Column: Extreem lang broedseizoen

Waar blijft het ei van Columbus?

Hoelang kan je als gemeente nog volhouden dat je over het spoor niet gaat bouwen. Ja, hoor ik je zeggen, zolang er nog zogeheten inbreilocaties zijn, zijn de plannen ten noorden van de spoorlijn niet aan de orde. Maar eens zou woningbouw over het spoor mogelijk moeten zijn,… denk ik dan. Dat is toch niet vol te houden? Sliedrecht is bijna uitgebouwd (op Baanhoek-West, Benedenveer en Watertorenterrein na). 

Waarom zou je anders onderzoek doen als gemeente Sliedrecht. Wat zeg ik onderzoek doen? Onderzoeken doen, bedoel ik. Voor de aardigheid ben ik dit weekend eens in de historie gedoken. Er zijn al veel onderzoeken en notities verschenen én bijeenkomsten gehouden. Dit heeft de gemeente Sliedrecht al een kapitaal gekost. Zo maar wat ik tegenkwam: 

– 2002 Start Transformatie Merwedezone / groen blauwe slinger / regiopark/ zuidrand..
– 2007 uitnodiging Stuurgroep transformatie Merwedezone voor burgers in De Lockhorst.
– 2008 Wet Voorkeursrecht Gemeenten ten noorden spoorlijn
– 2 juli 2011 voorbereidingsbesluit t.b.v Recreatief Knooppunt Sliedrecht
– 2011 visie Zuidrand van Stuurgroep Transformatie Merwedezone
– 2010-2011 studie Royal Haskoning voor gemeente Sliedrecht
– Dec. 2013 uitkomst Haalbaarheidsonderzoek Recreatief Knooppunt (Johan Lavooi)
– 2015 opnieuw studie….welke variant Recreatief Knooppunt Sliedrecht
– 2016 opnieuw Haalbaarheidsstudie (Van Rekom) Recreatief Knooppunt Sliedrecht 

Dan hebben we het over de afgelopen 15 jaar. Ik ben er vast nog wat vergeten. Ook in de Regionale Woonvisie 2010-2020 lezen we over woningen in samenhang met groene omgeving en zo mogelijk in combinatie met water. Over het spoor? Maar eigenlijk wordt er al over gebabbeld sinds begin jaren zestig in de vorige eeuw.

De gemeente Sliedrecht heeft een grote rol in de planvorming en heeft het hun agrarische inwoners dus de afgelopen jaren niet makkelijk gemaakt. Geen zekerheid gegeven, maar in onzekerheid nu al vele jaren gelaten. Het gevolg is dat bewoners, lees agrariërs, ten noorden van de spoorlijn dus al vele jaren worden ‘gegijzeld’ door de gemeente Sliedrecht, zeg de overheid. Zolang er namelijk steeds nieuwe plannen worden gemaakt, zoals is gebeurd, ga je als agrariër niet of nauwelijks groots investeren.

Waarom zou je als landbouwer een grote stal plaatsen, als je daar al toestemming voor krijgt van dezelfde lokale overheid, die al andere plannen in gedachten heeft? De vergunningverlener is tenslotte bezig met een extreem lang broedseizoen. Tijd dat iemand het broedproces eens wreed verstoord en de eieren in een broedmachine stopt. Of het legsel weggooid en korte metten maakt.

Blijft het bij dromen? Ik mag hopen dat er nog dit jaar duidelijkheid komt voor belanghebbenden over het spoor, in Sliedrecht-Noord. Dat er een knoop wordt doorgehakt (bij de gemeente Sliedrecht en niet te vergeten bij de provincie Zuid-Holland) en het ei van Columbus wordt gepresenteerd. Misschien wel een bosachtig gebied, met water en wandelpaden. En landelijk wonen, winkelcentrum Sliedrecht-Noord en een treinstation dat wordt omgedoopt in Sliedrecht-Centraal… wie weet! Of helemaal niets en dan blijft het groenweidegebied. 

Redactie Sliedrecht24
Peter Donk

4 gedachten over “Column: Extreem lang broedseizoen”

  1. Al die onderzoeken, wat een geld wat daarmee toch over de balk gesmeten wordt elke keer.
    Kan daar nu echt niet wat meer bij stilgestaan worden?
    Wat beter nadenken voor er weer een duur onderzoek wordt gedaan.
    De bezuinigingen gaan maar door, maar voor deze zaken wordt gelijk de portemonnee van gemeenschapsgeld getrokken.

  2. Dit is een lobby aangevoerd door de grondbezitters ten noorden van het spoor. Onder andere meneer Pannenkoek heeft veel grond aldaar, meer schrijf ik niet.

  3. Ik ben het altijd met Progressief Sliedrecht eens geweest; niet bouwen in het groene hart.
    Maar nu er o.a. op Baanhoek woningen en verblijven voor mensen worden gebouwd tot bijna onder de hoogspanningsmast en er een voetbalkooi is gesitueerd onder de rijksweg (hoe ongezond) ben ik er anders over gaan denken.
    Als er over 5 jaar in Molenwaard wel woningen worden gebouwd in het groene hart en in Sliedrecht niet, dan schiet ook PRO Sliedrecht haar doel voorbij.
    In de studie Wonen in de Drechtsteden van 2016 staat dat midden en hoge inkomens al wegtrekken uit Sliedrecht.
    In de woonvisie van de Drechtsteden staat dat er vraag is naar woningen in samenhang met een groene omgeving en zo mogelijk in combinatie met recreatie en water.
    In Wijngaarden worden ook duurdere bouwkavels verkocht.
    De voetbal verplaatsen t.b.v. een nieuw industrieterrein, waar al ruim voldoende aanbod van is slaat helemaal nergens op.
    De Gemeente Sliedrecht moet nu eens met een samenhangend plan komen en doorpakken en niet iedere keer met nieuwe studies komen.
    En die boeren dan? Die zijn het meest gebaat bij duidelijkheid, transparantie en samenhang in plannen!

  4. In 1993 kwam ik in Sliedrecht wonen.
    Na een aantal maanden was er een bijeenkomst voor nieuwe inwoners van Sliedrecht. Één van de sprekers was ene wethouder Den Besten.
    Op de vraag: Gaat er ten noorden van de spoorlijn gebouwd worden, was zijn antwoord: NEE!
    Ik heb toen gezegd: U liegt!
    Er werd verder niet op ingegaan.
    Natuurlijk gaat er een keer gebouwd worden ten noorden van de spoorlijn. Er is in het dorp geen ruimte meer.
    Over 20 of 30 jaar heet Wijngaarden Sliedrecht-Noord.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld