Column: Geldkrant uitgeven op basis ‘zien’ en ‘denken’

(Stockfoto)

Je zou kunnen stellen dat de gemeenteraad van Sliedrecht wel erg in oude gewoonten blijft hangen. Maar erger nog besluiten neemt, dus geld uitgeeft, zonder er goed over na te denken. Neem nu het besluit om een Geldkrant uit te geven. Indieners waren SGP-ChristenUnie Sliedrecht en PRO Sliedrecht.

Als je iets wilt communiceren, dan moet je nadenken wat je wilt communiceren, wie je wilt bereiken, hoe je de mensen wilt bereiken en wanneer. 

Zonder onderzoek of een Geldkrant zijn doel bereikt en dus de doelgroep heeft de gemeenteraad van Sliedrecht ingestemd met een huis-aan-huisbezorging van de papieren inf0rmatiekrant. 

Algemeen bekend is dat ‘papier’ jongeren nauwelijks of niet bereikt en er is maandag 8 juli 2024 tijdens de behandeling van de motie tijdens de algemene beschouwingen door de raad niet besloten voor een digitale uitgave. 

Alle politieke partijen uitgezonderd de lokale politieke partij Slydregt.NU (stemde tegen) en de VVD (stemde voor) schaarden zich achter de motie om de Geldkrant uit te laten komen en deze huis-aan-huis te laten verspreiden. 

Zonder onderbouwde argumenten of onderzoeksgegevens schrijven de indieners, dat ze zien dat: 

  • er een groeiende vraag is naar ondersteuning door inwoners die te maken hebben met financiële zorgen
  • informatie over ondersteuning op verschillende plaatsen te vinden is, waardoor inwoners niet altijd de juiste informatie ontvangen.

De indieners denken dat:

  • inwoners bij herhaling geïnformeerd moeten worden waar zij om hulp en ondersteuning kunnen vragen;
  • een folder met duidelijke informatie daarbij helpend kan zijn.

Dus op basis van ‘zien’ en ‘denken’ besluit de gemeenteraad geld uit te geven voor een geactualiseerde Geldkrant. Hoeveel het gaat kosten is nog niet eens vastgesteld, maar de Geldkrant komt er.

Zonder onderzoek of de vorige een effect heeft gehad? Zonder na te denken of onderzoek te doen of de inwoners op zo’n krant zitten wachten? Zonder misschien te beseffen als raad hoe belerend het tegelijkertijd is met het schuddende vingertje naar ons inwoners (als je daarvoor gevoelig bent? Zonder mogelijk te beseffen dat je alleen een groep bereikt die papier leest.

De basis van onderzoek doen vooraf ontbreekt en het college geef je als raad dus in feite mee ‘geef maar geld uit. Wie weet, bereik je wel iemand. Al is dat er maar 1!’ 

Je dringt hem bovendien op bij iedereen. Gevraagd is aan het college om ‘deze in 2025 huis-aan-huis te verspreiden zodat iedereen, ook inwoners met een ja-/nee- en een nee-/nee-sticker deze ontvangen’.

Wat ben je dan voor een gemeenteraad? In ieder geval niet ieders volksvertegenwoordiger! Je werkt mee aan kostenverhogende uitgaven (zonder… ik noem het maar weer onderzoek) en deze kosten te dekken uit de beschikbaar gestelde middelen uit de meicirculaire armoede en schulden. 

Hoe kan het dat geen van de raadsleden een vraag stelde? Op basis van ‘zien’ en ‘denken’ wordt besloten.
Ongelooflijk!

En in hoeverre loop je instanties die mensen met geldzaken helpen door deze gemeentelijke Geldkrant voor de voeten, want de woorden ‘Sociale Dienst Drechtsteden’ en het woord ‘Bonkelaarhuis’ zijn niet gevallen.

Zonder bovendien te verwijzen naar de podcast Het Bonkelaarhuis, die wordt gemaakt door Het Bonkelaarhuis, de gemeente Sliedrecht en online krant Sliedrecht24. De eerste podcast ging nota bene over… Financiën. Nog geen opmerking erover of verwijzing. Weten de raadsleden überhaupt dat de gemeente in de podcast meedoet? (De podcast staat onderaan deze pagina)

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

6 gedachten over “Column: Geldkrant uitgeven op basis ‘zien’ en ‘denken’”

  1. Het ging ook nog over wat anders. Besluiten zonder onderzoek. Tien keer ernstiger.
    Kennelijk is er nog dergelijke papierenbomenkrant nodig om bij iedereen in de bus te gooien.

  2. Zo’n geldkrant zou voor vele helemaal niet interessant zijn.
    Ik heb naar de podcast geluisterd wat een aanrader is om te beluisteren.
    De gemeenteraad had geld kunnen besparen mijn inziens door juist in te zetten door gegeven informatie van het Bonkelaarhuis. Deze informatie is soms echt te weinig voor het goede werk wat ze doen.
    Het gaat veel “van horen zeggen” dat je daar terecht kunt.
    Denk aan ouderen die “gescheiden” worden omdat een partner blijvend in een verpleeghuis wordt opgenomen. Dit heeft consequenties om het goed te regelen.
    Het digitale en papier had hand in hand kunnen gaan om mensen te bereiken. Dat had goedkoper en effectiever geweest.
    Dat zo’n geldkrant er komt lees ik op Sliedrecht24. Dat zegt toch genoeg hoe nieuws werkt.
    Deze geldkrant moet toch een functie hebben? De gemeenteraad staat veel te ver af van de werkelijkheid.

  3. Ook ik vind een papieren krant zo gek nog niet. Na een dag achter het scherm zitten leest een papieren krant wel zo fijn.

  4. Het is belangrijker dat het zo geschreven wordt dat iedere inwoner van Sliedrecht de tekst kan begrijpen. Let op de lengte van de zinnen, bekijk de tekst meerdere keren kritisch of moeilijke woorden vervangen kunnen worden door een ander stukje tekst. Ga er niet vanuit dat iedereen de voor jou standaard begrippen ook kan plaatsen. De test van de papieren versie kan makelijk omgezet worden naar een digitaal bestand en op de site van de gemeente en/of bonkelaarhuis worden geplaatst.

  5. Goed idee van de Gemeenteraad om nog een keer een papieren geldkrant uit te geven. Ook in Sliedrecht zijn zeker nog heel wat ouderen die niet zo digitaal vaardig zijn en graag iets lezen op papier in plaats vanaf een scherm.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld