Column: Goede vraag!

De brand woensdagmorgen 23 juni 2021 bij HVC gezien vanaf Baanhoek. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Een half uur voor de brand woensdagmorgen uitbreekt, zit ik samen met mijn vrouw in de auto. Zij is iets minder van ‘nieuws’ dan ik, maar wel altijd waakzaam en heeft er oog voor. Vraagt ze: “Is Sliedrecht eigenlijk voorbereid op een ramp? Stel voor dat er wat gebeurt bij chemiebedrijf DuPont / Chemours?”

Goede vraag!

Want ben jij en ik voorbereid op een ramp? We wonen in een lintbebouwing met enkele ontsluitingswegen en daar wordt ook nog op delen aan gewerkt voor soms een langere periode.

Is het een eigen verantwoording om je voor te bereiden? Ik denk zeker wel. Maar ligt hier ook een overheidstaak? Een gemeente die inwoners met enige regelmaat voorlicht wat te doen bij een ramp. Nieuwe bewoners informeert.

Spreken we er met elkaar over? Zijn er ontruimingsplannen? Worden die geoefend? 

Je mag er best eens bij stilstaan. Ook de gemeente Sliedrecht. Het kan tenslotte zo maar een keer gebeuren.
Vier jaar geleden kwam het nog aan de orde in de raad. Daarna bleef de gemeenteraad stil en stelde niemand meer een vraag.

Waar kunnen we het rampenplan vinden?

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

5 gedachten over “Column: Goede vraag!”

 1. Het zou stukken beter zijn als de overheid zou zeggen “Dupont /Chemours… Sluit deuren – poorten hekken – ramen en pijpen”…. voordat er een ramp van ongekende omvang plaats vindt! Waarom wachten op iets wat kennelijk onvermijdbaar zal blijken te zijn??

 2. Roel van Kleef
  Ik weet niet onder welke steen je de afgelopen 40 jaar gelegen hebt, maar de BB is op gegaan in EHBO en rode kruis maar ook die hebben niets te vertellen als het om hulpverlening gaat of beter gezegd rampen coördinatie daar is tegenwoordig de Veiligheid Regio Zuid Holland voor die hebben overal mensen die snel inzetbaar zijn
  zoals SIGMA: Snel Inzetbare Medische Assistentie of het GHOR: Geneeskundige Hulp Organisatie in de Regio die mensen zijn er voor opgeleid om direct hulp te bieden.
  Daar bij is er ook de plaatselijke Brandweer en de Ambulance dienst die komen. Dus voor je loze kreten de lucht in stuurt eerst je eigen even op de hoogte laten stellen voor je in paniek raakt want dat is de slechtste hulp die je maar kan hebben.

 3. In het grijze verleden bestond de BB organisatie. Die is al jaren opgeheven maar de vraag is:
  Kan er plaatselijk zoiets weer komen als goed gecoordineerde organisatie van alle Sliedrechtse hulpverleningsdiensten?
  Maar dan uiteraard wel beter dan de BB van toen, want dat was vaak een lachertje.

 4. Als de overheid zegt; “Sluit ramen en deuren en wacht op nadere instructies”, is het tijd om in de auto te stappen en zo snel mogelijk weg te rijden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld