Column: fietswrakkenlabelaanbrenger

De één zal zeggen. De gemeente Sliedrecht heeft groot gelijk. De ander zou het omschrijven als een ‘ontzettende opruimingsdrang’. Het labelen en vervolgens ruimen van fietsen, die de graad van ‘netheid’ niet meer halen en gestald staan in het dorp. De gemeente noemt dit ‘fietswrakken’. 

De fietsen, waarvan een aantal met het stempel ‘fietswrak’. Ik noem het zwerfafval. (Foto via gemeente Sliedrecht

Deze tweewielers hebben of hadden een eigenaar. Tussen maandag 10 en vrijdag 14 juni 2019 werd er weer een aantal fietsen gelabeld. Dat gebeurde hier: 13 fietsen bij station aan het Stationsplein, 2 fietsen bij station Baanhoek, 11 fietsen bij de Valkhof, 7 fietsen bij de Havik, 1 fiets bij de Nachtegaal flat, 3 fietsen bij de Sperwerstraat, 1 fiets bij de Reigerlaan, 4 fietsen rond het Burgemeester Winklerplein, 1 fiets bij de Rijnstraat en 1 fiets bij de van Goghstraat

Rechtmatige eigenaren kunnen hun eigendom tot uiterlijk vrijdag 28 juni 2019 weghalen. Na deze datum worden de fietsen verwijderd van de openbare weg en dertien weken opgeslagen bij het Milieupark Sliedrecht. Na vrijdag 27 september 2019 worden de wrakken vernietigd.

Zo, dat is duidelijk.

Je zal de persoon zijn die al die fietsen moet beoordelen en labelen. Misschien staan ze daar met reden. Als je een beetje een aftandse fiets hebt, daar op rijdt en parkeert, dan moet je je zorgen maken. Je rijdt zo op een ‘fietswrak’ en dan wordt de tweewieler na een aantal weken opgeladen en weggevoerd. Naar het milieupark. Haal je deze na maanden nog niet op, dan ben je de fiets of wat daar van over is kwijt. Ik noem het zwerfafval. 

In Sliedrecht gaat het om tientallen ‘fietswrakken’ ieder jaar. De man die ze labelt, noem ik de fietswrakkenlabelaanbrenger. Het mag dan grappig staan op een visiekaartje, maar eigenlijk is dit een treurige bezigheid.

Nog treuriger is het dat het werk moet worden uitgevoerd, meerdere malen per jaar. Omdat je misschien te lui was om het ‘fietswrak’ zelf weg te brengen naar het Milieupark Sliedrecht. Hoe anders zou het zijn als iedereen zijn eigen troep op zou ruimen.

Dit zwerfafval is niet nodig. Het gaat om fatsoen en mentaliteit.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief. 

1 gedachte over “Column: fietswrakkenlabelaanbrenger”

  1. Of zie het als een kans. Een aantal fietswrakken zou met wat liefde en aandacht een tweede leven kunnen krijgen. Misschien mooi werk voor een (sociale) werkplaats ism een fietshandel/griendencollege.
    Fietsen worden daarna verkocht aan studenten die wel een goede stationsfiets kunnen gebruiken.
    Opbrengst zou misschien aan de ‘fietswrakkenlabelaanbrenger’ besteed kunnen worden en is een ontzettend mooi voorbeeld van circulair ondernemen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld