Column: Inspraak?

Het College van B & W nodigt alle inwoners uit – de meesten koud terug van zomervakantie – om mee te komen praten, vooral te komen voeden met ideeën, te vertellen wat bij hen leeft, welke wensen ze vooral hebben…

Het college van B & W met v.l.n.r. wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie), wethouder Ton Spek (CDA), burgemeester Bram van Hemmen (CDA), wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht), wethouder Ben van der Plas (PvdA) en gemeentesecretaris Rita van Breugel. (Foto gemeente Sliedrecht)

Donderdagavond 30 augustus 2018 zijn alle inwoners van Sliedrecht (niet allemaal komen, want anders passen jullie er niet in) welkom in het Griendencollege. Na het coalitieakkoord werkt het college aan het College Uitvoeringsprogramma (CUp). Daarin staat in wat meer details omschreven wat dit nieuwe college voor elkaar wil krijgen in vier jaar tijd, 2018 – 2022. 

Niet alleen de journalistiek is bijzonder nieuwsgierig welke details na het coalitieakkoord in de CUp staat, ook de gemeenteraad. Dan met name de oppositiepartijen VVD, D66 en Slydregt.NU. Ervan uitgaande dat de collegepartijen SGP-ChristenUnie, CDA, PvdA en PRO Sliedrecht als eerste op de hoogte worden gesteld over de inhoud van het CUp of daaraan meeschrijven (zoals bij het coalitieakkoord). 

Nu die avond in het Griendencollege. De genoemde collegepartijen hebben een coalitieakkoord gepresenteerd. Het CUp volgt daarop en zou er eind augustus liggen. Dat gaat niet meer lukken, want na de bewuste donderdagavond volgt nog vast een heidedag (en misschien nog wel een paar) om samen als college te brainstormen.

Door een informatieavond (wordt er geïnformeerd of wordt er gevraagd???) te beleggen, roep je wat over je af. Je hebt dus al dat coalitieakkoord en nu komen er inwoners die natuurlijk nog veel betere ideeën hebben op punten die in dit akkoord staan of geniale ideeën hebben die er niet in staan.

Ik denk dat de oppositiepartijen gretig gebruik gaan maken van deze avond. De raadsleden van deze fracties zijn tenslotte inwoners. Ik vermoed dat zij met veel nieuwe, misschien betere, ideeën komen en hun zegje gaan doen. En punten uit juist hun verkiezingsprogramma. Oja, de avond begint al om 19.00 uur (wat vroeg, dat wordt haasten met eten) en duurt… jawel, het college heeft als eindtijd genoemd 20.30 uur. Anderhalf uur ideeën afvuren vinden ze genoeg. Hoezo eindtijd? 

Of de informatieavond is fake! Bezoekers wordt zogezegd inspraak gegeven en alles wordt – oortje in, oortje uit – behandeld, maar ondertussen is het optreden voor de bühne. En is er anderhalf uur bewust voor uitgetrokken? Ik mag hopen dat dit niet zo is!

Ik mag verder hopen dat hier iemand bij de planning van de avond heeft zitten of liggen slapen. Want nog iets. Deze avond komt rijkelijk laat. Dit college had na het coalitieakkoord in mei (twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen) meteen de avond moeten beleggen. Dan had je nog voor de zomervakantie geweten waar je aan toe was, waar je rekening mee kon houden, wat de inbreng was. Het CUp had er dan eind augustus gelegen en dat zou fijn zijn want dat is dan weer tijdig voor de eerste vergadering van het raadseizoen 2018 – 2019, dinsdag 18 september 2018. 

Later zal duidelijk worden waarin het coalitieakkoord verschilt van het CUp. Dan zal duidelijk worden of inderdaad ideeën, die niet in het coalitieakkoord stonden, zijn opgenomen en of de inbreng heeft uitgehaald. Als dat niet zo is, dan maakt de politiek zich nog minder geloofwaardig.

Vraag zaterdag 8 september 2018 op de Late Summer Fair niet naar het CUp. Dat kon het vorige college in 2014 nog wel op deze fair overleggen en uitleggen. Nu vrees ik van niet. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld