Column: Van het gas af

Nee, dit wordt geen aanklacht tegen hardrijders, het gaat over dat andere gas. Gas waarmee we ons huis verwarmen en waarop veel van ons het eten op koken. Dat moet veranderen; Groningers in de ellende storten omdat we er in Sliedrecht warmpjes bij willen zitten, daarin schuilt iets onredelijks.

Woningbouw in de Staatsliedenbuurt. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Volgens mij is het dan ook een goede ontwikkeling om nieuwbouw te voorzien van alternatieve energiebronnen. Zie de nieuwe woningen langs de toegang van Baanhoek-West. Of het idee om de Staatsliedenbuurt aan te sluiten op het warmtenet. Maar er zijn wel wat obstakels.

Dordrecht is al sinds jaar en dag bezig met de aanleg van een warmtenet. Je moet dan niet gek opkijken als de straat anderhalf jaar ligt opengebroken omdat er gigantische buizen moeten worden geplaatst. Een andere bron is geothermie. Je boort een gat van anderhalve kilometer diepte, pompt het warme water uit de aarde op en pompt het afgekoelde water weer terug. Dat lijkt het ei van Columbus, maar onderzoeken tonen al aan dat de aarde dit op grote schaal niet ongestraft toelaat. Met, jawel, aardbevingen tot gevolg.

Zonne- en windenergie zijn nog lang niet toereikend, kortom we zijn er nog niet. Als ik onze oude hoogrendementsketel af en toe rare geluiden hoor maken, denk ik met afgrijzen aan het moment van vervanging. Gewoon weer een nieuw exemplaar op gas? Dat lijkt op struisvogelpolitiek.

Koken op inductie is een prima vervanging van koken op gas, maar elektrische verwarming is dan weer niet rendabel. Wel heb ik gemerkt dat, als ik een welgemikte klap op de ketel geef, het rare geluid een tijdje wegblijft. Wat je noemt een korte termijnoplossing. We moeten op lange termijn allemaal van het gas af, ook in Sliedrecht. Maar hoe doe je dat op korte termijn? Daar ben ik nog niet uit.

Hé, daar is dat rare geluid weer…

Leo van Teeffelen

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

2 gedachten over “Column: Van het gas af

 1. Ja.. dat is even lekker dan..
  Een HR ketel achterwege laten ;
  Om dan stroom in te kopen wat uit een steenkool/bruinkool centrale gemaakt wordt…

  Gasloos…, het blijft een ultieme droom van linksgekkies en klimaatfanatici.

 2. Wees voorzichtig optimistisch met dit soort projecten.
  Tientallen projecten gingen teloor op kleine verschillen tussen aannames en werkelijke cijfers uit de praktijk.
  Honderden miljoenen zijn zo verdwenen aan mislukte projecten, waarvan het nuttig rendement onder de 100% lag.
  Ik ben absoluut geen negatief denker, maar wel kritisch wat betreft al te optimistische voorspiegeling van projecten. Wordt vervolgd…

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld