bak strak stront over zich heen. Alleen maar klagen, nou daar hebben we iets aan. Ga zo door! Waarschijnlijk wordt deze reactie niet geplaatst, want het gaat niet mee in de gedachtegang van meneer Donk. Maar het moest mij toch van mijn hart. Probeer wat meer kritisch op je zelf te zijn in plaats van op de gemeente.

 4. Toen de Colum van Peter Donk nog niet was geplaatst, stuurde ik dit naar Sliedrecht24.nl : In Het Kompas (Sliedrecht) zit deze week voor de inwoners van Sliedrecht een kleurige, dubbele kaart van het College van B&W van Sliedrecht, waarin zij in de ene kaart alle inwoners ‘een hart onder de riem’ steekt en waarbij zij de ontvanger de gelegenheid geeft het andere deel te geven of te sturen aan iemand anders. Een leuk initiatief vind ik dat, en daarom schrijf ik dat ook, en bedank ik Sliedrecht24 voor plaatsing van dit bericht op hun website.

 5. Het was niet écht sociaal van het college. De leden van de gemeenteraad horen daar inderdaad bij te staan. Bovendien is het helemaal niet te begrijpen dat de lokake drukkerij is overgeslagen. Het had veel socialer gekund. Om het voor iedereen goed te doen valt niet mee, maar iets meer fantasie, empathie voor de lokale ondernemers en minder geldverspilling had best gekund.

 6. Ja zo dacht ik er ook over Jasper toen het kaartje in de brievenbus zat.
  Door zulke actie stijgt de ozb.
  En moet je nagaan dat bij de meeste huishoudens een, neenee sticker hebben of het word gelijk in de papiercontainer gedumpt.

 7. Dat is bekend Ernst. Ontwerp laten ze doen in Hardinxveld, Drukken in Noord Holland over het algemeen. Och was is Sliedrecht groot in doen.

 8. De lokale drukker heeft dit helaas niet mogen drukken er is zelfs geen prijs opgevraagd zoals al het andere drukwerk. Blijkbaar gaat alles buiten de plaats jammer een gemiste kans om de lokale drukker te steunen.

 9. Kosten voor bedenken, bedrukken en verspreiden van zo’n kaart liggen denk ik ook op minimaal 3.000 euro denk ik. Had dat bedrag aan de voedselbank, sport of sociale moestuin gedoneerd.

 10. Straks gaat de gemeente huiseigenaren weer lekker zwaarder belasten om uit de kosten te blijven of te komen. Als ik (al) iemand een kaart wil sturen laat mij dat dan zelf beslissen, zelf uitkiezen en zelf betalen. Maar niet zonder te vragen zoiets absurds verzinnen! Dan zijn er wel heel wat belangrijkere zaken die een hart onder de riem verdienen….

 11. Ik ben het helemaal niet eens met Peter Donk, Jasper Seinsveld en Gerhard Pleysier.
  Dit is een enorme leuke geste van Gemeente Sliedrecht.
  Heel leuk om zo’n kaartje te ontvangen en aan een ander te sturen.
  Laten we nu a.u.b. eens ophouden om op zo veel dingen commentaar te hebben. Wel eens gehoord van positieve feed-back? Gemeente Sliedrecht, heel positief en ga zo door.

 12. Die jongens hebben toch geen benul wat er onder de bevolking leeft en of iedereen dit zo maar kan bekostigen.
  Op zich leuk kaartje maar die kosten hadden ze wel kunnen sparen.
  Of zijn ze nu extra alert m.b.t. naderende verkiezingen.
  Blijf wakker Sliedrechters en wat gebeurt er met die grote som geld met verkoop Eneco aandelen?

 13. Te bizar voor woorden. Dit is mijn stijging Gemeentelijke Belastingen, welke deze week binnenkwam:

  In 2019 228,48 euro
  In 2020 255,60 euro
  In 2021 294,48 euro

  Stijging van 28,9 procent in twee jaar tijd. Wat denkt de gemeente? Dat de lonen ook met die cijfers stijgen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld