Column: Jeugdgemeenteraad

De jeugd heeft de toekomst en dus waarom zou je geen jeugdgemeenteraad instellen in je gemeente. In buurgemeente Hardinxveld-Giessendam stierf deze een stille dood, maar in Sliedrecht denken ze daar anders over. Woensdag 22 februari 2017 werd de burgemeester gekozen door de kinderraad en meteen geïnstalleerd. En de ambtsketen? Nee, die was er niet. Wel bloemen.


Jessica Winklaar (18) is een meisje met ambities. Op 10 mei 2017 wordt ze 19 is me verteld en ze mag zich een jaar jeugdburgemeester noemen. Woensdag 22 februari 2017 werd ze geïnstalleerd door burgemeester Bram van Hemmen (CDA). (Foto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Zal onze gemeente nog bij de buren hebben geïnformeerd? Waarom begonnen en weer gestopt? Vast wel, want de voorbereidingen logen er niet om en hebben al de nodige centjes van jou en mij gekost. Er werd zelfs een heuse video gemaakt om de jeugdburgemeester te werven. 

Tekst gaat verder onder video.
Video om de jeugdburgemeester te werven. (Video gemeente Sliedrecht)

Jessica Winklaar werd door de meeste leden van de jeugdgemeenteraad uit vijf kandidaten gekozen als de eerste jeugdburgemeester van Sliedrecht. Jessica staat graag op een podium schat ik zo in. Zij deed in 2014 mee aan een missverkiezing! Toen was ze volgens de krant 17 jaar. Hier moet iemand zich hebben missgerekend. Ze woont nog niet zo lang in Sliedrecht (in de zomer van 2016 nog in Papendrecht).

Terug naar de jeugdgemeenteraad. Aan ambities ontbreekt het in het Sliedrechtse gemeentebestuur niet. Projecten worden in no time in deze collegeperiode uit de grond gestampt, alsof er geen dagen meer komen. De jeugdgemeenteraad (kinderraad noemen ze het in het gemeentekantoor) stond al enige jaren op het verlanglijstje. Nu is ie er. Maar wat wordt afgesproken in de spelregels. De kinderraad mag over centjes beschikken en beslissen, maar wat doet de volwassen gemeenteraad daar mee? Worden plannen waarin de jeugd een stempel drukt, zo overgenomen? Wat is de invloed van de kinderraad? Hoe vaak komen ze bij elkaar? En zullen die kinderen nog een zakcentje per maand krijgen? 

Ik ben persoonlijk bang dat er een hoger belang speelt bij de instelling van de jeugdgemeenteraad. De aanwas van de politieke partijen. Er zijn onder de jongeren mensen die ambitieus zijn. Jessica is zo’n voorbeeld. Ze zit ook al bij de nieuwe cursisten die de lokale politiek willen leren kennen. De huidige en toekomstige politieke partijen die zich klaar maken voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zijn net scouts. Wie is geschikt om straks op de lijst te komen in 2018? Reken maar dat niemand in slaap sukkelt bij de partijen en onder meer de leden van de jeugdgemeenteraad volgen.

De raad beslist of er centjes voor worden vrijgemaakt om de jeugdgemeenteraad in stand te houden. Reken maar dat als het goed gaat en de partijen er brood in zien, dat de jeugdgemeenteraad in stand wordt gehouden. Ze willen in Sliedrecht geen buil vallen, zoals in Hardinxveld-Giessendam. 

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

3 gedachten over “Column: Jeugdgemeenteraad”

  1. Beste Krista,

    Dank voor je reactie.

    In een column mag een mening staan. Het staat niet voor niets op de opiniepagina.
    We zullen zien wat het uiteindelijke doel is van de gemeente Sliedrecht met de jeugdgemeenteraad.
    Wij denken dat meedenken positief wordt gepromoot, maar hebben aanwijzingen dat nieuwe aanwas weleens belangrijker kan zijn.
    Niet voorniets zijn de huidige politieke partijen met raadsleden nauw betrokken bij de kinderraad.
    Datzelfde zien we terug bij de ‘cursus’ voor politiek belangstellenden. Ook daar duiken bestaande fracties en hun leden op.

    Er was geen ambtsketen voor de jeugdburgemeester (die je wel zo wil noemen en mee wilt nemen bij openbare optredens) en als journalist is het een taak dat op te merken.

    Redactie Sliedrecht24

  2. Beste Peter Donk,
    Uw column over de jeugdgemeenteraad heb ik een aantal keer gelezen.
    Op de één of andere manier snap ik de negatieve toon niet of is dit juist de bedoeling en is het sarcastisch bedoeld ?
    Ik hoop dan in ieder geval dat andere lezers dat ook inzien en niet denken dat alle informatie in het artikel is gebaseerd op feiten.
    Mijn mening is in ieder geval dat er niks mis mee is dat jeugdigen een klein beetje een indruk krijgen van een bestuur en daar leren overleggen en samenwerken. Dat ze zich belangeloos (zonder zakcentjes) inzetten voor de medejeugd in Sliedrecht is toch alleen maar te prijzen ?
    Dat de instelling van deze raad als doel de aanwas van politieke partijen heeft, vind ik vergezocht. Moeten de leden van de kinderraad (10, 11, 12 jaar) nu echt bang zijn dat de Sliedrechtse politieke partijen op de loer liggen om hen te volgen en voor hen te winnen ? Weinig zinvol lijkt me.

    Voorlopig denk ik dat het enthousiaste kinderen zijn die aan de slag gaan met een uitdagend en serieus thema: duurzaamheid. Ik wens ze in ieder geval alle succes !
    En dat er geen ambtsketen was voor de jeugdburgemeester mocht de pret denk ik niet drukken (had alleen maar centjes (kent de jeugd dat woord nog 😉 gekost).

  3. Bram van Hemmen staat ook graag in de spotlights. Past dus prima toch? En inderdaad: zo lang het leuk blijft en niet teveel geld kost. Daarover geen zorgen zolang de gemeente ruim drie ton weggeeft aan bevriende relaties voor onderzoek naar de haalbaarheid/mogelijkheden van een recreatief gebied over de spoorlijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld